Stire 28 June 2023

Victorie a Comunității Declic: Orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani va fi anchetat ca viol

Comunitatea Declic a obținut, după doi ani de presiune publică, înăsprirea legislației anti-viol. Parlamentarii au votat legea (Pl-x 457/2022) care prevede că orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani este considerat viol și este pedepsit cu închisoarea de la 7 la 12 ani.

Peste 100.000 de membri Declic s-au mobilizat în ultimii 2 ani și au pus presiune pe parlamentari, până când, în sfârșit, aceștia au înțeles că nu mai pot amâna protejarea copiilor abuzați sexual.

Timp de doi ani, nu i-am lăsat să uite că, în România, un copil este abuzat sexual la fiecare 6 ore. Și că este nevoie de o lege care să spună clar că, sub un anumit prag de vârstă, abuzul este viol, nicidecum act sexual consimțit. Votul de astăzi poate pune capăt realității de coșmar în care trăim.

Denisa Soare, coordonatorul campaniei Declic

În decembrie 2022, în timpul votului din Comisia Juridică, Declic a dus în Parlament o statuie care reprezenta imaginea cu suferința unui copil abuzat.Victima” încremenită de groază purta și un mesaj mut, gravat pe soclul pe care se cațără mâinile abuzatorilor: „Salvați-mă”.

De asemenea, în februarie 2023, Declic a difuzat la radio un mesaj adresat parlamentarilor, prin care cetățenii le cereau să deblocheze legea anti-viol. Spotul a fost difuzat timp de o săptămână.

Nu în ultimul rând, în urmă cu 2 luni, Comunitatea Declic a proiectat pe Parlament mesajul „Parlamentari, cum puteți dormi noaptea? 110.079 de cetățeni vă cer să votați legea anti-viol!”, pentru a debloca proiectul de la Camera Deputaților.

Toate acțiunile Declic au fost realizate din donațiile membrilor, care s-au implicat activ, au fost în audiență la parlamentarii din județele lor, le-au trimis e-mailuri și le-au scris pe canalele din social media să modifice legislația.

Proiectul de înăsprire a legislației privind abuzurile sexuale împotriva minorilor a pornit, inițial, cu un prag de vârstă de 14 ani. Presiunile societății civile i-au determinat pe parlamentari să modifice proiectul și să introducă o protecție strictă pentru minorii sub 16 ani. Ulterior, proiectul a fost abandonat și o altă inițiativă legislativă i-a luat locul. De data aceasta, pragul a fost fixat la 15 ani. A fost nevoie de noi presiuni publice pentru ca propunerea să fie modificată cu vârsta de 16 ani. 

Le mulțumim membrilor și membrelor Declic care au luptat în sprijinul copiilor abuzați sexual. Fără acest sprijin, nu am fi ajuns aici. Nu a fost ușor să menținem în atenția publică problema copiilor abuzați sexual. De multe ori presa a relatat despre cazul unor agresori foarte cunoscuți și influenți, inclusiv politicieni. Din fericire, ne-au fost alături numeroase parlamentare, din toate partidele, care au sprijinit acest proiect legislativ până la obținerea victoriei de astăzi.

Denisa Soare, campaigner Declic

Peste 113.000 de cetățeni au semnat până acum petiția Vrem o lege anti-viol care să protejeze copiii! Conținutul petiției îl puteți consulta urmând acest link.