Blog 25 March 2021

Plămânii care îți arată ce respiri

Loading PurpleAir Widget…

Am conceput o instalație care înfățișează plămânii umani, căptușiți cu filtre HEPA și cu ventilatoare care imită respirația, pentru a demonstra impactul poluării aerului. Timp de o lună, bucureștenii au putut vedea în timp real calitatea aerului pe care îl respiră.

Acum instalația a ajuns în Cluj-Napoca. În partea stângă poți vedea în timp real calitatea aerului din centrul orașului.

Panoul a fost instalat în Piața Victoriei în luna martie, la ieșirea de la metrou pe Bulevardul Lascăr Catargiu.

Filtrele în care sunt îmbrăcați plămânii s-au înnegrit în București în mai puțin de 2 săptămâni. Întocmai precum plămânii naturali, atunci când sunt expuși timp îndelungat la aer poluat. La instalare, culoarea plămânilor este albă (simbolizând plămânii sănătoși). Mai jos puteți vedea evoluția plămânilor în cele 30 de zile.

Acțiunea are loc în cadrul campaniei Declic ”Aer pentru viață”, o petiție semnată de peste 21.000 de cetățeni care cer Ministerului Mediului instalarea de sisteme performante de  monitorizare a calității aerului.

Dacă nu ai semnat încă petiția, o poți face aici.

Iată cum s-au înnegrit plămânii în cele 30 de zile cât au stat în Piața Victoriei din București. Așa arată probabil și plămânii noștri, de la aerul toxic pe care îl respirăm. Vrei ca plămânii să fie montați și în alte orașe? Click aici pentru a susține acest demers.