Blog 24 May 2021

Aer pentru viață la Cluj

Instalația cu plămâni care respiră și se înnegresc în funcție de cât de poluat este aerul a ajuns la Cluj. Va rămâne pe bulevardul Eroilor, în zona cu Cinema Victoria, până pe 18 iunie. 

Fotografia de mai sus a fost făcută chiar astăzi, 24 mai. În imagine se văd plămânii albi, semn că este doar prima zi în care ei „respiră” la Cluj Napoca. Plămânii uriași sunt acoperiți de filtre care se înnegresc în funcție de cât de poluat este aerul „pe care îl respiră”. Vom vedea, astfel, cu ochii noștri, în câte zile se înnegresc plămânii de la poluarea aerului și cum li se schimbă treptat culoarea.

Acest panou, la care au lucrat o echipă de arhitecți, designeri și tehnicieni, e un sistem unic în România. Un set de ventilatoare imită respirația naturală a plămânilor umani. Un senzor măsoară calitatea aerului, iar datele înregistrate sunt afișate în timp real pe un ecran instalat pe panou. 

Producția panoului a costat 25.000 de lei. Însă pentru fiecare oraș unde este instalat, costul ajunge la 5.000 de lei, sumă ce include transportul, montajul și autorizarea.


Vezi care este calitatea aerului din Cluj, în timp real. Verifică acum.