Actiune 4 November 2020

Urgent – pierdem parcurile

Sute de spații verzi sunt în pericol. Prin petiția „Cerem Președintelui să oprească mutilarea spațiilor verzi” comunitatea Declic cere președintelui să nu promulge legea care poate duce la distrugerea spațiilor verzi. După votul favorabil dat de majoritatea parlamentarilor, Președintele este cel care mai poate opri intrarea în vigoare a acestei legi toxice.

Dar Președintele întârzie să trimită legea înapoi în Parlament. I-am trimis petiția și nu suntem singurii care au tras semnale de alarmă privind problemele noii legi. Au făcut-o și cei de la Asociația peisagiștilor. Dar Președintele nu se grăbește să dea curs solicitării noastre.

Nu putem sta liniștiți doar cu speranța că totul se va termina cu bine. În orice zi putem afla că Președintele a ignorat cererile noastre și a promulgat legea. Atunci va fi prea târziu, parcurile vor putea fi cimentate de primarii fără viziune. Sau spații verzi care au fost retrocedate, vor putea fi transformate de noii proprietari în cartiere tot mai aglomerate. Iar noi vom putea admira copacii la televizor, nu pe o bancă sau mergând pe o alee în parc.

Așa că trebuie să creștem acum presiunea pusă pe Klaus Iohannis, înainte de a lua o decizie. Aceasta este ceva ce poți face chiar tu, alături de alți mii de membri Declic. Dacă ne mobilizăm în număr mare, va avea inbox-ul plin de mesaje care-i cer același lucru: să nu promulge o lege toxică pentru zonele verzi. Dar totul începe cu implicarea ta.

Durează câteva minute pentru a-i scrie un mesaj PERSONAL președintelui. Am scris cu majuscule „personal” pentru că este foarte important să scriem autorităților mesaje cât mai diferite. Dacă dai click pe butonul de mai jos, o să vezi că am pregătit un model de mesaj. Te rog să-l folosești ca sursă de inspirație. Scrie-i Președintelui cu cuvintele tale și spune-i că ține de el să salveze parcurile. Dacă trimitem mesaje identice, am putea fi acuzați că nu suntem persoane reale și că folosim aplicații de web pentru a umple căsuțele poștale ale factorilor de decizie.

Această lege este deosebit de benefică pentru cei care au interesul să distrugă parcurile de dragul profitului! Am văzut cu toții blocuri construite aiurea, în locuri nepotrivite, unde te și miri cum cineva a semnat o autorizație de construire. Dacă ești mai mult de partea parcurilor, decât de partea dezvoltării urbane fără cap, atunci scrie-i acum Președintelui.

Îi scrii și tu președintelui?


Emailurile trimise pe adresa celor pe care-i petiționăm chiar sunt o strategie de campanie foarte eficientă. Ultima dată când am folosit-o cu succes a fost săptămâna trecută. Le-am cerut parlamentarilor din Comisia pentru muncă a Camerei deputaților să dea raport favorabil legii adopțiilor, care era blocată de peste 2 ani. Au făcut-o la mai puțin de o zi după acțiunea noastră!

Vom reuși și de data aceasta doar dacă fiecare semnatar al petiției, adică și tu, găsește câteva minute pentru a-i scrie un mesaj convingător lui Klaus Iohannis.

Implică-te și tu! Scrie-i președintelui că noua lege e atât de plină de erori încât parcuri ca Herăstrău nu mai sunt considerate parcuri.[1] Sau că în zonele verzi retrocedate foștilor proprietari se vor putea construi blocuri și parcări. [2]

În acest moment parcurile continuă să fie în pericol să dispară. Asta pentru că Președintele nu a înțeles cât de important este subiectul pentru cetățeni și nu se grăbește să analizeze și să respingă legea. Sau poate încă, pur și simplu, nu a aflat. Spune-i tu!

Dă click pe butonul de mai jos. Citește textul scris de noi ca model, apoi scrie-i propriul tău mesaj. Ce spui, te implici pentru a ne asigura că Președintele nu mai amână decizia și retrimite în Parlament legea ce distruge parcurile?


În imaginea de mai jos președintele se plimbă cu bicicleta prin Herăstrău. Conform legii care așteaptă într-un dosar pe biroul său, acest parc nici măcar nu mai e considerat parc. La fel Cișmigiul și alte zeci de parcuri istorice. Atât de absurdă este noua lege! Depinde de noi să-i atragem atenția asupra prevederilor grave din legea care modifică statutul de spații verzi, înainte de a fi prea târziu. Scrie-i președintelui să nu o promulge, să o trimită înapoi în Parlament.

iohannis herastrau bicicleta

[1] [2] Scrisoare deschisa a Asociației peisagiștilor din România