Actiune 11 February 2021

Viata post-Covid

Chiar dacă o persoană se vindecă de Covid-19, boala poate să lase sechele, mai ales la plămâni. Sistemul nervos, inima, rinichii și ficatul pot fi, de asemenea, afectate. Dacă nu sunt identificate la timp și tratate, aceste afecțiuni pot duce la deces. Semnezi și tu pentru implementarea unui program național de monitorizare medicală a pacienților vindecați de Covid-19? Pacienții care au trecut prin această boală au nevoie de ajutorul tău!


Aproape 700.000 de oameni s-au vindecat de Covid-19 în România. Printre ei este și prietena mea, Corina. A dus o luptă grea cu virusul, dar tot este în pericol. Are probleme de coagulare a sângelui. O afecțiune declanșată post-Covid, i-a explicat medicul. Corina a avut noroc, a dat de un doctor care a îndrumat-o să facă investigații după vindecare. Nedescoperită, o astfel de afecțiune i-ar fi fost fatală.
Un studiu făcut de Universitatea Leicester și Oficiul Național pentru statistică din Marea Britanie avertizează că o treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat, de rinichi sau cu diabet. Mai mult, unul din opt pacienți moare.

Un pacient care a trecut prin Covid-19 ar trebui monitorizat printr-o serie de analize la ficat, rinichi, inimă, plămâni și sânge. Doar așa pot fi identificate și tratate din timp eventualele sechele sau afecțiuni post-Covid.

De asemenea, și îngrijirea psihoterapeutică are un rol foarte important. Cei mai mulți pacienți post-Covid sunt și depresivi, se confruntă cu anxietatea, chiar cu panica, au insomnii sau sentiment de abandon.

România nu are un program național de monitorizare a pacienților care au trecut prin boala cauzată de virusul Sars-Cov-2. Câteva clinici private au dezvoltat astfel de programe de monitorizare, contra-cost sau parțial decontate de Casa de Asigurări. Dintre spitalele publice, doar Spitalele de Recuperare din Cluj și Iași au programe de reabilitare post-Covid.

Cerem Ministerului Sănătății să includă urgent pe agenda care privește combaterea efectelor pandemiei și un program de monitorizare a pacienților vindecați de Covid-19. Toți acești pacienți trebuie să aibă parte de informare, îndrumare medicală și acces la orice fel de investigații necesare. Fiecare zi în care autoritățile ignoră nevoile medicale ale foștilor pacienți Covid, îi poate costa pe aceștia viața. Semnezi și tu petiția?


Deseori, când zeci de mii de membri ai Comunității Declic cerem, cu o singură voce, autorităților să ia măsuri în probleme importante pentru societate, solicitările ne sunt ascultate. La fel s-a întâmplat și de curând, când am cerut o strategie de vaccinare anti-Covid care să asigure accesul echitabil la vaccin pentru toți cetățenii. Acum cerem autorităților să asigure accesul la îngrijire medicală pentru toți pacienții vindecați de Covid-19, printr-un program național de monitorizare a sănătății acestora. Semnează și tu petiția aici.