Urgent: Afganistan

Viața afganilor s-a întors, în câteva zile, cu 20 de ani în urmă. Talibanii au revenit la putere. E ca și cum noi ne-am trezi mâine înapoi în comunism, fără mâncare, fără drepturi și cu foștii torționari băgând spaima în oameni. Cetățenii afgani care au luptat pentru democrație sunt acum în pericol.
Zeci de mii de oameni încearcă disperați să plece din țară, în aeroportul din Kabul este haos. Oamenii se calcă în picioare, se agață de avioane, de spaima torturii talibanilor întorși la conducere. Primii puși în pericol sunt cei care au ajutat aliații NATO în lupta împotriva talibanilor. Pe ei îi vânează noii veniți la putere, ca să se răzbune. Apoi, femeile și fetele, care riscă să își piardă orice drept. Nu vor mai putea să lucreze, să învețe sau să iasă singure pe stradă. Unele dintre ele s-au născut în democrație și sunt îngrozite de ce le așteaptă.
Trupele românești au fost prezente în Afganistan din 2002 până anul acesta. În tot acest timp, afganii ne-au fost colaboratori: traducători, ghizi, activiști sau jurnaliști. I-au ajutat pe militari, uneori poate chiar i-au salvat de la moarte. Acești oameni sunt acum și ei la un pas de moarte.
Le putem întinde o mână de ajutor, acum când chiar au nevoie disperată: să le eliberăm vize pentru ei și familiile lor, ca să plece din infern. O viză face acum diferența dintre viață și moarte.
De aceea, am lansat petiția prin care îi cerem ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, să emită urgent vize pentru acești oameni. Să creeze rapid un sistem eficient și corect, prin care să evalueze cazul fiecărui afgan care ne solicită ajutorul. E vorba, probabil, de zeci sau sute de colaboratori și de familiile acestora.
Semnezi și tu pentru vize?
Știrile și imaginile care vin din Afganistan sunt copleșitoare. Mulți dintre noi ne simțim, fără îndoială, neputincioși, pe măsură ce scenele de panică și disperare se petrec la mii de kilometri distanță. Dar, iată că putem să facem ceva ca să îi ajutăm acum.
Miercurea viitoare are loc ședința CSAT, în care președintele Iohannis și membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării vor vorbi despre cum răspund crizei din Afganistan. Am întrebat deja la Ministerul de Externe dacă avem o strategie pentru vize, în cazul afganilor cu care forțele NATO au lucrat de-a lungul vremii sau pentru cei vulnerabili. Răspunsul a fost că „România evaluează interinstituțional posibilitatea de a prelua acolo unde se consideră justificat, personalul local afgan care a sprijinit autoritățile române, după o analiză a fiecărui caz în parte, inclusiv din punct de vedere securitar.”
E clar că decizia finală va fi luată în CSAT, iar dacă reușim să strângem câteva mii de semnături până atunci, avem șansa ca autoritățile să ia o decizie serioasă, văzând că există interes și din partea cetățenilor. Îi îndemnăm să îi protejeze pe cei mai vulnerabili din Afganistan, prin extinderea vizelor, dar și prin trimiterea de aeronave care să transporte civili și acordarea de ajutor umanitar pentru sprijinirea afganilor nevinovați.
Nu putem să condamnăm la moarte, prin neimplicare, afgani nevinovați care au crezut în democrație. Semnează acum petiția și hai să le întindem o mână de ajutor celor care au colaborat cu România și NATO în acești 20 de ani, precum și femeilor, fetelor și copiilor, cei mai vulnerabili în fața talibanilor.
Află mai multe despre campaniile Decic dând click aici.