Actiune 12 April 2021

Avem nevoie de tine: trimiți un email?

Deputații din Comisia Juridică au amânat din nou proiectul de lege care le protejează pe victimele violenței domestice. Este o amânare dintr-un șir lung de amânări, care se întâmplă de un an zile. Mai jos ți-am pregătit câteva argumente, pe care să le trimiți parlamentarilor ca să adopte proiectul. Trimiți un email acum, ca să nu îl amâne din nou. Timpul e foarte scurt, dezbaterea în comisii ar trebui să aibă loc mâine, 13 aprilie.


S-a întâmplat atât de repede, că n-am apucat să-ți spunem. Joia trecută, pe 8 aprilie, proiectul de lege privind brățările electronice a fost introdus pe ordinea de zi a Comisiei Juridice. Cu o zi înainte, când am aflat, pe Ana, colega noastră campaigner, a apucat-o o bucurie nervoasă. În sfârșit, după un an, deputații dau semne că vor să deblocheze proiectul.

I-a cerut președintelui Comisiei Juridice să-i permită să participe la ședința online, ca să le prezinte parlamentarilor petiția Vrem brățări electronice pentru infractori!

A doua zi la ședința online, încântarea Anei a dispărut rapid. Un deputat din comisie, pe care nu a apucat să-l identifice, a propus ca proiectul să fie din nou amânat. Pentru că „n-a apucat să citească noile amendamente”, care sunt „multe” și au fost trimise „prea târziu”. Noile amendamente sunt 6 fraze și au fost trimise pe 1 aprilie. Știm asta pentru că le-am primit și noi.

Ca să deblocheze proiectul de lege, inițiatorii au introdus câteva modificări la varianta adoptată de Senat. Măsura brățărilor electronice se va aplica doar agresorilor cu ordine de protecție și îi va exclude pe cei aflați sub control judiciar sau în arest la domiciliu (cum era inițial). În plus, sistemul informatic de monitorizare trebuie să fie operațional începând cu martie 2022. Iar timp de 3 ani va funcționa într-o variantă pilot, pentru ca mai apoi să fie extins.

La aceste amendamente, Declic, Centrul FILIA și organizații din Rețeaua pentru Combaterea Violenței împotriva Femeilor au trimis alte propuneri, pentru ca legea să-i protejeze mai bine pe minorii cu părinți agresori. Toate cele 6 amendamente au ajuns la deputați.

Urmează ca proiectul să se discute din nou marți, 13 aprilie. Iar Ana va cere să participe din nou la discuții. Dar de această dată vom avea un avantaj important. Vom avea susținerea ta și a membrilor Declic care vor trimite sute de mesaje către deputați, să facă raport favorabil proiectului de lege.

Dacă data trecută au fost parlamentari care n-au apucat să citească amendamentele, membrii Declic îi pot ajuta. Le pot face temele, ca de data asta să fie pregătiți. Ne bazez pe ajutorul tău. Mai sunt doar câteva ore până mâine și parlamentarii trebuie să înțeleagă că acest proiect nu mai suportă încă o amânare și că trebuie să îl voteze.

Ca să înțelegi șirul evenimentelor, ți-am făcut un rezumat. Folosește argumentele, pentru ca deputații să înțeleagă contextul și ce au de făcut.


Vă cer să faceți raport favorabil pentru PL-x 129/2020 privind monitorizarea electronică în cazul unor proceduri penale și execuțional penale, având în vedere următoarele:

  • În 2019, măsura monitorizării agresorilor domestici prin dispozitive electronice a fost introdusă în Legea 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie, odată cu introducerea ordinului de protecție provizoriu, pe care polițiștii îl emit pe loc. Pentru ca măsura să producă efecte, trebuia ca regimul juridic al sistemului de supraveghere electronică să fie stabilit ulterior, printr-o altă lege. Ceea ce s-a întâmplat, prin Pl-x 129/2020 privind monitorizarea electronică;
  • Însă, a trecut un an de când Comisia Juridică și Comisia de Apărare trebuiau să depună raportul pentru acest proiect de lege. În acest timp, 72 de persoane au fost ucise în cazuri de violență domestică, potrivit datelor IGPR din 2020. Aceste persoane ar fi avut o șansă să trăiască dacă proiectul devenea lege și agresorii erau monitorizați electronic.
  • În fiecare an din ultimii patru, 30% din ordinele de protecție emise sunt încălcate de agresori. În 2020 instanțele au emis peste 8.200 de ordine de protecție.
  • Potrivit noilor amendamente introduse în proiectul de lege, măsura supravegherii electronice se va aplica doar pentru ordine de protecție (fără control judiciar și arest la domiciliu), ceea ce înseamnă că investiția bugetară va fi mai mică.
  • Sistemul electronic de monitorizare poate să fie o economie pentru sistemul judiciar al Poliției. Nu se vor mai consuma resurse umane și financiare pentru instrumentarea plângerilor penale și pentru muncă de teren.

Săptămâna trecută, când am vorbit cu președintele Comisiei Juridice, Mihai Badea, am aflat că semnăturile petiției Vrem brățări electronice pentru infractori! au ajuns la deputați. Presiunea publică pe tema violenței domestice în urma flashmobului a avut ecou. I-am făcut atenți. Acum miza este să-i menținem antrenați și să insistăm cu adoptarea legii. Dacă nu te implici acum, legea nu va trece. Le trimiți un email deputaților un email, ca să fie pregătiți să dea aviz favorabil proiectului de lege? Nu uita să te semnezi și te rog să păstrezi un ton respectuos.


Când Ana a redactat invitația la acțiune, a avut un dejavu. 2019, înainte să ia cuvântul în Comisia de Administrație Publică, cu petiția pentru introducerea votului prin corespondență. Azi nu își mai amintește aproape deloc fețele celor din comisie. Dar sentimentul copleșitor că era singură și trebuia să-i înfrunte a rămas viu, chiar și după atâta timp. În 2019, sutele de mailuri trimise de membrii Declic au schimbat totul. În ochii lor Ana nu a mai fost un singur om, ci o întreagă Comunitate. Fără tine, sunt din nou singură în fața lor. Le trimiți un email deputaților, să treacă proiectul de lege?