Stire 8 August 2023

10 august: judecați rapid dosarul!

Comunitatea Declic: 10 august – Nu lăsați adevărul să se prescrie! Judecați rapid dosarul!

Comunitatea Declic cere Tribunalului Militar București să judece în regim de urgență dosarul 10 August, având în vedere că mai sunt doar 3 ani până la prescrierea faptelor, iar vinovații ar putea să scape de pedeapsă. Declic a susținut, prin avocați, victimele din dosarul 10 August, și va continua să achite costurile judiciare, până la o decizie a instanței. 

„A venit, în sfârșit, momentul pe care îl așteaptă de 5 ani cetățenii bătuți și gazați în Piața Victoriei pe 10 august 2018, pentru că au îndrăznit să protesteze pașnic. Jandarmii agresori au fost trimiși în judecată. Dar, ca vinovații să fie cu adevărat pedepsiți, justiția trebuie să își arate eficiența și să judece rapid dosarul. Altfel, acuzații pot scăpa prin prescrierea faptelor, o metodă deja folosită de acuzați și în alte mari dosare”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic – 10 august.

„Ne așteptăm ca cei acuzați să speculeze chestiuni procedurale pentru a se ajunge la prescripție, iar dosarul este voluminos, cu multe persoane. Așa că va fi necesară implicarea părților vătămate, pentru a evita tergiversarea pe motive procedurale, cum ar fi lipsa procedurii de citare. Pentru a ușura procedura de citare, le recomandăm persoanelor vătămate să depună la dosar un înscris cu adresa fizică și o adresă de e-mail și să ceară citarea prin email. Procedura de citare, respectiv lipsa citării persoanelor vătămate la începutul procesului poate fi cel mai mare pericol pentru tergiversarea cauzei”, a declarat Toni Decean, avocatul Comunității Declic și al lui Ioan Crăciuneanu. 

 Membrii Comunității Declic vor veni în Piața Victoriei, pe 10 august, de la ora 19:00, pentru a cere justiție pentru victimele abuzurilor jandarmilor din 2018. Asta, în condițiile în care o nouă expertiză tehnică din dosar, realizată de specialiști din cadrul MApN, arată că jandarmii au folosit împotriva propriilor cetățeni grenade care aveau capacitatea de a exploda și de a produce răni deosebit de grave.

Această expertiză asupra efectelor grenadelor, cerută de Ioan Crăciuneanu, nu face decât să confirme oficial ce au spus victimele încă din prima zi: că s-a tras cu grenade periculoase în cetățeni pașnici.

Au fost folosite, conform procurorilor, 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de mână cu efect iritant lacrimogen și 316 cartușe calibrul 38 si 40 mm cu efect iritant lacrimogen. Exista imagini care arată ca s-a tras chiar și direct înspre protestatari.

Comunitatea Declic a achitat costurile cu avocații care au reprezentat o parte dintre victime, printre care și pe Ioan Crăciuneanu, cel care a solicitat și obținut redeschiderea anchetei. Avocații au analizat sute de ore de înregistrări video și au extras imaginile care arată exact violențele directe asupra cetățenilor pașnici. Membrii Declic au achitat costurile cu avocații, atât pe parcursul anchetei, cât și în instanță, în plângerile împotriva clasărilor nelegale ale dosarului.

„Într-adevăr, avansarea anchetei în vederea elucidării efectelor explozibililor folosiți și dispoziția instanței de grăbire a punerii cazului pe rol constituie pași buni în direcția rezolvării corecte a Dosarului 10 August. Cu toate acestea, analiza chimică a grenadelor după 5 ani de la eveniment ne arată o Justiție cu mai multe viteze, care nu acționează predictibil, ci conform unor resorturi incerte. Aștept în primul rând de la Justiția Română să fie rapidă, că în privința corectitudinii mai sunt și alte instanțe de la care putem lua lumină”, a declarat Ioan Crăciuneanu, una dintre victimele din 10 august, care a suferit o rană la picior din cauza unei grenade folosite de jandarmi.

În 10 august 2023, cetățenii se întorc în Piața Victoriei și cer justiție pentru victimele jandarmilor. Jurnaliștii interesați să participe la acțiune sunt așteptați, joi, 10 august, de la ora 19.00, în Piața Victoriei.

Petiția Vrem anchetă corectă în dosarul 10 august poate fi semnată aici.