Actiune 3 March 2022

Ucraina și Moldova în UE

Semnează dacă și tu crezi că Ucraina și Moldova aparțin Uniunii Europene:

👉 https://go.declic.ro/Ucraina-Moldova-UE-0303

Am sperat până în ultima clipă că un război în Europa nu se va mai întâmpla vreodată. Am sperat că nici măcar un bully ca Putin nu va fi capabil de un astfel de act de agresiune. Pentru că la asta asistăm în aceste clipe, o lume întreagă. La bullying-ul Rusiei asupra Ucrainei, un bullying fără strop de rațiune sau umanitate.

La fel ca într-un caz de bullying la școală, trebuie să acționăm pentru protejarea victimelor și izolarea agresorului. Uniunea Europeană trebuie să fie cu adevărat de partea țărilor aflate în vizorul lui Putin, primindu-le cât mai repede să înceapă negocierile de aderare în rândul celor 27 de state membre europene.

Doar că UE ezită să urgenteze procedurile de aderare. Charles Michel, președintele Consiliului European, invocă „opinii diferite și sensibilități” în rândul celor 27 de decidenți. Adică lideri ai țărilor ce fac deja parte din Uniune și care nu țin neapărat ușa deschisă pentru noi veniți. Semnează chiar acum petiția și tu, ca să le transmitem liderilor UE opinia noastră. Aceea că vrem Ucraina și Moldova alături de noi, în UE!


În ultimii ani s-a vorbit mult de fenomenul bullying-ului în școli. Există un agresor, o victimă și martori. Doar că nu toată lumea înțelege ce este bullyingul. Adică un comportament intenționat, de intimidiare, care apare în mod repetat și are la bază un dezechilibru de forțe. De multe ori, el este privit ca un conflict punctual, fără a se acorda atenție sporită victimelor și hărțuirilor din trecut.

Acum e momentul să spunem lucrurilor pe nume: Putin este un bully, Ucraina îi este deja victimă, iar Moldova, o altă potențială țintă extrem de vulnerabilă. Asta doar pentru că ambele țări au întors spatele dictaturii rusești, îmbrățișând democrația și valorile europene. Iar pentru asta au tot fost hărțuite în ultimii ani, mai ales din punct de vedere economic.

Ezitarea celor din jur în fața unui bully nu face decât să-i dea acestuia avânt. Mai mult ca oricând este nevoie ca acest agresor să fie izolat de restul lumii și victimele sale protejate. Cineva trebuie să iasă în față și să ceară clar și răspicat ca acest lucru să se întâmple. Adică Ucraina și Moldova să fie primite în UE, cât mai repede.

Acel „cineva” vom fi noi, membrii și membrele Comunității Declic. Suntem simpli cetățeni, care vedem oroarea provocată de un agresor fără scrupule și nu putem să închidem ochii, sperând doar că se va termina în curând. Așa că, adaugă-ți și tu semnătura pentru primirea Ucrainei și Moldovei în UE. Ni se vor alătura milioane de alți europeni, fiecare din țara lui.

Suntem peste 900 000 de cetățeni în Comunitate. Dacă vom strânge zeci sau chiar sute de mii de semnături, ezitarea membrilor Consiliului European s-ar putea transforma într-un acord unanim. Deja liderii europeni au demonstrat că se pot „răzgândi” la presiuni venite din partea noastră, mai ales dacă suntem mulți și uniți.

Semnezi acum petiția prin care le cerem membrilor Consiliului European urgentarea aderării Ucrainei și Moldovei la UE?


Pentru o Europă unită,
Anduța și echipa Declic