Stire 23 January 2018

Vor să distrugă Defileul Jiului. Acționează acum!

În decembrie 2017, Curtea de Apel București a oprit definitiv construcția a două hidrocentrale pe Jiu. Motivul: lucrările erau ilegale.

În decembrie 2017, Curtea de Apel București a oprit definitiv construcția a două hidrocentrale pe Jiu. Motivul: lucrările erau ilegale.

Acum, o lună mai târziu, Hidroelectrica sfidează decizia curții judecătorești și continuă nestingherită lucrările. Ca să oprim acest abuz siderant, trebuie să cerem autorităților competente să-și facă datoria și să sisteze lucrările ilegale. Trimite-le și tu o sesizare în 2 pași simpli:

1. Trimite un nou email către: [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], itmhune[email protected], [email protected], [email protected]

2. Copiază sesizarea de mai jos în corpul emailului și nu uita să îți scrii numele la final:

SESIZARE

Către:

– Inspectoratul Județean în Construcții Gorj

– Inspectoratul Județean în Construcții Hunedoara

– Primăria Orașului Bumbești-Jiu

– Primăria Orașului Aninoasa

– Primăria Municipiului Petroșani

– Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara

– Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj

– Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

– Curtea de Conturi a României

– Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara

– Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj

Hidroelectrica S.A., titularul proiectului ”Amenajare hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești”, încalcă hotărârea definitivă a Curții de Apel București cu numărul 5378/2017, din 14.12.2017. La peste o lună de la anularea autorizațiilor ilegale de construire nr. 7/2016 (emisă de Consiliul Judeţean Hunedoara) şi nr. 16/2012 (emisă de Consiliul Judeţean Gorj), lucrările ilegale de distrugere a cursului Jiului, a Parcului Național Defileul Jiului și a sitului Natura 2000 Defileul Jiului continuă.

În data de 18 ianuarie 2018 au fost observate echipe de muncitori plecând de pe șantierul barajului de la Livezeni. De asemenea, a fost constatată activitate la șantierul hidrocentralei Bumbești. De remarcat că, legat de încălcarea deciziei definitive la Bumbești, a mai fost depusă la Inspectoratul Județean în Construcții Gorj sesizarea înregistrată cu nr. 45275/27.12.2017, în zadar. Se impune ca inspectoratele de stat în construcții și primăriile în cauză să ia toate măsurile necesare, de urgență, pentru sistarea activității și evacuarea șantierelor ilegale. După evacuare, trebuie sigilate perimetrul și aparatura, pentru a nu se mai putea lucra pe ascuns, și trebuie desființate organizările de șantier (care au fost constituite ilegal încă din 2004, deoarece o condiție a acordului de mediu GJ-51/2003 a fost ca organizările de șantier să obțină acord de mediu, ceea ce nu s-a întâmplat). Este evident că miza este acum ca firmele de construcții să cheltuiască cât mai mult, pentru a primi apoi cât mai mulți bani publici pentru lucrările ilegale. Deși autorizația de construire nr. 7/2016 a fost emisă doar pentru teritoriul administrativ al orașului Aninoasa, din moment ce în zona barajului Livezeni limita administrativă este pe malul stâng al Jiului, evident că s-a construit ilegal și pe teritoriul administrativ al municipiului Petroșani.

Parchetele trebuie să intervină cu celeritate pentru a stopa activitățile ilegale de pe raza șantierelor fără autorizații de construire (având în vedere și art. 52, litera c, din OUG 57/2007) și a trage la răspundere pe cei vinovați. Fiind vorba de cheltuirea ilegală a banilor publici, este cazul ca și Curtea de Conturi să controleze modul în care sunt finanțate aceste lucrări. Deoarece este evident că niște angajați sunt puși să participe la lucrări ilegale, Inspectoratele Teritoriale de Muncă au datoria să intervină pentru a stopa această situație.

Trebuie amintit faptul că Hidroelectrica a lansat o campanie de manipulare publică, încercând să mascheze încălcarea hotărârii judecătorești în spatele unei așa-zise protecții a populației. Comunicatul de presă al Hidroelectricii din 12.01.2018 conține: “Astfel, pentru protecţia populaţiei din zonele adiacente aval de proiect, pentru limitarea posibilelor distrugeri cauzate de viiturile caracteristice perioadelor de iarnă-primavară, evitarea inundării drumurilor naţionale, precum şi pentru punerea în conservare în condiţii de siguranţă a lucrărilor deja efectuate, autorităţile centrale şi locale, împreună cu consorţiul derulator al proiectului Hidroelectrica, cercetează căile de acţiune imediată şi prioritizarea acestora”. În realitate, sistarea completă a lucrărilor nu reprezintă niciun pericol pentru populație. Chiar Hidroelectrica declara exact opusul a ceea ce declară acum, în Memoriul Tehnic depus pentru obținerea acordului de mediu:”Barajul Livezeni nu prezintă risc potențial de declanșare a unor accidente sau avarii care să aibă impact major asupra populației și mediului. Volumul lacului este redus (cca 90.000 m3) și ruperea barajului nu duce la viituri catastrofale în defileu. În plus, zona este foarte puțin populată. După estimările făcute, unda de viitură la ruperea barajului nu inundă drumul național sau calea ferată.” Chiar dacă ar fi cazul pentru punere în siguranță, ea se poate face doar pe baza unei expertize și după eliberarea unei noi autorizații. Dar legislația comunitară impune readucerea la un stadiu corespunzător de conservare a habitatelor, prin urmare autorizațiile pe care Hidroelectrica se impune să le solicite sunt cele de demolare.

Cazul este cu certitudine și de competența Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, întrucât încălcarea deciziei judecătorești definitive se face la presiunea unui grup de oficiali, între care senatori, deputați și un secretar de stat în Ministerul Energiei, grup întrunit în 12 ianuarie la Prefectura Gorj:http://www.pandurul.ro/articol/cauta-solutii-pentru-reluarea-investitiilor-hidro-_99159.html

Vă rog să îmi trimiteți un număr de înregistrare.

Cu stimă,

Nume: ……

Adresă: ……