Blog 8 June 2023

Zara, Bershka: salarii mizerabile👚👗👖

Compania gigant care deține brandurile Bershka, Zara, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho, Pull&Bear obține profituri exorbitante în România. Asta în timp ce angajații din fabrici sunt plătiți cu salarii de mizerie. Semnează petiția prin care cerem ca Zara, Bershka&Co să plătească salarii decente.

În rapoartele sale de activitate, compania Inditex se laudă că este preocupată de traiul decent al angajaților săi: „Este esențial să înțelegem nevoile lucrătorilor, familiilor lor și comunităților în care trăiesc, precum și să le oferim instrumentele necesare pentru a promova munca decentă și vieți decente.” Dar astea sunt doar vorbe frumoase, care nu reflectă în niciun fel realitatea.

În timp ce Inditex se mândrește cu profituri record în România, de 75 de milioane de euro în 2022, angajații din fabricile sale sunt plătiți doar cu salariul minim. Adică 1.863 de lei net, pe lună. Un astfel de salariu condamnă angajații la sărăcie, dar conducerii Inditex nu pare să-i pese de asta.

Guvernul nu este singurul care se face vinovat de salariile minime mult prea mici din România. Ci și companiile gigant, dornice de profituri cât mai mari, cu costuri cât mai mici.

Este esențial ca această exploatare a forței de muncă să înceteze. Într-o țară membră UE, companiile sunt responsabile la fel ca Guvernul în asigurarea unui trai decent pentru angajați. Un salariu minim decent ar începe de la 3.275 de lei, valoarea coșului minim de consum. Prin semnarea petiției, cerem Inditex să plătească salarii decente angajaților din fabricile românești.

Toată lumea vrea investițiile companiilor străine în România. Dar, pentru ca investițiile să merite, angajații trebuie plătiți corect. Aceștia au dreptul să trăiască demn și decent din salariile primite, nu doar să supraviețuiască de pe o zi pe alta. Altfel, câștigă doar companiile.

De aceea, noi, cetățenii implicați din Comunitatea Declic, îndreptăm reflectorul civic asupra Inditex, compania cea mai puternică din sectorul cu cele mai mici salarii. Împreună, le cerem membrilor Consiliului de Administrație să-și plătească angajații din fabricile românești cu salarii decente, nu doar cu salariul minim.

Însă, ca mesajul nostru să aibă vreo șansă să fie ascultat de acționarii Inditex, trebuie să strângem zeci de mii de semnături. Dacă Inditex va reacționa pozitiv și va crește salariile, celelalte companii, românești sau internaționale, îi vor lua exemplul. Dacă ne vor ignora, vom continua presiunea și vom evita să mai cumpărăm brandurile pe care le deține.

Salariile inuman de mici afectează nu doar angajații, ci și familiile lor și comunitățile în care trăiesc. De asta, România se află pe primul loc în UE privind persoanele, adulți și copii, care trăiesc în sărăcie. Semnarea petiției este un gest solidar cu acești oameni și arată că ne pasă de bunăstarea lor. Semnezi și tu?

Pentru oameni înaintea profitului,
Anduța și echipa Declic

PS: Inditex nu este singura companie mare care încalcă dreptul angajaților la un trai decent. Am aflat că o fabrică din Brașov a dat afară 78 de angajați, invocând creșterea salariului minim impus de Guvern. Gucci și Dior, brandurile de lux ale fabricii, nu au acceptat costuri de producție mai mari. Când o firmă pentru a cărei pereche de pantofi plătești și mii de euro nu poate accepta câțiva euro în plus la salariile angajaților, e momentul ca noi, cetățenii, să luăm atitudine. Semnează petiția și spune și tu STOP exploatării angajaților, de dragul profitului unor firme ca Bershka, Zara etc.