Stire 21 September 2023

Zeci de baloane cu mesajul „Salvați-mă”, pe scările Ministerului Justiției

Comunitatea Declic a organizat, miercuri, o acțiune la Ministerul Justiției, în sprijinul copiilor abuzați sexual. Zeci de baloane cu mesajele „Opriți agresorul” și „Salvați-mă” au fost puse la intrarea în Ministerul Justiției împreună cu 3 siluete de înălțimea unor copii de 7-8 ani.

Acțiunea a fost realizată în ziua în care la Ministerul Justiției era organizat un grup de lucru privind specializarea magistraților, discuție la care a participat și un reprezentant al Declic.

Din păcate, sesiunile de specializare a magistraților sunt în continuare puține, insuficiente. Prin acțiunea de la Ministerul Justiției îi cerem noului ministru, Alina Gorghiu, să se implice în pregătirea magistraților specializați în anchetarea cazurilor de agresiuni sexuale împotriva minorilor.

Denisa Soare, campaigner Declic

Statisticile arată că, în 2021, de exemplu, aproape 1.350 de copii au fost abuzați sexual. Autoritățile au început urmărirea penală a agresorului în 1.000 dintre aceste cazuri, însă peste 800 de dosare au fost închise din lipsa probelor. De cele mai multe ori, în loc să fi fost acuzați de viol, agresorii au scăpat doar cu acuzații de acte sexuale cu minori.

Media de vârstă a copiilor abuzaţi sexual în România este de 7 ani. Dar suferința lor trece neobservată pentru cei care ar trebui să-i protejeze. Prin acțiunea de la Minister vrem să atragem atenția asupra acestei suferințe, folosind baloane, silete din carton și bannere.

Denisa Soare, campaigner Declic

Poți urmări întreaga campanie Declic urmând acest link. Poți semna petiția chiar aici!