Email 15 October 2020

Vaccinul anti-covid-19

1.290.000 de vaccinuri anti-COVID-19 ar putea ajunge în România, în perioada ianuarie-martie 2021. Datorită mai multor acorduri pe care Comisia Europeană le-a semnat cu companiile farmaceutice [1], dozele vor putea fi cumpărate de țările membre UE. Este și cazul României. Serul va fi pus pe piață după ce va trece de toate fazele de testare și va fi aprobat.

Însă fără o procedură transparentă pentru administrarea vaccinului, cei cu influență și relații le vor epuiza înainte să ajungă la personalul medical. Se va repeta situația de la debutul pandemiei, când nu aveam teste Covid, măști sau alte materiale de protecție. Atunci, în timp ce medicii de la spitalul Gerota așteptau de 3 zile testele pentru depistarea virusului, în Parlament aleșii și consilierii le foloseau la discreție, fără nicio grijă.

Spre deosebire de începutul pandemiei, autoritățile au acum un avantaj. Pot învăța din greșelile pe care le-au făcut. Dar este datoria noastră, a celor implicați, să le atragem atenția astfel încât erorile să nu se repete. Sub presiunea publică, vor trece mai repede la treabă. Nu vor mai putea zice că au fost luați pe nepregătite.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Alexandru Rafila, spunea în septembrie că „România va primi vaccinul, dar organizarea pentru administrarea vaccinului nu știu dacă va fi gata” și că „sunt foarte îngrijorat văzând cum ne mișcăm în zona organizatorică” [2].

Fără criterii transparente pentru distribuirea vaccinului și o strategie pusă la punct, va fi haos. De aceea, am lansat o petiție pe care te invităm să o semnezi. Îi cerem ministrului Sănătății o strategie națională de vaccinare împotriva COVID-19, pentru a elimina suspiciunea că dozele vor fi împărțite preferențial. Nu avem foarte mult timp la dispoziție. Iar alte state au început deja să se pregătească pentru vaccinare.

Semnezi și tu petiția prin care le cerem autorităților să pregătească din timp o strategie de vaccinare? Durează 2 minute să o citești și să o semnezi.


Adu-ți aminte cum te-ai simțit ultima dată când ți s-a băgat cineva în față. Acum, imaginează-ți o coadă lungă. La coada asta stau bătrâni, medici și bolnavi. Cu toții vor să primească vaccinul. Însă ce nu știu acești cetățeni disciplinați e că ușa la care așteaptă nu e singura. Mai e una pe unde trec toți cei care „știu pe cineva” sau care intră „doar să întrebe ceva”. E nedrept ca unul care intră pe ușa din dos să primească vaccinul, iar un medic epuizat după luni de muncă fără pauză să nu-l primească. Semnează și tu petiția pentru a elimina orice suspiciune că vaccinul va fi administrat în mod preferențial. Vezi aici campania Declic.

Note:
[1] Comisia Europeană a aprobat al treilea contract pentru un potențial vaccin împotriva Covid-19, cu Janssen Pharmaceutica, profit.ro
[2] Ce-i lipseşte României ca să fie pregătită pentru vaccinul anti-COVID, adevarul.ro