Blog 30 March 2022

Vestea bună despre Ucraina și Moldova în UE

Din primul moment al invaziei rusești în țara vecină, noi, cetățenii, ne-am unit și ne-am arătat solidaritatea cu Ucraina, dar și cu Rep. Moldova. Am ieșit în stradă la manifestații, am strâns bani pentru a trimite ajutoare și pentru a transporta refugiați.

Dar ne-am dat seama că, oricât ne-am implica, va fi nevoie de mult mai mult pentru a contracara agresiunea rusească în regiune. Pe termen lung, țările cu aspirații democratice, însă persecutate de regimul lui Vladimir Putin, vor avea nevoie constant de susținere. Și cel mai consistent ajutor va trebui să vină din partea Uniunii Europene.

Așa că, imediat după ce Volodimir Zelenskiy și Maia Sandu au semnat cererile de aderare la UE, am lansat petiția „Vrem Ucraina și Moldova în UE!”. În doar câteva zile, petiția a strâns peste 18.000 de semnături. Următorul pas a fost să ne asigurăm că demersul nostru este cât mai vizibil acolo unde se iau deciziile: la Bruxelles.

Am făcut asta apelând la prestigiosul ziar internațional Politico. Am rezervat spațiu publicitar pentru o machetă pe jumătate de pagină, cu mesajul miilor de cetățeni români.

Datorită donatorilor, am putut acoperi costurile de publicare, iar apelul nostru a ajuns pe birourile tuturor europarlamentarilor și liderilor UE.

Și nu ne-am oprit aici, a fost doar primul pas. Apoi, sute dintre noi i-am scris direct și președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe toate canalele sale de comunicare în social media: pe Facebook, Twitter și Instagram.

Mă bucur să-ți spun că mobilizarea noastră nu a fost în van. Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, a anunțat public că au început să analizeze cererile de aderare la UE pentru Ucraina și Moldova. Mai mult, a promis că vor lucra cât de repede posibil.

Faptul că deja Comisia Europeană va emite o opinie înseamnă o urgentare a procesului de aderare. Este o victorie de etapă, la care ai pus și tu umărul alături de alți 18.594 de membri și membre Declic.

Dacă opinia Comisiei va fi pozitivă, cele două țări vor putea primi statutul de candidate la UE. Asta înseamnă că vor avea acces la diverse programe administrative, economice și umanitare. Doar prin astfel de programe vor putea fi mai bine protejate economic de agresiunile Rusiei și-și vor putea continua drumul european.

În așteptarea opiniei, rămânem vigilenți și cu ochii pe ce se întâmplă în regiune. Războiul din Ucraina aduce cu sine necesitatea lansării de noi campanii, de la o zi la alta. Și doar dacă avem bani din donațiile lunare putem să ne mobilizăm în acțiuni urgente, care implică și costuri. Susținerea ta ne dă încrederea de care avem nevoie să mergem mai departe.

Pentru o Europă unită,
Anduța și echipa Declic