Blog 25 February 2021

Vaccinul, clip cu Dezaburit

Conspirațiile legate de vaccin se răspândesc, în primul rând, pe rețelele sociale. E nevoie de explicații care să le combată, dar care să nu îți dea senzația că ești la o conferință medicală. Alături de echipa Dezaburit, am simplificat informațiile despre vaccinul cu ARN Mesager și le-am pus într-un clip. Urmărește-l și și dă-l mai departe. Sigur ai pe cineva în lista de cunoscuți care nu a înțeles că vaccinul este sigur.


Poate și tu ai senzația că mulți români vor să se vaccineze. Dar e așa și din cauză că dozele sunt limitate și programările se epuizează imediat ce ajunge o nouă tranșă de ser în țară.

Va veni însă și vremea scepticilor. După ce toți cei care au decis că se vaccinează o vor face, rămân cei care încă nu au fost convinși. Iar mesajele din campania de vaccinare a Guvernului n-au ajuns la aceste persoane.

Rețelele sociale sunt un mediu fertil în care conspirațiile legate de vaccin se răspândesc. Însă campania națională de informare despre vaccinare nu are clipuri adaptate pentru social media, care să explice simplu vaccinul și să combată conspirațiile. Clipurile de la televizor sunt difuzate și pe internet.

De obicei ne este frică de ce nu înțelegem. Vaccinul cu ARN mesager e un subiect complicat și tehnic. Explicațiile abundă în termeni medicali, pe care nu îi stăpânim cu toții. Nu e de mirare că sunt persoane care resping ideea.

Urmărim subiectul vaccinării de multe luni. Ne-am uitat și la câteva evenimente online, organizate de Colegiul Medicilor. Cu greu am înțeles ce ziceau invitații, pentru că ni se părea că vorbesc în altă limbă.

Era nevoie de un clip explicativ care să combată conspirațiile, dar care să nu îți dea senzația că te uiți la o conferință medicală. De unul care să te facă să râzi și care să-ți păstreze atenția până la final. Ceea ce e foarte greu în ziua de azi, când suntem copleșiți de alerte și notificări.

De asta, am apelat la echipa Dezaburit, un canal explicativ de Youtube și Facebook. Dezaburit are o mulțime de explicații video pe tot felul de subiecte tehnice. De la legi, credite ipotecare sau cum funcționează Parlamentul European, până la hărțuire pe stradă.

A ieșit un film din care vei înțelege cum funcționează vaccinul cu ARN mesager, chiar și dacă te vei uita seara, după ce vii obosit/ă acasă.

Mintea noastră reține mai ușor poveștile. De asta am ilustrat filmul în întregime: pentru a spune o poveste pe care să o priceapă și un copil de 7 ani.

Nu mai e mult până când populația generală va putea să se vaccineze. Filmul a fost văzut de peste 60.000 de persoane, după ce l-am postat pe Facebook. Însă, ar putea ajunge la și mai mulți dacă este distribuit de tine și cunoscuții tăi. Vaccinurile funcționează doar dacă o mare parte dintre oameni le fac. Iar pentru ca aceștia să accepte vaccinarea, trebuie, mai întâi, să înțeleagă vaccinul. Distribui și tu clipul?


Este important ca filmul să ajungă, în primul rând, la cei care n-au înțeles informațiile despre vaccin. Aceste persoane ar putea fi în lista ta de prieteni sau în lista prietenilor tăi. Distribuie și tu clipul pentru a fi văzut de cât mai mulți.


Urmărește aici toată activitatea Declic despre vaccin și Coronavirus.