Blog 5 June 2019

Peste 68 000 de oameni vor vot prin corespondență. Ce spun deputații

Marți, 4 iunie, alături de colega mea Olga, am fost în comisia de administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților. Ne-am dus ca să-i înmânăm președintelui comisiei, Florin Roman, cele peste 68 000 de semnături ale petiției prin care cerem vot prin corespondență și/sau electronic la toate tipurile de alegeri.

Marți, 4 iunie, alături de colega mea Olga, am fost în comisia de administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților. Ne-am dus ca să-i înmânăm președintelui comisiei, Florin Roman, cele peste 68 000 de semnături ale petiției prin care cerem vot prin corespondență și/sau electronic la toate tipurile de alegeri.

Acum, în timp ce îți scriu, aș putea să fac o glumă și să spun că ziua de ieri a început pentru mine la fel ca pentru orice parlamentar. Doar că el a găsit din prima intrarea pe care o căuta în Parlament. Totuși, ieri nu eram așa glumeață. Gândul că mă voi adresa membrilor comisiei și că voi reprezenta simbolic, chiar și pentru o oră, voința a 68 000 de oameni mă stresa destul de tare.

După ce am mers pe holurile clădirii mamut a parlamentului, pe care ar putea circula o mașină, am ajuns în camera de ședință. Proiectul de lege 509/2018 a votului prin corespondență era în dezbatere de minute bune, deși era penultimul pe ordinea de zi.

Cu prima ocazie pe care am avut-o, am ridicat mâna să iau cuvântul. Am fost invitată la masa rotundă, mi s-a dat microfon. Le-am spus că nu contează ce inițiativă legislativă pentru vot prin corespondență și/sau electronic [1] va ajunge în forul decizional al Camerei Deputaților. În schimb, ce este important este ca legea să respecte două condiții: să le permită să voteze atât cetățenilor din țară, cât și a celor din străinătate și să se poată vota pentru toate tipurile de scrutin [2].

Le-am reamintit domnilor și doamnelor din comisie că până la prezidențialele din toamnă mai este foarte puțin. Le-am explicat că au o datorie legală și morală în fața tuturor cetățenilor, dar mai ales în fața miilor de oameni care n-au reușit să voteze, nici la prezidențialele din 2014, și nici la alegerile europene de anul ăsta. Ei au mijloacele să rezolve problema, trebuie doar să se pună de acord.

Majoritatea din comisia de administrație publică nu a dat niciun aviz proiectului de lege. Dar, a decis să facă un grup de lucru comun pentru acest proiect. Adică, au dat o amânare. Prima întâlnire a grupului de lucru a avut loc miercuri, 3 iunie. S-au stabilit câțiva pași procedurali pentru următoarea întâlnire a grupului: marți, 11 iunie. 

Ieri am făcut doar un pas. Unul mic, dar, zic eu, important. Ne-am făcut vocea auzită. Măcar acum, toți membrii acelei comisii din Camera Deputaților știu că există peste 68 000 de cetățeni care își doresc vot prin corespondență și/sau electronic până la toamnă. Dar chiar dacă ne-au auzit și ne-au văzut, deputații au amânat proiectul. Dacă vrem să votăm prin corespondență în toamnă, nu putem lăsa subiectul să se răcească. 

Ana și echipa Declic

P.S.: Vreau să vă mulțumesc fiecăruia dintre voi care v-ați luat câteva minute și ați trimis modelele de cereri către membrii comisiei. Nici nu știți cât de mult a contat, de fapt. În total ați trimis peste 5 400 de mesaje, destul de mult pentru căsuțele de e-mail ale deputaților. Tot ieri, președintele comisiei mi-a mai spus ceva. Că a primit foarte multe cereri pentru votul prin corespondență de la membrii Declic. Iar asta e cea mai clară dovadă că presiunea comunității funcționează. 

[1] Acum, în Parlament, sunt depuse 4 proiecte pentru vot prin corespondență și/sau electronic. Unul depus de PMP în 2015 (vot prin corespondență), unul depus de PNL în 2018 (vot prin corespondență și electronic), unul depus de USR în 2018 (vot prin corespondență) și încă unul al USR-ului (vot electronic) depus în luna martie din acest an.

[2] În prezent, avem o singură lege a votului prin corespondență L 288/2015, care s-a aplicat doar la alegerile parlamentare din 2016, doar pentru diaspora;