Actiune 17 January 2022

Voluntar pentru păsările migratoare

Miercuri, 26 ianuarie, judecătorii CCR dezbat legea care le dă liber vânătorilor să omoare păsările migratoare până la dispariție. Nu putem să-i lăsăm pe judecători să decidă în favoarea vânătorilor. De asta, vom face un protest. Fără tine nu vom putea organiza nimic. Vrei să ne ajuți?

Dacă legea devine realitate, zeci de specii de păsări migratoare vor fi împușcate cu nemiluita. Până acum, în fiecare an, Ministerul Mediului stabilea prin ordin de ministru un număr de păsări ce puteau fi împușcate/specie. Cotele se schimbau la fiecare sezon de vânătoare. Deși nici această metodă nu avea o formulă științifică, noua lege este cu mult mai rea.

Acum, fiecare vânător va putea ucide un număr aleatoriu de păsări/zi, fără să fie precizat numărul de vânători care pot împușca în aceeași zi. De exemplu, pentru ciocârlia de câmp, cei cu permis de vănătoare pot împușca 25 de păsări/zi. Iar pentru grauri, cota este de 50 de păsări/zi de om. Dacă nu e nicio limită la numărul de vânători, atunci toți cei aproximativ 70.000 de vânători din România ar putea împușca păsări până o sta vântul. Lor li se adaugă și prietenii vânători din străinătate, care vin periodic în România.

De judecătorii Curții Constituționale depinde dacă legea va avea efect sau nu. Dacă verdictul lor va fi că e neconstituțională, atunci Președintele va avea motiv să o întoarcă în Parlament la reexaminare. Însă, dacă judecătorii decid că e constituțională, atunci vânătorii vor fi foarte fericiți.

De aceea, miercuri, 26 ianuarie, de la 11.00 la 12.00, mergem la CCR. Protestul va fi unul cu cântec, la propriu. Vom avea fluiere care imită ciripitul de păsări și vom face gălăgie. Și un copac înalt în care vom pune în mod simbolic zeci de păsări origami. De asemenea, vom aduce și bannerul „Salvați păsările migratoare: nu le luați piuitul!. Iar judecătorilor CCR le vom cere să admită sesizarea de neconstituționalitate pentru această lege toxică.

În sesizarea depusă la CCR scrie clar că legea încalcă atât dreptul la mediu sănătos din Constituție, cât și multiple legi în care a fost transpusă Directiva europeană „Păsări”.

Tot ca parte din protest, vom depune și un Amicus Curiae pentru păsările migratoare. Îl vei putea înregistra chiar tu la registratură dacă vii. Documentul a fost deja redactat împreună cu avocatul Declic și îl vom aduce noi printat.

Fiecare Amicus depus înseamnă și mai multe șanse ca păsările să fie salvate. Dacă nu vom fi suficienți să ne exprimăm dezaprobarea față de lege, judecătorii ar putea decide în favoarea vânătorilor.

Pentru ca acțiunea să fie de impact, e nevoie de tine și de încă cel puțin 20 oameni pe care să știm că ne putem baza. Ne poți ajuta dacă faci parte din echipa mobilizatoare care să-i sune pe membri și să-i invite la protest, cu câteva zile înainte de acțiune. De asemenea, aș vrea să apelez și la iscusința ta, pentru că vom face păsări-origami.

Apoi, pe 26 ianuarie va fi nevoie de tine să ținem bannerul și să punem păsările-origami în copacul special pe care îl vom aduce.

Asemenea proteste au nevoie de zile bune de pregătiri. De asta, te rog să-mi spui din timp dacă ne poți ajuta să salvăm păsările migratoare. O poți face dacă răspunzi la chestionarul pe care ți l-am pregătit. Apoi, colega mea Olga, care se ocupă de organizare, va lua legătura cu tine.

Apasă butonul de mai jos și spune-mi dacă vrei să fii voluntar sau voluntară la acțiunea de miercuri, 26 ianuarie, care se va desfășura între 11.00 și 12.00.

Îți mulțumesc,
Ana și echipa Declic