Veste bună pentru raportarea infecțiilor nosocomiale
N-am să uit toată viața ziua de 17 iunie 2021. Am ieșit tremurând de nervi de la întâlnirea cu Ioana Mihăilă. Ministra Sănătății tocmai îmi spusese, în față, că nu are niciun plan pentru raportarea digitală, reală, a infecțiilor nosocomiale. Înaintea sa, miniștrii Nelu Tătaru și Vlad Voiculescu ignoraseră cu desăvârșire petiția „Raportați infecțiile intraspitalicești”.
Argumentele sale au fost absurde: mi-a spus că nu sunt bani și că nici n-ar fi de vreun ajutor pentru cetățeni să știe rata de incidență a infecțiilor intraspitalicești. Că ce ar ajuta cu adevărat ar fi ca pacienții sau aparținătorii să învețe și să respecte regulile de igienă din spitale. Ca și cum pacienții iau nosocomiale din vina lor și a familiilor lor.
M-am simțit ca în povestea cu Sisif și bolovanul pe care trebuia să-l împingă până în vârful muntelui. Doar pentru ca, apoi, acesta să se prăvălească la vale și munca să fie reluată de la zero.
Era prima campanie pe care o coordonam la Declic. În fața refuzului ministrei, am simțit că toată munca de până atunci a fost în zadar. M-a cuprins deznădejdea. M-am gândit că, poate, e inutil să mai continui campania.
Noroc de colegii mei, mai experimentați, care mi-au explicat cum câștigăm lupta cu muntele de indiferență al autorităților: prin îndrăzneală și insistență. Sisif din poveste era singur. Însă noi, în Comunitatea Declic, suntem sute de mii de cetățeni activi, uniți și, astfel, puternici.
Încurajată, am continuat campania, alături de membrii și membrele Declic, așa cum ești și tu. Și, chiar zilele trecute, am primit dovada că insistența noastră nu a fost în zadar. Îți voi povesti în cele ce urmează despre ce e vorba.
De când în fruntea Ministerului Sănătății a ajuns Alexandru Rafila, Comunitatea Declic a stat neobosită pe capul lui. La fel ca predecesorii săi, ne-a ignorat mult timp, dar asta nu ne-a descurajat. Mii de membri și membre Declic au continuat să semneze petiția, i-au scris ministrului pe mail și pe Facebook, au participat la proteste sau au donat pentru organizarea lor.
Am protestat în Piața Victoriei și la Cluj cu mesajul „Neam ucis de nosocomiale”. I-am dus ministrului, simbolic, o pastilă gigant de Raportin Forte, care să-l vindece de ignorarea nosocomialelor.
Am dus la minister și remorca Declic, cu un mesaj usturător pentru Alexandru Rafila, printat pe 18mp. Mesajul a făcut o paralelă între epidemia de ciumă de pe vremea lui Caragea și „epidemia” de nosocomiale din zilele noastre, care ucide pe bandă rulantă pacienții în spitale. L-am pus pe minstru în poză cu un cioclu de secol XIX și i-am cerut să pășească în secolul XXI, al digitalizării și transparenței.
Trebuie să știi că planul inițial era să parcăm remorca în fața instituției, timp de 2 săptămâni. Membrii Declic s-au implicat și au donat pentru producerea mesajului și pentru plata parcării.
Dar primăria ne-a pus bețe-n roate și ne-a împiedicat să ocupăm locurile de parcare. Așa că am decis să organizăm acțiuni de protest la minister, săptămânal. Am solicitat să vorbim cu ministrul. Într-un final, am fost primită în audiență la cabinetul secretarei de stat Adriana Pistol și așa am primit prima veste bună.
În sfârșit, Ministerul Sănătății și-a asumat responsabilitatea implementării unui sistem digital de colectare și raportare a infecțiilor nosocomiale. Finanțarea este asigurată din bani europeni, iar termenul de finalizare este anul 2024.
După mai bine de doi ani de campanie, eu mă simt optimistă că „bolovanul” nostru va rămâne în vârful muntelui. Sper că și tu simți bucurie și optimism. Pe de altă parte, bucuria mea este una rezervată. Știu foarte bine că orice se poate întâmpla până în 2024.
Nu ne permitem încă să ne relaxăm, pentru că riscăm să ne trezim cu întârzieri nejustificate sau chiar cu abandonări de proiect. Cel mai înțelept este să rămânem vigilenți. Să stăm cu ochii ca pe butelie pe Ministerul Sănătății și partenerii implicați în digitalizarea raportărilor din spitale (STS și INSP).
Până aici am luptat împreună și îți suntem recunoscători. Rămânem implicați și susținem campania până la capăt.
Pentru raportare transparentă a nosocomialelor,
Anduța și echipa Declic
PS: Ministerul Sănătății a mai promis că, în perioada aprilie-iunie 2023, va face și un studiu de prevalență de moment. Membrii și membrele Declic i-au cerut să facă acest studiu, după focarul de infecții nosocomiale de la maternitatea din Cluj. Vom urmări dacă asta se va întâmpla, conform calendarului. Dacă nu, ne vom uni din nou forțele în Comunitate și vom reacționa.