Blog 6 July 2022

Vești bune pentru minori

Săptămâna trecută am reușit să-i convingem pe senatori să voteze proiectul de lege care prevede că orice act sexual al unui adult cu minori sub 15 ani este viol. Urmează votul final în Camera Deputaților. A contat implicarea fiecăruia dintre noi. Îți explic imediat de ce.

Prima dată când am cerut o astfel de lege, parlamentarii s-au opus. Ne-au spus că nu este necesar un astfel de demers. Inclusiv Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii au fost contra.

Acela a fost un moment de cotitură, în care membrii și membrele Comunității Declic ar fi putut să se lase păgubași sau păgubașe și să-și vadă de alte treburi.

Ar fi fost de înțeles. Dar sigur ar fi rămas cu un regret, așa cum am rămas eu din perioada în care lucram ca jurnalistă.

Eram la tribunal, urmăream un proces. A venit la mine o doamnă, avea lacrimi în ochi. Mi-a povestit cu vocea tremurândă că fiica ei de 14 ani a fost agresată sexual, dar că procurorii l-au lăsat liber pe făptaș. L-au crezut când le-a spus că fetița a fost de acord. Mama mi-a cerut să dăm știrea la televizor, dar eu știam că astfel de povești sunt refuzate în redacție. I-am spus să apeleze la autorități, că sigur îi vor face dreptate. Și mi-am văzut de treaba mea.

Imaginea ochilor înlăcrimați ai mamei m-a urmărit multă vreme. M-am tot gândit ce pot face pentru ca alți copii și părinți să nu mai treacă prin astfel de momente.

Am vorbit cu experți și am aflat că România nu are o lege anti-viol. Din această cauză, anchetatorii și magistrații consideră că un minor, indiferent de vârstă, își poate da acordul pentru acte sexuale cu un adult. Doar 1 din 4 agresiuni este judecată ca viol. De aici trebuia să pornim. Așa am lansat campania Declic prin care le-am cerut parlamentarilor o lege anti-viol.

Susținerea Comunității a fost copleșitoare. Membrii și membrele Declic au înțeles cât de important este să obținem o astfel de lege pentru societatea în care trăim.

Ne-am strâns peste 100.000 de semnatari și semnatare, le-am scris politicienilor pe email și pe rețele de socializare. Pe cei care s-au opus i-am arătat cu degetul, că sunt de partea violatorilor și pedofililor. Am fost vocea victimelor în dezbaterile parlamentare. Am apelat până și la un artist, care să ne ajute să transmitem tuturor cât de neajutorat este un copil în fața unui abuzator. Iar în decembrie anul trecut am înfruntat frigul și am protestat la Parlament, lângă statuia fetiței care plânge.

Rezistența noastră a avut efect. Legea care prevede că orice act sexual al unui adult minori sub 15 ani este viol a trecut de Senat. Iar pedeapsa pentru adulții care întrețin relații sexuale cu minori între 15 și 16 ani a fost majorată.

Mi-au dat lacrimile de fericire când am văzut votul live. Senatorii au votat cu o majoritate covârșitoare proiectul de lege făcut la presiunea societății civile. Dacă nu am fi fost noi, o astfel de inițiativă nici măcar nu ar fi existat pe agenda politicienilor.

După votul din Senat, am primit semnale că unii politicieni sunt nemulțumiți. Îmi fac griji că poate vor încerca, pe ultima sută de metri, să modifice legea în defavoarea acelor minori abuzați.

Nu aș vrea ca astfel de tertipuri să ne ia prin surprindere. Este mai bine să ne pregătim de pe acum, în caz că politicienii ne întind vreo cursă.

Ca să putem reacționa prompt, este important să știm că ne putem baza pe contribuțiile lunare ale membrilor ca tine. Poate va fi nevoie să ieșim în stradă, de pe o zi pe alta. Ori să apelăm la experți pentru o opinie juridică. Atunci n-o să fie timp pentru o strângere de donații.

De aceea îți suntem recunoscători pentru implicare. Datorită eforturilor pe care tu și alți membri le faceți, Comunitatea Declic are energia necesară să continuăm lupta pentru o lege anti-viol.

Să auzim de bine,
Denisa și echipa Declic


Află mai multe despre campania Declic și semnează petiția aici!