Actiune 23 September 2020

Urgent: agresorii minorilor pot scăpa

Ne dorim ca, în toată țara, infracțiunile sexuale să fie cercetate la fel de eficient cum se întâmplă la Biroul pentru agresiuni sexuale din cadrul Serviciului Omoruri, din Poliția Capitalei. Doar că, din cauza unor rivalități interne, riscăm să pierdem și singura instituție care mai bagă spaima în agresori. Dacă vrei și tu ca cei ce l-au prins și anchetat chiar pe un coleg polițist să mai facă în continuare anchete, scrie-le premierului Ludovic Orban și ministrului de Interne Marcel Vela. Apasă pe buton, vei găsi câteva argumente pe care să le cuprinzi în propriul mesaj.

Principalul motiv pentru care agresorii sexuali de copii scapă blând este lipsa anchetatorilor specializați în astfel de infracțiuni.

Dar lucrurile stau diferit la Biroul pentru Agresiuni sexuale din Poliția Capitalei. Acolo lucrează oameni specializați în anchetele cu minori abuzați sexual. O dovadă este condamnarea fostului polițist Eugen Stan pentru pornografie. Acesta a primit o pedeapsă de 19 ani de pușcărie, caz rar în România.

Numai că există un plan de reorganizare, care vizează și acest birou, iar munca investigatorilor de aici va fi grav afectată. Există riscul să nu-și mai poată face bine treaba, spre bucuria agresorilor sexuali.

Planul de reorganizare a apărut după scandalul care a zguduit Poliția Română, în urmă cu o lună, privind ineficiența instituției în achetarea clanurilor interlope.

Șeful Poliției Române a demisionat. Alții au rămas să se certe pe funcții și competențe. Problema este că rivalitățile din instituție afectează și activitatea unui birou capabil să prindă agresorii sexuali care acționează în Capitală.

Cei care au gândit planul de reorganizare sunt susținuți politic de partide care se declară în opoziție. Iar premierul Ludovic Orban și ministrul de Interne Marcel Vela tac.

Declic a inițiat campania „Nu mai lăsați prădătorii sexuali să scape!” care are aproape 59.000 de semnatari. Alătură-te și tu celor care cer ca agresiunile sexuale să fie anchetate de specialiști. Dacă suficient de mulți le scriem lui Orban și Vela, cei doi demnitari nu și-ar mai permite să ignore această problemă gravă. Așa ar înțelege că este rolul lor să intervină să pună capăt certurilor. Biroul pentru Agresiuni sexuale trebuie lăsat să funcționeze ca și până acum.

Doar că trebuie să acționăm rapid. Planul de reorganizare poate fi aprobat și să producă efecte din moment în moment. Și, din acel moment, nu știu dacă agresorii sexuali din București ar avea de ce să se mai teamă. Avem șanse să oprim acest plan dezastruos, doar dacă ne mobilizăm câteva mii de oameni, să le scriem celor doi demnitari.

Te rugăm doar să păstrezi un ton politicos atunci când le scrii. Și să invoci argumente pertinente, ca cele pe care ți le-am lăsat mai jos.

De exemplu, poți folosi în argumentația ta faptul că, la fiecare șase ore, un minor este abuzat sexual în România. Din păcate, agresiunile sexuale cu minori sunt cercetate local, de oameni nespecializați. Iar în lipsa unor anchete făcute de specialiști, agresorii sexuali sunt cercetați în libertate și primesc pedepse cu suspendare. Biroul pentru Agresiuni sexuale din Poliția Capitalei merită folosit drept model de bune practici, nu desființat.

E foarte important ca atunci când trimiți e-mailul să nu uiți să completezi numele și prenumele și să adaugi o notă personală. S-a întâmplat să fim acuzați că în spatele miilor de mesaje nu sunt oameni, ci calculatoare. Nu ne dorim ca, în loc să se vorbească despre campania noastră, cei care ne primesc emailurile să se lege de faptul că trimitem mesaje identice sau fără conținut.

Le scrii, te rog, premierului și ministrului de Interne?

În campania „Nu mai lăsați prădătorii sexuali să scape!” colaborăm cu specialiști din domeniul judiciar. Ne-au spus că oamenii care lucrează la Biroul pentru agresiuni sexuale din Poliția Capitalei sunt super rapizi în prinderea infractorilor. În prezent, mai au doar 4 dosare de agresiune sexuală cu minori, cu autor necunoscut. Uite, este încă un argument pe care să-l incluzi când le scrii lui Orban și lui Vela.