Ce cred membri de-clic despre lipsa de acțiune a Guvernului Cioloș privind interzicerea cianurii
Săptămâna trecută, susținătorii Mining Watch România și membrii de-clic care au semnat petiția pentru interzicerea cianurii au primit un sondaj prin care erau întrebați de ce consideră ei că Cioloș nu interzice cianura.

Săptămâna trecută, susținătorii Mining Watch România și membrii de-clic care au semnat petiția pentru interzicerea cianurii au primit un sondaj prin care erau întrebați de ce consideră ei că Cioloș nu interzice cianura.
CONTEXT:
În decembrie 2015 legea de interzicere a cianurii propusă în 2007 a revenit pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, care se pregăteau să o respingă în grabă. Ne-am mobilizat rapid și, împreună cu susținătorii Mining Watch și comunitatea de-clic, am trimis deputaților sute de sms-uri și am dat telefoane, convingându-i să nu respingă legea.
Astfel, am reușit să obținem retrimiterea ei pentru noi discuții în Comisia de Industrii care a cerut mai apoi un punct de vedere de la noul guvern tehnocrat. Ministerul Mediului și cel al Culturii și-au trimis punctele de vedere favorabile interzicerii cianurii în minerit. A trecut de atunci mai bine de un an, însă guvernul nu s-a pronunțat pe această problemă. Ținând cont că peste 65% din români nu vor minerit cu cianuri, interzicerea acestei substanțe toxice ar fi un pas firesc.
În acest context, ne-am pus întrebarea pe care am adresat-o și membrilor noștri: Oare de ce nu vrea Cioloș să interzică cianura?
Rezultatele au fost după cum urmează:
44,39% consideră că prim-ministrul este influența de lobby-ul industriei miniere
28,80% au alte păreri (le puteți citi mai jos)
15,32% cred că înțelege foarte bine care sunt riscurile cianurii, dar nu îi pasă
9,78% consideră că este influențat de miniștri precum Costin Borc sau Vasile Dâncu, apropiați de industria minieră
1,72% sunt de părere că Cioloș crede sincer că mineritul cu cianură este o soluție de dezvoltare
Alte păreri au fost:
Înțelege foarte bine care sunt riscurile folosirii cianurii, dar face jocul PNL-ului care l-a propus și în continuare pentru funcția de prim-ministru dacă vor câștiga alegerile.
Cu siguranță există un lobby puternic din partea acționarilor, dar ar mai putea fi și niște influențe din mediul său de la Bruxelles.
S-a gândit că un guvern de tranziție n-ar putea impune și implementa măsura interzicerii cianurii.
Cioloș este un funcționar de carieră și vrea să rămână asa pentru că va avea o poziție asigurată indiferent de schimbările politice. Vrea o slujbă printre cei mari indiferent de costurile altora deci, nu-i pasă pur-și-simplu. Nu va fi niciodată un om politic sau om de stat, nu este făcut pentru așa ceva.
Trebuie implicat Parlamentul. Conform legii nr.115 din 28 iunie 1999 – Guvernul şi fiecare dintre membrii săi sunt obligaţi să răspundă la întrebările sau la interpelările formulate de deputaţi sau de senatori în termen de cel mult 15 zile de la primirea lor.
Se teme să adopte o pozitie tranșantă pentru a nu pierde simpatia unei părți a electoratului.
Mai presus de prim-ministru este parlamentul. Problema cianurii este o problemă de viață și de moarte pe tot circuitul Tisa-Dunăre-Marea Neagră, care trebuie actualizată permanent în conștiința europeană și, evident, a noastră. Eu am lucrat în stații de acoperiri galvanice și de aurire și știu foarte bine ce înseamnă odiosul pericol al acestui procedeu cu cianură.
Individul (Cioloș) trebuie tras de urechi în public de către personalități cunoscute, în direct la TV dacă se poate. Trebuiesc făcute publice date despre lobby-ul făcut de Dâncu & co, cine trage sfori, cine intră și iese de la ei și ce se discută – dacă se știu datele astea.
Tu de crezi că Cioloș nu interzice cianura?
Distribuie acest articol pe facebook împreună cu tagul @Dacian Cioloș și întreabă-l direct pe prim-ministru de ce a trecut mai bine de un an de când amână un răspuns cu privire la interzicerea cianurii în minerit.
____________
Dacă nu ai semnat petiția pentru interzicerea cianurii în minerit, o poți face urmând acest link: facem.de-clic.ro/faracianura