Email 21 August 2020

Victime din vina statului

Avem multă revoltă în suflet. Nu știm cum magistrații care se ocupă de agresiunile sexuale cu victime minore mai pot dormi noaptea. Violatorii de minori și pedofilii își fac de cap în România, din cauză că sunt cercetați superficial și nu ajung nici măcar o zi la pușcărie. Din păcate, ministrul Justiției și Procurorul General se fac că nu văd ce se întâmplă. Dar noi, societatea civilă, le putem impune să se preocupe de apărarea efectivă a minorilor abuzați sexual. Am făcut o petiție adresată ministrului Cătălin Predoiu și șefei procurorilor, Gabriela Scutea. Le cerem specialiști și practici clare de urmat în lupta cu prădătorii sexuali.

Semnezi și tu petiția?

În România, la fiecare 6 ore, un minor este victima unui abuz sexual. Nu este de mirare că pedofilii și violatorii atacă fără frică. Trei din patru cazuri de acte sexuale cu copii sunt considerate de judecători ca relații consimțite. La sfârșitul anului 2017, din 788 de agresori sexuali majori, 785 nu au fost condamnați nici măcar la o zi de închisoare!

Am vorbit cu angajați din sistemul judiciar, ca să înțelegem de ce agresiunile sexuale împotriva minorilor sunt tolerate de procurori și judecători. Am aflat că România duce lipsă, de ani de zile, de polițiști, de procurori și de judecători specializați în agresiuni sexuale. Autoritățile nu au experți pentru audierea victimelor minore, care să știe să obțină informații relevante pentru o anchetă. De multe ori, chiar polițiștii sau procurorii sunt cei care retraumatizează minorii, printr-o atitudine superficială și intimidantă. Uneori nici nu îi iau în serios când reclamă că au fost agresați sexual.

În cazul anchetelor criminalistice, de exemplu, specialiștii acționează rapid pentru prelevarea probelor și strângerea dovezilor. Iar judecătorii pronunță condamnări mari pe baza unor probatorii solide.

Așa ne dorim să se acționeze și în cazul agresiunilor sexuale. Anchetatorii să trateze victimele cu seriozitate, să urmeze proceduri clare pentru strângerea probelor și protejarea victimelor. Iar judecătorii să dea sentințe pe măsura faptelor monstruoase comise de abuzatori.

Cu siguranță că ministrul Justiției și Procurorul General știu despre lipsa specialiștilor în anchetarea agresiunilor sexuale. Dar ce au făcut până acum factorii de decizie responsabili cu reformarea sistemului judiciar? Absolut nimic.

Copiii sunt lipsiți de apărare. Atunci când autoritățile statului îi tratează cu indiferență, trebuie să ne implicăm noi, comunitatea. Nu putem rămâne pasivi la nedreptate. Dacă nu ne implicăm, arătăm că îi tolerăm și noi pe monștrii care distrug viețile unor copii.

O petiție semnată de 20 000 de membri Declic, adresată ministrului Justiției și Procurorului General, i-ar trezi din nepăsare. Dacă vor vedea câți suntem cu ochii pe ei, nu vor mai putea să ignore lipsurile sistemului pe care au refuzat, până acum, să le vadă.

Săptămâna viitoare vrem să înștiințăm Ministerul și Parchetul despre petiția noastră și să ne facem cunoscut demersul și în mass-media. Mai târziu, atenția presei va fi monopolizată de campania pentru alegerile locale, iar demersul nostru nu va mai avea efectul scontat.

Fii și tu printre cei care semnează petiția prin care cerem anchetarea și judecarea prădătorilor sexuali după proceduri clare! Doar dacă ne strângem mulți, putem fi eficienți.

Semnezi și tu petiția?

Știi ce pedeapsă a primit un bărbat care și-a violat fetița de 6 ani? Doi ani și 11 luni de închisoare… cu suspendare. Judecătorul l-a iertat pe violator pentru că a fost sincer și a recunoscut, așa că nu l-a băgat la închisoare nici măcar pentru o zi.

Semnează petiția prin care vrem să punem capăt deciziilor halucinante date în cazul agresiunilor sexuale cu minori!


Vezi și alte campanii Declic urmând acest link.