Victorie 5 July 2023

🎉 Uau, ce am reușit!

Am reușit! Împreună, am obținut o lege mai strictă împotriva abuzatorilor sexuali de copii. Niciun violator nu va mai fi lăsat în libertate doar pentru că susține că victima a fost de acord să întrețină relații sexuale abuzive. De acum înainte, orice act sexual între un adult și un minor sub 16 ani va fi considerat viol și va fi pedepsit corespunzător.

Când eram jurnalistă, am întâlnit multe cazuri de abuzuri sexuale împotriva minorilor. De fiecare dată m-au șocat deciziile procurorilor sau judecătorilor, care credeau violatorul, nu copilul. Considerau aceste abuzuri ca fiind acte sexuale consimțite, indiferent de vârsta victimelor.

Am vrut mereu să aduc în atenția publică astfel de decizii revoltătoare. Să trag un semnal de alarmă că este absurd să crezi că o fetiță de 12 ani a fost de acord să aibă relații sexuale cu un bărbat mult mai în vârstă. Dar nu mi s-a dat voie. Mi s-a spus că oamenilor nu le pasă și că astfel de știri vor fi ignorate.

Apoi, am devenit activistă la Declic. Din fericire, experiența amară trăită în presă nu m-a descurajat. Mi-am păstrat încrederea că sunt oameni cărora le pasă cu adevărat de copiii abuzați sexual. Și am decis să încerc din nou și să lupt până în pânzele albe ca să schimb lucrurile în bine.

Așa a început campania „Vrem o lege anti-viol care să protejeze copiii”. Primul pas a fost să lansăm petiția, semnată în timp record de zeci de mii de membre și membri.

Între timp, am aflat de existența unui proiect de lege. Acesta proteja doar copiii sub 14 ani. Am scris sute de mesaje pe Facebook către inițiatori, cerându-le să crească vârsta limită la 16 ani. Copleșiți de mesajele noastre, au modificat proiectul. Apoi, inițiativa a fost blocată.

Și asta în timp ce, în România, un copil este abuzat sexual la fiecare 6 ore.

Am apelat la o tactică inedită ca să atragem atenția asupra acestei realități îngrozitoare. Cu sprijinul donatorilor Declic, am reușit să plătim pentru o sculptură care sugerează suferința unui copil abuzat, care imploră după ajutor. Am dus statuia în fața Parlamentului, chiar pe 6 decembrie 2021. Am îndurat frigul alături de membrele și membrii Declic, în semn de protest față de indiferența parlamentarilor.

Tot din donații am acoperit costurile pentru promovarea campaniei Declic în online. Numărul susținătorilor petiției a crescut semnificativ de la un an la altul, depășind 100.000 de semnături.

Datorită acestor eforturi, am reușit să obținem un nou proiect de lege. De data aceasta, era incriminat drept viol orice act sexual între un adult și un copil sub 15 ani. Am cerut insistent ca pragul să fie ridicat la 16 ani.

Pe parcursul luptei noastre, am întâlnit rezistență din partea unor specialiști în drept, care au considerat că încercăm să stricăm „algoritmul Codului Penal”. Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a fost unul dintre adversarii noștri înverșunați. Din păcate, sprijinul magistraților a fost aproape inexistent. În Parlament, am primit semnale că proiectul nostru este privit cu ochi răi și că deranjăm combinațiile politicienilor implicați direct sau cu apropiați implicați în abuzuri sexuale asupra minorilor.

Așa că am mers peste parlamentari în audiență, la birourile lor din toată țara. Le-am cerut direct să susțină public modificarea proiectului legislativ în interesul copiilor.

În decembrie 2022, am dus sculptura în Parlament pentru a le reaminti acelor parlamentari care ignorau problema cum arată un copil abuzat sexual. Tactica noastră a avut succes. Amendamentul cu creșterea pragului la 16 ani a fost acceptat, iar proiectul a primit un raport favorabil.

Am crezut că vom reuși să încheiem acest drum sinuos și că proiectul nostru va fi votat înainte de vacanța de Crăciun. Dar parlamentarii potrivnici l-au blocat. Din nou.

Cu inima grea le-am dat vestea membrelor și membrilor Declic. M-am temut că vor simți o deziluzie atât de mare, care le va scădea din energia și încrederea că împreună putem schimba lucrurile în bine. Ar fi putut să spună: „Gata, noi am obosit”.

Cu toate acestea, oamenii din Comunitatea Declic au pus interesul copiilor mai presus și au decis să continue lupta. Puterea noastră în campanie a crescut de la o lună la alta. Am devenit tot mai hotărâți și mai vocali.

După vacanța de iarnă, i-am așteptat pe parlamentari cu un spot radio în care i-am criticat că țin blocată legea anti-viol. Spotul nostru a putut fi auzit timp de 7 zile, de ei și toată România, la cel mai ascultat post de radio din România.

Și asta nu a fost tot. Pentru a debloca proiectul, am folosit și alte tactici inedite de presiune, cu un impact puternic. Costurile acestora au fost suportate din donațiile generoase ale membrelor și membrilor Declic, cum ești și tu. Și îți mulțumim pentru sprijin. Astfel, ne-am putut concentra pe ceea ce trebuia făcut, fără griji pentru aspectele financiare.

În mai 2023 „am luat cu asalt” clădirea Parlamentului. Am proiectat un mesaj uriaș prin care i-am întrebat pe parlamentari cum pot dormi noaptea, știind că țin blocată legea anti-viol. Mesajul a putut fi văzut de la 2 kilometri distanță.

Apoi am trimis sute de mailuri către membrele Parlamentului și le-am cerut să pună presiune pe liderii de la centru, să voteze legea anti-viol.

Presiunea publică a avut un impact enorm. Pe 28 iunie, proiectul legii anti-viol [1] a fost supus la vot. Am ascultat discursurile politicienilor și am realizat cât de mult a contat implicarea Comunității Declic. În sfârșit, aceștia au vorbit în sprijinul copiilor și au recunoscut importanța legii și contribuția societății civile.

Apoi a venit momentul votului. Când am auzit rezultatele, am simțit o emoție puternică și am izbucnit în lacrimi. Proiectul a fost adoptat cu o majoritate covârșitoare, 267 de voturi pentru, niciun vot împotrivă și 6 abțineri.

După doi ani de luptă grea, am obținut victoria. Acum putem să ne bucurăm de succesul Comunității Declic. A fost o victorie mult așteptată și meritată. Sunt recunoscătoare pentru implicarea fiecărei persoane care a muncit din greu pentru acest moment.

Le sunt recunoscătoare inclusiv politicienelor care, la momentul potrivit, au înțeles că modificarea legii este singurul mod eficient de a proteja copiii împotriva abuzurilor sexuale. Și au susținut eforturile Comunității Declic.

Este vorba despre Laura Vicol, Iulia Scântei, Diana Tușa, Oana Țoiu, Anca Dragu, Mara Calista. Alături de alte colege, și-au unit forțele, indiferent de partid. Și-au făcut vocea auzită în sprijinul copiilor abuzați sexual.

Am vrea să vedem mai mulți parlamentari care apără interesele cetățenilor. Din păcate, unii dintre cei care ne conduc sunt guvernați de interese contrare nouă. Așa că trebuie să rămânem vigilenți și să intervenim când descoperim că se pregătesc legi injuste sau proiecte abuzive.

Ne tragem puțin sufletul și ne gândim la viitor. Alegem să rămânem pe baricade și să ne unim forțele ca să fim în continuare puternici, vizibili, vocali, ori ne vedem mai departe de viețile noastre. Sper să fim cât mai mulți cei care alegem prima variantă. Dacă vrem să ne fie bine, nu așteptăm să lupte alții în locul nostru, pentru noi.

Am văzut, am reușit pentru că ne-am menținut energia vie și să rămânem implicați. Parlamentarii au recunoscut că, fără presiunea publică pe care am exercitat-o asupra lor, nu s-ar fi ajuns la acest vot istoric pentru legea anti-viol. Nu trebuie să le permitem să creadă că nu putem face mai mult!

Am reușit să menținem tema copiilor abuzați sexual în atenția publică prin acțiuni de impact. Adevărul este că, fără astfel de tactici, nu suntem vizibili. Eforturile noastre ar fi în zadar. Și, fără sprijin financiar consistent, nu putem desfășura campanii puternice.

Fiecare contribuție contează, indiferent de suma donată. Atunci când strângem fondurile necesare, putem lucra la tactici creative și inovatoare fără să ne mai preocupăm de aspectele financiare.

Am reușit împreună,
Denisa și echipa Declic


Note:
[1] PL-x 457/2022 – Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală