Blog 7 September 2023

Video despre cum vor să ne interzică plimbarea în pădure

Dă click aici pentru a afla de ce vor, de fapt, să ne interzică plimbarea în pădure. Apoi trimite la cât mai mulți prieteni filmul care explică miza reală a articolelor din Codul Silvic care ne blochează accesul în peste jumătate dintre pădurile țării.


Cei ce mă cunosc știu despre mine că sunt pasionat de ciuperci. Dacă e să fiu sincer, obsedat este un cuvânt mai potrivit.

În fiecare primăvară mă duc pe o vale superbă de lângă Cluj, unde știu că se găsesc ciupercile din imagine. Se numesc puiul pădurii și sunt nemaipomenit de gustoase, mai ales făcute cu sos curry.

O să te întrebi, desigur, care este legătura dintre aceste ciuperci și interzicerea accesului în păduri. Ei bine, acum câțiva ani, la intrarea în pădurea cu ciupercile mult râvnite, au apărut zeci de panouri ca cel din imagine.

M-am oprit pentru câteva momente din mers, e adevărat. Am privit contrariat semnul, apoi mi-am zis că asta e o aberație, că așa ceva nu este posibil. Doar nu era să las ciupercile acelea fabuloase să putrezească pe copac pentru că proprietarii pădurii au plantat niște panouri cu accesul interzis. M-am dus în fiecare an, de atunci, am cules ciupercile și am ignorat panourile.

Ei bine, aceeași reacție o au mulți dintre cei la care ajunge petiția Declic prin care cerem să nu se interzică accesul public în pădurile private. Oamenii nu cred că cineva chiar le va interzice plimbarea prin pădure. Motiv pentru care nici nu semnează petiția.

Am văzut această atitudine în comentarii pe Facebook. Mulți ne-au scris și email pentru a ne spune să ne relaxăm, că nu o să interzică nimeni plimbarea. Că o să ne plimbăm în continuare, ca până acum… și așa mai departe.

Ei bine, nu este deloc așa. Miza este alta, de fapt. Articolul de lege are scopul de a ține tăierile ilegale departe de public și de presă.

În ceea ce privește jurnaliștii și activiștii de mediu, lucrurile sunt chiar mai grave. Tot viitorul Cod Silvic le va interzice acestora să își desfășoare activitatea în pădurile statului. Deci, în pădurile private nu vor putea intra deloc pentru a investiga. Iar în cele de stat, se vor putea doar plimba. Dacă vor fi acolo pentru a-și face meseria de jurnalist sau activist de mediu, vor încălca legea.

Am explicat, în mai puțin de 3 minute de clip video, cum suntem pe punctul de a pierde accesul în cele mai multe păduri. Și ce consecințe are acest articol toxic de lege. Am făcut-o într-un video explicativ pentru că mulți oameni nu au răbdare să citească un text mai lung.

Dacă oamenii înțeleg că vor să ne interzică accesul în păduri pentru a se fura mai mult, vor semna petiția. Suntem aproape 40.000 de semnatari. Dar putem ajunge la 100.000, un număr care dă amețeli partidelor politice, mai ales în ani preelectorali.

Dar primul pas e să-i facem pe oameni să înțeleagă de ce trebuie să ne mobilizăm și să cerem ca accesul în toate pădurile să rămână liber. Așa că vezi și tu clipul, apoi trimite-l spre cât mai mulți prieteni.

Din dragoste pentru păduri,
Antoniu și echipa Declic

PS: Panourile puse acum câțiva ani în preajma pădurii în care culegeam eu ciuperci erau abuzive. Legea din România garanta atunci accesul publicului în pădure, așa cum se întâmplă în toată Europa. De la anul, lucrurile însă se pot schimba. Tu, dacă te vei plimba printr-o pădure privată, vei putea fi amendat. Iar eu, ca activist de mediu, voi deveni infractor pentru că investighez o posibilă exploatare ilegală de lemn. Haide să nu lăsăm asta să se întâmple. Semnează petiția.