Stire 29 June 2016

UE vrea să excludă parlamentele naționale de la ratificarea CETA

Comisia Europeană intenționează, potrivit surselor, să forțeze ratificarea acordului de liber schimb între Canada și UE, cunoscut sub numele de CETA, fără a da parlamentelor naționale ale țărilor UE dreptul de a-și spune părerea asupra lui.

Comisia Europeană intenționează, potrivit surselor, să forțeze ratificarea acordului de liber schimb între Canada și UE, cunoscut sub numele de CETA, fără a da parlamentelor naționale ale țărilor UE dreptul de a-și spune părerea asupra lui.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, le-a spus liderilor UE marți, că CETA ar intra în competența exclusivă a executivului UE și, prin urmare nu e nevoie să fie ratificat de către cele 28 de parlamente naționale ale UE, au declarat surse de la Bruxelles agenției de știri germane DPA.

Juncker ar permite, totuși, parlamentarilor naționali și miniștrilor din toate statele membre să “controleze” acordul de comerț liber cu Canada, a raportat agenția de știri.

Finalizat în 2013, CETA a fost la acel moment descris de către Comisia Europeană ca o “realizare remarcabilă, un punct de reper pentru economia transatlantică” și un model pentru negocierea unui acord de liber schimb cu Statele Unite ale Americii, cunoscut sub numele de Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP).

Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmstrom speră că CETA va fi adoptat înainte de sfârșitul lunii octombrie, când ar putea fi semnat în cursul unei vizite planificate la Bruxelles de către prim-ministrul canadian Justin Trudeau.

Opoziția față de tratatele de liber-schimb

Președintele Comisiei, Juncker, susține că credibilitatea blocului UE va fi pusă la îndoială iar, procesul de ratificare a CETA va fi paralizat dacă se va permite parlamentelor naționale să aibă un cuvânt de spus în această privință. Se estimează că trecerea CETA prin parlamentele naționale ar putea dura cel puțin patru ani.

Cu toate acestea, majoritatea statelor membre ale UE văd CETA ca un acord “mixt”, ceea ce înseamnă că fiecare țară va trebui să-l treacă prin parlamentul național.

O controversă majoră asupra problemei competenței a izbucnit la întâlnirea miniștrilor comerțului din UE, din mai, la Bruxelles, câțiva miniștri exprimându-și neîncrederea cu privire la Bruxelles.
“În Austria, avem un grad de neîncredere destul de ridicat”, a declarat vice-cancelarul Reinhold Mitterlehner după întâlnire. “Cred că partea comercială a CETA este foarte, foarte bună și este regretabil faptul că, în momentul de față, totul este pus în aceeași barcă și că, eventual, întreaga barcă se va răsturna.”

Comisia (care negociază acorduri comerciale în numele celor 28 de state membre ale UE) și Canada spun că CETA ar putea crește rata schimburilor comerciale dintre cele două părți cu aproximativ 20 de procente.

Cu toate acestea, acordul se confruntă cu o opoziție puternică din partea unor grupuri ale societății civile și a unor sindicate, care spun că CETA este la fel de periculos ca TTIP, acordul comercial planificat între UE-SUA. Ei spun că aceste tratate favorizează multinaționalele, acordându-le și mai multă putere și sunt o amenințare la adresa democrației.

Sursa: dw.com