Victorie 21 August 2020

Victorie uriașă pentru păduri

Avem vești nemaipomenit de bune. Vești bune pentru sutele de mii de membri Declic care au semnat petiții, au scris scrisori autorităților sau au ieșit în stradă pentru păduri.

Codul Silvic a trecut, într-un final, și de Camera Deputaților. Amendamentele toxice contestate de comunitatea noastră, amendamente ce ar fi dat mai multă pădure pe mâna marilor companii, nu se află în forma adoptată de deputați. În schimb, regăsim în noul Cod Silvic amendamentul care atestă că tocătura e material lemnos, așa cum Declic cere de peste un an. Vom explica de îndată de ce este atât de importantă pentru păduri această modificare a legii silvice.

Dar, mai întâi, vrem să îți spunem ceva extrem de important. Săptămâna aceasta ar fi putut fi una neagră pentru păduri, dacă tu nu te-ai fi implicat. Indiferent ce înseamnă implicarea ta, dacă ai semnat o petiție, ai donat pentru o tactică de campanie, ai scris autorităților sau ai ieșit în stradă. De acum, milioane de metri cubi de lemn sunt protejați de lăcomia mafiei lemnului. Această victorie este a ta. Nu sunt vorbe mari, s-a văzut clar în timpul dezbaterilor din comisii, o parte dintre deputați erau pregătiți să mai ridice o minge la fileu industriei lemnului. Doar presiunea publică i-a oprit.

Acum, te rog să ne mai acorzi câteva minute pentru a-ți spune de ce a fost atât de important votul pentru noul Cod Silvic.

Comunitatea Declic cere reformarea legilor silvice de mai bine de un an. În vara anului trecut, am lansat o petiție în care semnalam autorităților că am găsit o prevedere extrem de toxică în Codul Silvic. O investigație Declic a arătat cum mafia lemnului toacă pădurea furată pentru a-i pierde urma. Hoții apelează la uriașe tocătoare industriale pentru că, până acum, tocătura de lemn era considerată o marfă banală. Nu era verificată legalitatea ei, nu se cereau avize speciale pentru a fi transportată.

Am fost ignorați aproape un an. Ministrul mediului ne-a promis că analizează, dar a uitat de promisiune. Apoi, în urmă cu câteva luni, senatorul Mihai Goțiu a preluat solicitarea comunității Declic și a transformat-o în proiect de lege. Ulterior a fost inclusă ca amendament la Codul Silvic votat, săptămâna aceasta, de deputați. De acum, cei ce transportă lemn tocat vor trebui să prezinte acte de proveniență, să-i dovedească legalitatea. Pentru că, așa cum am tot spus în ultimul an, TOT LEMNUL E LEMN.

Dacă legea votată azi, 21 august 2020, va fi aplicată cum se cuvine, mafia lemnului nu va mai avea cum să toace pădurea furată. Transporturile vor fi verificate și vor avea nevoie de aviz, la fel ca buștenii, de exemplu.

O altă veste bună se referă la cantitatea de lemn pe care o companie o poate procesa anual. Acum limita e 30%, dar industria, prin intermediul unor parlamentari, a încercat în mai multe rânduri să anuleze această prevedere. Amendamentul ar fi distrus micile companii românești și ar fi permis companiilor ca Schweighofer să intre mult mai adânc cu drujba în păduri.

Am participat la ședințele comisiilor în care s-a propus acest amendament toxic și le-am cerut deputaților să nu-l voteze. Ne-au ignorat, apoi ne-au interzis, pur si simplu, să mai participăm la ședințe. Așa că am apelat, din nou, la membrii Declic și am lansat o campanie fulger de strângere de fonduri. Cu banii strânși, am lansat o campanie media în care am dezvăluit cârdășia criminală dintre cei ce ne distrug pădurile și politicieni. Câteva zile mai târziu ne-au reprimit în ședințe. Erau de nerecunoscut domnii deputați, binevoitori, politicoși și cooperanți au respins amendamentul atât de toxic pentru păduri. Schweighofer și celelalte mari companii forestiere au mai pierdut o luptă. Campania a fost un succes!

Totul e bine când se termină cu bine. Codul silvic a trecut, cu unanimitate, de ambele camere ale Parlamentului. Mai că nu ne vine să credem. Și, repet, acest Cod ar fi arătat cu totul altfel dacă societatea civilă, membrii Declic, toți iubitorii pădurii nu s-ar fi mobilizat. Chiar am fost toți pentru păduri și s-a văzut.

Dar știm că nu putem să ne oprim aici. Pădurile nu sunt, nici pe departe, în siguranță. Știm că această victorie a fost favorizată de faptul că ne aflăm într-un an electoral și politicienii se feresc să ia decizii împotriva pădurii. Dar alegerile vor trece și nu ar fi prima dată când legile bune date în perioada electorală sunt întoarse pe dos de politicieni vânduți industriei ilegale a lemnului.

Așa că trebuie să sporim presiunea, nu să ne culcăm pe o ureche. Adică să lansăm alte campanii și vom face asta în foarte scurt timp. Dar, pentru a ne putea continua activitatea de salvare a pădurilor, avem nevoie și de fonduri și acesta este momentul în care apelăm din nou la tine.
Iată de ce!
Din vara anului trecut, când am lansat investigația despre lemnul tocat apoi petiția „Lege pentru pădure, nu pentru hoți”, am cheltuit peste 94 000 de lei.

Probabil te întrebi de ce așa mult. Cheltuielile de campanie sunt numeroase și uneori costisitoare. Organizăm proteste, printăm materiale ca pancarta mânuță de mai sus. Apelăm la jurnaliști pentru a expune hoția prin investigații și la profesioniști în imagine pentru a realiza filme explicative. Lucrăm cu juriști care ne explică legile și ne spun cum ar trebui îmbunătățite, lansăm campanii publicitare atunci când e nevoie să punem presiune publică pe autorități. Lucrăm mereu cu profesioniști pe fiecare domeniu la care nu ne pricepem și iată că rezultatele se văd.

În urmă cu o lună am lansat, tot printr-un email către membrii Declic, ideea unui fond de rezervă pentru păduri, bani la care să apelăm când avem urgențe. Au decis să contribuie lunar 99 de membri Declic, cu o sumă medie de aproximativ 25 de lei.

Îți mulțumim pentru tot ce ai făcut și vei continua să faci pentru păduri!