Victorie 4 March 2023

Dezbatere publică!

În timp ce o întreagă Românie aștepta să vadă noile Legi ale Educației, ministra Ligia Deca le ținea la sertar. Asta deși a promis că le va pune în dezbatere publică, înainte de a le trimite în Parlament.

23.241 de cetățeni au semnat petiția Declic prin care i-am cerut ministrei dezbatere publică. După multe peripeții, am avut câștig de cauză. Ligia Deca a publicat proiectele noilor Legi ale Educației și le-a pus în dezbatere publică timp de 10 zile.

Implicarea Comunității Declic a dat roade! În cadrul acestei campanii, ne-am mobilizat exemplar: am scris sute de comentarii pe profilul de Facebook al Ligiei Deca. Atât de multe, că a considerat necesar să le ascundă și să ne cenzureze.

Comunitatea Declic este bucuroasă să deranjeze. Atunci când am fost dați afară pe ușă, am intrat pe geam. Pe cele mai populare site-uri de știri, am publicat reclame cu ajutorul donațiilor de la membrii Declic. De asemenea, am trimis peste 1.500 de mesaje președintelui Klaus Iohannis, cerându-i să ia o poziție privind lipsa de transparență de la Ministerul Educației. El are rol de mediator în astfel de situații incendiare dintre politicieni și cetățeni.

Printre principalele schimbări propuse prin Legile Educației se numără examenele naționale la clasa a VIII-a și a Bacalaureatului la finele liceului, dar și o reorganizare a structurii anului școlar, astfel încât semestrele să fie mai scurte și mai concentrate.

Dacă Legile Educației rămân în forma publicată de Ligia Deca, elevii care nu îngrașă industria meditațiilor nu vor putea intra la un liceu de top. Concursurile suplimentare de admitere în licee vor favoriza discriminarea elevilor și lipsa de corectitudine în organizarea examenelor.

De aceea, am inițiat o nouă petiție adresată ministrei Educației.
Semnezi petiția pentru eliminarea examenelor suplimentare de admitere la liceu?