Actiune 16 March 2022

Ucraina și Moldova în UE: pasul următor

Îți mulțumesc că te-ai implicat și tu în campania pentru accelerarea procedurilor de aderare la UE pentru Ucraina și Moldova. Fie că ai semnat petiția sau ai donat pentru macheta din Politico, ai contribuit activ la creșterea vizibilității în spațiul public european a voinței cetățenilor.

Mesajul Comunității Declic a apărut joia trecută în Politico, ziarul pe care îl citesc toți politicienii europeni.

Așa au aflat că mii de oameni din România cer statut de „țări candidate” la UE pentru Ucraina și Moldova. În timp ce unii lideri europeni încă ezită să ia o poziție fermă, le-am arătat că noi, cetățenii, suntem hotărâți.

Și nu ne oprim aici, ci continuăm să ne implicăm în momentele cheie ale procesului de aderare. Acum este un astfel de moment. Comisiei Europene tocmai i s-a solicitat să-și exprime în mod oficial opinia privind acordarea statutului de „țări candidate” pentru Ucraina și Moldova.

Dacă opinia CE va fi una favorabilă, liderii celor 27 de state membre nu vor mai avea niciun motiv plauzibil să nu fie de acord, în unanimitate.

Acum putem să ne arătăm din nou susținerea pentru Ucraina și Moldova și să ne spunem părerea. Ne vom adresa direct președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a crește șansele unei opinii favorabile.

Ursula von der Leyen are un cuvânt greu de spus în Comisie și, până acum, a fost vocală în favoarea aderării Ucrainei la UE, chiar și printr-o procedură de urgență. Dacă sute sau chiar mii de cetățeni ne vom arăta simultan susținerea pentru Ucraina și Moldova, Ursula von der Leyen va avea un argument în plus pentru un aviz favorabil.

Așa că îi scrii și tu un mesaj chiar acum Ursulei von der Leyen în care să-ți exprimi susținerea pentru aderarea Ucrainei și Moldovei la UE? Îi poți scrie pe Twitter, pe Instagram sau pe Facebook. Scrie-i pe un ton politicos și spune-i de ce susții aderarea Ucrainei și Moldovei la UE.

Eu i-am scris chiar mai devreme Ursulei von der Leyen următorul mesaj: „.@vonderleyen Tens of thousands of Romanian citizens ask the @EU_Commission to issue a favorable opinion for granting #Ukraine and #Moldova the #candidatestatus. As President of the #EUComission, we are also counting on you to have a strong favorable position on this matter”.

Mii de cetățeni români solicităm Comisiei Europene să emită o opinie favorabilă pentru acordarea statutului de țări candidate Ucraine și Moldovei. În calitate de președintă a Comisiei Europene, contăm pe dumneavoastră să aveți o poziție favorabilă fermă pe acest subiect.

Poți prelua același mesaj, sau poți compune unul personal, dacă ai câteva minute la dispoziție. Important este să-i scrii și tu Ursulei von der Leyen, chiar acum, un mesaj. Doar dacă vom fi mulți, vom fi convingători.

Pentru o Europă unită,
Anduța și echipa Declic