Blog 25 March 2021

Plămânii care îți arată ce respiri

Loading PurpleAir Widget…

Am conceput o instalație care înfățișează plămânii umani, căptușiți cu filtre HEPA și cu ventilatoare care imită respirația, pentru a demonstra impactul poluării aerului. Poți vedea în timp real calitatea aerului.

Panoul este instalat în Piața Victoriei, la ieșirea de la metrou pe Bulevardul Lascăr Catargiu.

În partea stângă vezi în timp real calitatea aerului, sunt date transmise de senzorul instalat pe panoul cu plămâni. Poți să verifici și nivelul poluării din zilele care au trecut. Dacă e verde, înseamnă că aerul este curat. Dacă este portocaliu, valorile sunt depășite, iar dacă imaginea este roșie sau mov, ar fi mai bine să eviți zona Piața Victoriei, pentru că aerul este toxic.

Filtrele în care sunt îmbrăcați plămânii se vor înnegri, întocmai precum plămânii naturali, atunci când sunt expuși timp îndelungat la aer poluat. La instalare, culoarea plămânilor este albă (simbolizând plămânii sănătoși). Vom urmări zilnic dacă culoarea plămânilor se va schimba și vom pune imagini cu fiecare stadiu.

Odată cu montarea plămânilor, pentru a vedea cât de repede se închid la culoare din cauza aerului poluat, Declic lansează și provocarea (challenge-ul) de monitorizare civică a aerului: ,,Aerul ăsta nu e de nasul meu!’’. Toți cetățenii care trec pe lângă instalația cu plămâni pot să se fotografieze și să posteze pozele pe rețelele de socializare, cu mesajul ,,Aerul ăsta nu e de nasul meu!’’.

Acțiunea are loc în cadrul campaniei Declic ”Aer pentru viață”, o petiție semnată de peste 21.000 de cetățeni care cer Ministerului Mediului instalarea de sisteme performante de  monitorizare a calității aerului.

Dacă nu ai semnat încă petiția, o poți face aici.