Actiune 30 August 2022

Vom merge în audiență

Am găsit modul prin care să-i determinăm pe deputați să voteze legea anti-viol: vom merge în audiență în județele lor, unde fiecare are birou parlamentar. Și noi, alegătorii lor, le vom cere direct să-și asume public că vor vota în interesul copiilor și actul sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani va fi considerat viol.

Nimeni nu a avut niciodată curajul să-i ia la rost pe liderii de partide, de ce îi protejează pe politicienii abuzatori. Ori de ce refuză să susțină o lege anti-viol care să protejeze cu adevărat copiii. Poate pentru că, din păcate, avem și politicieni implicați în trafic cu minori, proxenetism sau pornografie infantilă.

Doar noi, cetățenii, ne-am asumat rolul de a lupta pentru o astfel de lege. Am pornit la drum cu o petiție și am ajuns să fim 100.000 de oameni care cerem o lege anti-viol. La presiunile membrilor și membrelor din Comunitatea Declic, un proiect care prevede că este viol orice act sexual al unui adult cu un minor sub 15 ani a trecut recent de Senat.

Mi-au dat lacrimile când am urmărit votul senatorilor la televizor. Am simțit că am fost toți uniți pentru copiii abuzați sexual. Acel vot a însemnat o reușită imensă în România, țară ajunsă un rai pentru violatori și pedofili.

Urmează, însă, votul în Camera Deputaților. Îmi fac griji. Așa cum ți-am spus, sunt destui parlamentari care nu vor o lege anti-viol. Dacă nu rămânem la fel de uniți ca până acum, riscăm ca votul să fie împotriva legii.

Fiecare deputat are birou în județul pe care îl reprezintă. Și are program de audiență cu cetățenii. Tu te poți programa pentru a merge în audiență la unul dintre deputații din județul tău. Ori poți alege să mergi la toți deputații. Și să le ceri ferm și cu argumente să susțină la vot legea anti-viol.

Argumente îți vom pune noi la dispoziție, în caz că te întrebi ce să le spui. Am redactat și un scurt ghid, care să-ți fie de ajutor.

Dacă tu și ceilalți membri Declic mergeți în audiență, mesajul Comunității va ajunge la toți parlamentarii din Camera Deputaților. Vor simți presiunea cetățenilor care i-au ales. Căci datorită nouă sunt acum în Parlament. Și pe cât de ușor i-am trimis acolo, la fel de ușor îi putem sancționa, în caz că nu ne ascultă. Nu le vom mai da votul nostru la alegerile viitoare.

Poate ți se pare complicat să mergi și să vorbești cu un parlamentar. Gândește-te că întâlnirea durează doar 20 de minute. Tot ce contează este să mergi si să-i spui că vei lupta până în pânzele albe pentru ca societatea să devină mai sigură pentru copii. Și că el sau ea are datoria să voteze pentru ca acest lucru să se întâmple.

Eu, una, n-aș mai putea dormi noaptea dacă aș ști că nu am făcut tot ce-mi stă în putere. Dacă aș considera un efort prea mare să dau un telefon sau să trimit un e-mail ca să cer audiență. Și apoi să-mi folosesc 20 de minute din viață ca să cer o lege anti-viol în sprijinul copiilor abuzați sexual.

Este momentul să arăți că îți pasă. Că, spre deosebire de parlamentarii pasivi sau de jurnaliștii indiferenți, tu ai curajul să îl trezești pe deputatul care stă confortabil în fotoliu. Chiar să-l faci să se simtă și el responsabil. Când toți tac, tu alege să-ți folosești vocea pentru o cauză atât de importantă. Vei simți o imensă mulțumire că ai ales să te implici, nu să rămâi nepăsător sau nepăsătoare.

Ca să te asiguri că ajungi să vorbești cu deputatul/deputații din județul tău, fă acum cerere pentru audiență. În septembrie începe sesiunea parlamentară și este posibil să nu-i mai găsești la fel de ușor.

Știu că este încă perioadă de vacanță și poate ai planuri. Însă întâlnirea durează aproximativ 20 de minute, iar echipa Declic îți pune la dispoziție toate materialele necesare.

Forța Comunității din care faci parte stă în efortul individual al fiecăruia dintre noi. Dacă ne bazăm pe ideea că vor fi alți membri care să facă efortul acesta în locul nostru, riscăm să fim prea puțini. Vom eșua să luptăm eficient pentru protejarea copiilor împotriva violatorilor.

De aceea, te rog să apeși butonul de mai jos. Te va redirecționa către o pagină unde găsești contactele deputaților și informații necesare care să te ajute să te pregătești.


Primul pas este să te înscrii pentru audiență. După ce se stabilește data și ora întâlnirii, ia-ți puțin timp să te documentezi. Tot noi îți punem la dispoziție informații care să te ajute să-ți structurezi discursul și un ghid practic despre experiența de a merge în audiență. Nu uita, la final, să ne povestești cum a fost.

Binele îl facem împreună,
Denisa și echipa Declic

P.S. În majoritatea țărilor europene, legea prevede că orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 sau 15 ani este viol. Hai să le spunem deputaților noștri să voteze legea care prevede clar că orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani este viol. Înscrie-te în audiență! Copiii din România au nevoie să trăiască fără frica de a fi abuzați.