Actiune 17 March 2021

Unde doare mai tare

Ministerul Sănătății pare că a uitat de problema infecțiilor intraspitalicești, deși ni s-a promis un răspuns ferm la petiția semnată de aproape 20 000 de membri Declic. Scrie-i și tu un mesaj lui Vlad Voiculescu și întreabă-l care este planul pentru raportarea transparentă a infecțiilor nosocomiale.


Semnăturile membrilor Declic, flashmob-ul din fața ministerului făcut în noiembrie 2020 și atenția presei pe campania Raportați infecțiile intraspitalicești au dat roade. Petiția a ajuns în atenția autorităților și, acum trei săptămâni, am avut o întâlnire cu Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Ne-a spus că și ea a semnat petiția, ne-a asigurat că un grup de lucru se va constitui tocmai pentru rezolvarea problemei nosocomialelor și că, în maximum o săptămână, vom primi o actualizare. Au trecut mai bine de două săptămâni de atunci, timp în care am tot sunat și am trimis mesaje. Dar, din păcate, Andreea Moldovan nu mai răspunde și acest lucru deja ne îngrijorează.

Înțelegem că la Ministerul Sănătății prioritățile sale sunt legate acum de pandemie și de campania de vaccinare. În același timp, fără un plan și acțiuni concrete, infecțiile nosocomiale vor continua să facă mii de victime în spitale, la nesfârșit.

Așa că ne-am tot gândit ce s-ar putea face pentru această cauză și ne-am hotărât să ducem problema mai sus, la ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. L-am sunat, dar nu a răspuns la telefon. I-am scris pe mail, pe Facebook și i-am solicitat un răspuns privind planul pentru nosocomiale, dar tot fără succes.

Așa că vrem să-ți cerem să te implici și tu, pentru că faci parte dintre membrii Declic implicați în campaniile pe sănătate. Te rugăm să-i scrii și tu lui Vlad Voiculescu și să-l întrebi ce se întâmplă cu strategia privind combaterea infecțiilor nosocomiale.

Cât mai multe mesaje din partea membrilor Declic îi vor transmite ministrului că în spatele semnăturilor din petiția „Raportați infecțiile intraspitalicești!” sunt mii de oameni care vor și așteaptă un răspuns, de aproape 4 luni.

Așa că, te rugăm intră pe linkul de mai jos și lasă un mesaj, în care să-i spui lui Vlad Voiculescu de ce este importantă prioritizarea luptei împotriva infecțiilor nosocomiale, începând cu raportarea acestora. Sau poți să-l întrebi care este strategia privind nosocomialele. Poți să-i mai spui și că fiecare zi de amânare a unui răspuns e o dezamăgire pentru toți cei ce am semnat petiția sau ne-am pus speranța în promisiunile sale, făcute în campania electorală.


Întâlnirea cu Andreea Moldovan și perspectiva unui grup de lucru pentru combaterea infecțiilor nosocomiale ne-a dat mari speranțe că, în sfârșit, autorităților le pasă de cererile cetățenilor. Nu ascundem că acum suntem dezamăgiți, dar, în același timp, nu credem că lupta e pierdută. Ministru al Sănătății este, totuși, un om care a promis ferm că se va ocupa de siguranța pacienților din spitale și vrem să-i dăm ocazia să ne demonstreze că se va ține de cuvânt. Scrie-i și tu lui Vlad Voiculescu, reamintește-i de promisiunile făcute în campania electorală și cere-i să ne spună care e strategia pe nosocomiale.