Blog 9 November 2021

USL 2: ce facem

E oficial. PNL vrea alianță cu PSD. După 4 ore de discuții interne, PNL a decis că vrea să împartă guvernarea cu inamicul său istoric. Din moment în moment, vom asista la apariția guvernului USL 2.

Chiar în timp ce îți scriu, am o grămadă de gânduri. E clar că o guvernare USL 2 va schimba totul. Reformele în justiție, alegerea primarilor în două tururi, reforma pensiilor sau cum vor fi cheltuite cele 29,2 de miliarde de la UE.

Fără tine, Declic nu va putea face planul de bătaie pentru următoarele luni. Orice evaluare am face noi în echipă, ar fi incompletă fără ajutorul tău. De asta, am pregătit două întrebări, prin care vom lua pulsul Comunității. Fără răspunsul tău am fi ca un echipaj de vas fără căpitan, care încearcă să ajungă la mal pe furtună. Începe acum prin a răspunde la întrebarea de mai jos.

Cum te simți după ce ai aflat vestea că PNL va guverna cu PSD?


USL 2 e diferit de USL din 2011. Atunci, alianța a fost una pre-electorală, compusă din PNL, PSD și PC. Diferența e că cetățenii au știut înainte să voteze despre opțiune și au ales în consecință. După acele alegeri, era de așteptat ca un guvern PNL PSD va prelua administrația țării.

Azi, însă, USL 2 este o schimbare la 180 de grade a PNL. Vine în contextul în care liberalii și-au câștigat voturile la alegerile din 2019 și 2020 cu un discurs anti-PSD.

Mai simplu spus, alianța USL 2 este exact ce a promis PNL că nu va face, acum 2 ani. În mod ironic, liberalii „au scăpat țara de PSD” printr-o alianță cu social-democrații.

În aceste momente, e greu să nu mă întreb cum se va încheia dosarul 10 august, când intervenția brutală a jandarmilor a fost asociată cu PSD. Sau ce se va întâmpla cu Secția Specială și cu numirile șefilor la marile parchete, când modificările toxice la legile justiției au fost opera PSD.

Mi-e frică să-mi imaginez cum vor fi cheltuite cele 29,2 miliarde de euro de la UE, când împărțirea fondurilor din Programul Național Anghel Saligny, făcut cadou de Florin Cîțu primarilor, respectă rețeta lui Liviu Dragnea.

Dincolo de cum vor fi împărțite ministerele între cele două partide, rămân numeroase lupte care trebuie purtate. Următoarele luni vor fi oricum, dar nu ușoare. Însă, noi, Comunitatea Declic, avem un cuvânt greu de spus. Este, din nou, unul dintre momentele critice în care trebuie să ne exprimăm părerea.

Pentru a afla ce crezi, ți-am pregătit două întrebări la care să răspunzi. Peste două zile, echipa se reunește pentru a analiza răspunsurile. Atunci vom lua și o decizie privind direcția campaniilor. Chiar durează puțin să răspunzi, pentru că sunt doar două întrebări. Începe chiar acum cu întrebarea de mai jos.

Cum te simți după ce ai aflat vestea că PNL va guverna cu PSD?

Îți mulțumesc pentru implicare,
Ana și echipa Declic

PS: Chiar dacă nu știm cum va arăta viitorul, știm că ne putem baza pe o comunitate de oameni care ne dau energie să continuăm. Avem nevoie de sfatul tău, ca să știm în ce direcție s-o apucăm. Ne ajuți să luăm o decizie? Durează foarte puțin. Sunt doar 2 întrebări la care aș vrea să răspunzi.

De asemenea, nu uita să semnezi petiția „Iohannis, nu desemna un premier PNL-PSD!”.