Stire 14 August 2020

Un partid politic folosește în campanie electorală un slogan emblematic al Declic. Membrii Comunității se dezic de orice fel de asociere

Comunitatea Declic se delimitează clar de Partidul Mișcarea Populară, care a ales să folosească în campania electorală unul dintre sloganurile folosite intens, de ani buni, de către Declic. Membrii comunității se dezic de orice asociere între campaniile civice „Toți pentru justiție”, „Toți pentru Păduri”, „Toți pentru Europa”, „Toți pentru București” și campania electorală a PMP care folosește aceeași sintagmă: Toți pentru București, Toți pentru Sectorul 4, Toți pentru România, etc.

Am fost pe rând: Toți pentru justiție, Toți pentru păduri și Toți pentru Europa, dar niciodată nu am fost și nu vom fi Toți pentru un partid politic. Tragem o linie de demarcație clară între noi, cetățenii implicați civic, și candidații partidului politic Mișcarea Populară. Lupta comunității noastre pentru independența justiției este distinctă de orice activitate sau mesaj provenind de la acest partid”,

Tudor Brădățan, directorul executiv al Asociației Declic.
toti pentru diverse

Declic a creat celebrele mânuțe galbene cu mesajul Toți pentru justiție când politicienii au încercat modificarea selectivă a legilor justiției. Protestatarii au umplut Piața Victoriei cu pancarte în formă de mâini galbene, cu mesajul „Toți pentru justiție” atunci când politicienii au vrut să îl scape de condamnarea penală pe președintele PSD de la acea vreme, Liviu Dragnea. Pancartele au fost concepute și realizate de Comunitatea Declic, costurile fiind achitate din donațiile membrilor.

Apoi, cu un slogan din aceeași gamă, Declic a continuat mobilizarea pentru oprirea tăierilor ilegale de lemn: „Toți pentru păduri”. Din nou, mânuțele, verzi de această dată, au împânzit spațiul public la Marșul pentru Păduri și au ajuns în atenția internațională.

Iar campania civică a Declic de mobilizare la vot pentru alegerile europarlamentare din 2019, desfășurată sub sloganul „Toți pentru Europa”, a contribuit la o prezență la vot record pentru un astfel de scrutin în România: 51%. Toate acestea, fără nicio afiliere politică.

Declic rămâne o comunitate de aproape 800 de mii de cetățeni implicați civic, fără nicio legătură partinică. Declic se dezice total de orice asociere, directă sau sugerată, cu partidul politic Mișcarea Populară, care a decis să folosească un slogan vădit asemănător cu al nostru în campania electorală pentru alegerile locale.

,,Nu știm de ce au ales un slogan pe care societatea civilă l-a folosit intens, la fel cum nu înțelegem nici cum un staff de campanie profesionist nu a putut verifica, chiar cu o simplă căutare pe Google, dacă nu cumva sloganul ales a mai fost folosit anterior. Nu putem uita cum Traian Băsescu, actualul candidat al acestui partid politic la primăria București, a fost unul dintre susținătorii înfocați ai proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană.”

Tudor Brădățan, director executiv Declic

Comunitatea Declic este creată din sute de mii de oameni obișnuiți, care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent, aproximativ 800.000 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă. Află mai multe despre comunitatea Declic dând click aici.