Victorie 8 August 2018

Vânătorii nu controlează pescuitul în România!

După ce legea a trecut de 2 ori prin Parlament, în aceeași formă, putem în sfârșit să ne bucurăm de o mare reușită!
Află ce s-a întâmplat pe această campanie.

Asociația Aqua Crisius a demarat o campanie în momentul în care Parlamentul amenința activitatea pescarilor recreativi cu o lege care îi dezavantaja în mod evident. Legea urma să crească puterile autorităților de vânătoare în ceea ce privește activitatea de pescuit. Perspectiva scumpirii hobbiului, precum și certitudinea că nimic nu se va schimba din perspectiva condițiilor oferite de autorități pescarilor i-a determinat să pornească o petiție folosind platforma Declic.

Petiția poate fi citită aici:
https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/d-le-iohannis-nu-acceptati-ca-vanatorii-sa-controleze-pescuitul-din-romania

Domnule președinte Iohannis, noi, pescarii recreativi din România, vă cerem să nu acceptați demersurile făcute de AGVPS pentru a finanța vânătoarea din banii pescarilor!

Legea trimisă de vânători este neconstituţională, deoarece discriminează asociaţiile de pescuit recreativ, dând drepturi suplimentare doar acelor asociaţii care se ocupă şi de vânătoare – adică AJVPS-urilor. Vă rugăm să NU promulgați această lege!

Motivația?

În ultimul timp AGVPS au pierdut multe fonduri de vânătoare, iar cum încasările lor au scăzut. Așa că doresc să monopolizeze pescuitul din România.

Cum? Simplu:
1. să poată da vânătorii amenzi la pescari
2. pescarii să fie obligați să își plătească permisele la AJVPS-uri

În ultimii 60 de ani, de când apele sunt gestionate de AGVPS, pescarii cotizează ca membrii la AJVPS-uri și plătesc permise fără a primi nimic în schimb (cu foarte mici excepții). Nu populări, nu pază, nu curățenie, nu educație, într-un cuvânt, nu primesc înapoi condiții decente de practicare a pescuitului recreativ. Nu mai vorbim de aspectul apelor din România, secate de MHC-uri, betonate și defrișate! Adevărul este că banii pescarilor au finanțat întotdeauna activitatea de vânătoare, iar deciziile în AJVPS-uri au fost luate întotdeauna de vânători, aceste asociații fiind conduse întotdeauna de vânători!

În 2017 ANPA a demarat o procedură de atribuire a zonelor de pescuit. Dar această atribuire a fost doar o simulare de a preda în mod legal în gestiune zonele de pescuit AJVPS-urilor (cu mici excepții). ”Întâmplător”, 80% dintre zonele de pescuit au fost contractate de AJVPS-uri. Asta înseamnă că 80% din totalul zonelor de pescuit din România sunt momentan gestionate de vânători! Licitațiile pentru zonele de pescuit organizate începând cu anul 2017 au pornit de la o idee bună, dar a rezultat un dezastru generat de prostie, incompetență și hoție.

Pe 20 martie, în Camera Deputaților s-a votat o lege care va modifica legislația de pescuit, într-un mod evident în favoarea AJVPS-urilor. Detalii aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=16182

Mai exact, organizațiile vânătorești – NU PESCĂREȘTI!, care au contracte de gestionare a zonelor de pescuit, vor avea competența de a sancționa contravențiile din Legea Pescuitului. Ba mai mult, vor putea instrumenta fapte care constituie infracțiuni. Asta fără a avea pregătirea necesară sau măcar un curs elementar de agent constator, în comparație cu angajații Poliției și Jandarmeriei Române care urmează o școlarizare aparte sau funcționarii publici (angajați ANPA sau ai Gărzii de Mediu), care răspund pentru ceea ce fac! Acești paznici de vânătoare ai AJVPS-urilor sunt de cele mai multe ori slab pregătiți profesional și vor putea să facă abuz de această putere care ar urma să li se dea!

Totodată, permisele de pescuit ar fi valabile doar la nivel apelor gestionate de fiecare AJVPS județean, întrucât reciprocitatea deocamdată reprezintă o enigmă în materie de aplicabilitate.

Articolele 12, 15 și 18 de aici probează ce am scris mai sus: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2017/pr132_17__1_.pdf

Am fi perfect de acord ca permisele să fie valabile doar pe anumite zone de pescuit, atâta timp cât atribuirea zonelor de pescuit s-ar realiza pe criterii de performanță și cu obligații clare de a asigura condiții cât mai bune de practicare a pescuitului recreativ.

După mijlocul anilor 2000 au început să apară și alte asociații, multe dintre ele începând să facă treabă bună (Vizpart, Filiala Pescarilor Sibiu, Aqua Crisius, CRE Bacău, Asociația Club Sportiv Bucovina Fishing, Grupul Pescarilor Sportivi Orădeni etc.) și implicit să câștige tot mai mulți adepți, în dauna AJVPS-urilor. Practic, prin promulgarea acestei legi, asociațiile de pescari nou înființate ar fi ”moarte din fașă”, iar puținele asociații de pescari care au izbutit să gestioneze câteva ape (20 % din totalul de la nivel național; restul de 80 % sunt gestionate de AJVPS-uri) vor asista neputincioase cum vânătorii pot aplica legea, iar reprezentanții lor nu.

Ce s-a întâmplat apoi?

Legea vânătorilor, cea declarată neconstituțională acum aproape un an, a fost din nou votată de deputați, fiind trimisă spre promulgare la Președintele României.
Practic se discriminează asociaţiile de pescuit recreativ, dând drepturi suplimentare doar acelor asociaţii care se ocupă şi de vânătoare – adică AJVPS-urilor. De asemenea pescarii vor fi obligați să își plătească permisele la AJVPS-uri! Pescuiești în 4 județe? cotizezi de 4 ori!

Ne vedem nevoiți, la un an distanță de la momentul în care ne-ați dat o salvatoare mână de ajutor, să revenim cu o actualizare privitoare la același PL-x nr. 132/2017, votat în plenul Camerei Deputaților în data de 20.03.2019 și trimis spre promulgare în data de 27.03.2019.
Acum legea este iarăși pe masa președintelui Iohannis, căruia i-am mai trimis încă o dată această petiție. Vă vom ține la curent în măsura în care vom primi un răspuns din partea președintelui.

După ce legea vânătorilor privind pescuitul a trecut, nemodificată, pentru a doua oară, prin Senat și Camera Deputaților, aceasta a fost transmisă, din nou, de președintele Klaus Iohannis către Curtea Consituțională a României (CCR): https://bit.ly/2v0JUMJ, cu șanse minime să fie promulgată!

Pentru a doua oară, CCR a decis că proiectul de lege votat iarăși în Parlament este neconstituțional în ansamblul său. La începutul lunii iulie CCR a publicat decizia.
Vezi aici decizia:

După ce legea a trecut de 2 ori prin Parlament, în aceeași formă, putem în sfârșit să ne bucurăm de o mare reușită!
AquaCrisius, alături de peste 2000 de semnatari au reușit să oprească legea care discriminează pescarii recreativi, și avantajează vânătorii.

?️ „Ceea ce doream am reușit, adică să nu aibă vânătorii drept de control pe legislația de pescuit și să nu fie valabile permisele emise doar de beneficiarul contractului, adică vânătorii. Ceea ce e un mare colac de salvare pentru pescuitul din România.” – reprezentant al Asociației