Stire 28 February 2023

Ciucă și Ciolacu trebuie să dea explicații pentru votul senatorilor PNL și PSD care au dat undă verde reclamelor la pariuri sportive și jocuri de noroc

Comunitatea Declic cere președinților PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, să explice public votul senatorilor celor două partide care au „îngropat proiectul de lege care ar fi putut interzice difuzarea reclamelor la pariuri sportive și jocuri de noroc.

Senatorii au adoptat astăzi, 28 februarie, în comisiile Juridică și de Cultură, amendamente în folosul industriei care permit reclame stradale de 30 de metri pătrați și publicitate la TV după ora 23.00.

Toate acestea, în condițiile în care proiectul de lege inițial, în forma în care a intrat la Comisii, prevedea interzicerea reclamelor la pariuri și jocuri de noroc.

Peste 100 de mii de români au semnat petiția Declic pentru interzicerea reclamelor, însă senatorii au ignorat cu bună știință voința cetățenilor și au votat în folosul industriei.

Argumentul politicienilor că interzicerea reclamelor ar încuraja economia neagră nu stă în picioare. Avem precedentul reclamelor la țigări și alcool. 
Am asistat astăzi, la cele două comisii din Senat, la un simulacru de proces legislativ. E revoltător cum parlamentarii ne-au servit exact argumentele industriei jocurilor de noroc și au votat amendamente ce par scrise chiar de oamenii din industrie.

Ana Racheleanu, coordonatorul campaniei Declic pentru interzicerea reclamelor la jocuri de noroc și pariuri.

Proiectul de lege care ar fi trebuit să interzică publicitatea stradală și audiovizuală a fost schimbat la Comisia Juridică și Comisia de Cultură din Senat ca să nu deranjeze industria.

Deși în forma inițială orice formă de publicitate audio-vizuală era interzisă, după comisii proiectul prevede că reclamele pot fi difuzate la televizor în intervalul orar 23.00-6.00, așa cum este și în prezent. În plus, deși inițial toată reclama stradală era interzisă, senatorii au concluzionat că ar trebui interzise doar bannerele mai mari de 30 de metri pătrați, precum și cele care nu au afișat și mesajul „Fii responsabil”. 

Noile amendamente au fost și sunt susținute de membrii PNL, mai puțin inițiatorul legii, Adrian Cozma, tot membru PNL. 

De asemenea, înainte ca proiectul să ajungă la Comisii,16 dintre susținătorii proiectului, membri PSD, și-au retras semnătura de pe proiect.

Comisia Juridică din Senat și cea de Cultură au avizat favorabil, noile amendamente, cu majoritate de voturi. Proiectul va merge apoi la vot, însă Camera Deputaților este camera decizională. 

„Vom continua până când flagelul jocurilor de noroc este luat în serios de către poiliticieni
, a încheiat reprezentanta Declic.

Petiția Declic, semnată de peste 105.000 de cetățeni, pentru interzicerea reclamelor la jocuri de noroc și pariuri sportive poate fi citită și semnată aici.

Urmând acest link poate fi văzut și clipul viral al vloggerului Mircea Bravo care s-a alăturat cetățenilor care cer interzicerea acestui tip de reclame.