Victorie 11 November 2020

Am reușit să convingem UE

Vești bune! Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la o înțelegere cu privire la blocarea acordării fondurilor europene pentru țările care încalcă statul de drept. Este un pas important pentru respectarea justiției și a drepturilor omului în toate țările membre UE, iar noi am contribuit la asta.

Împreună cu activiștii din Polonia și Ungaria am publicat o machetă în ziarul internațional Politico și le-am cerut oficialilor europeni să țină cont de vocea cetățenilor, nu de presiunea venită din partea guvernelor din est. Erau voci de la Bruxelles care spuneau că acordul e la un pas de a pica, din cauza dreptului de veto al Ungariei și Poloniei.

Mă bucur că am reușit să susținem instituirea acestei condiționări a finanțării, mai ales că în Polonia și Ungaria situația nu e deloc roz. Constant apar vești despre cum sunt încălcate drepturile cetățenilor, iar activiștii din cele două țări deja simt că munca lor e tot mai grea.

Însă, recunosc că nu a fost ușor să ne alăturăm cauzei. Când colegii din Polonia ne-au sunat să ne invite să participăm la campanie, am avut un moment în care am vrut să dăm înapoi. Și nu pentru că nu avem aceleași convingeri ca și ei, ci pentru că ne-am temut că nu vom reuși să strângem cei 5.000 de lei pentru machetă. Am pus în balanță lucrurile și am decis să riscăm. Chiar cu posibilul pericol de a diminua bugetul pentru campania pe alegeri, pe care urmează să o lansăm.

A fost o decizie grea, dar asumată de întreaga echipă, pentru că am realizat că solidaritatea este esențială în astfel de momente-cheie. Nu putem să punem pe primul loc problemele noastre financiare, când, oricând, riscăm să ne întoarcem și noi la vremurile epocii Dragnea. Așa că am contribuit la publicarea machetei, pentru că măsura condiționării fondurilor UE de respectarea statului de drept este mai mult decât necesară când te confrunți cu conducători cu apucături dictatoriale.

Am scris mailul de strângere a banilor cu emoții. Cumva nici măcar noi nu speram să strângem cei 5.000 de lei. Și simțeam o angoasă la gândul că va trebui să folosim resursele organizației.

Primul e-mail a întărit angoasa. De abia am reușit să adunăm 800 de lei. Ne-am încurajat reciproc și ne-am spus că vom reuși să găsim cumva resurse pentru a plăti partea noastră de machetă. Apoi, am mai făcut un apel la donații. Și au venit în sprijinul nostru peste 250 de membri Declic. Așa că am achitat macheta și iată-ne scriindu-ți despre victoria noastră împotriva guvernelor cărora nu le pasă de cetățeni.

Ți-am povestit atât de multe ca să înțelegi de ce insistăm de atâtea ori să cerem contribuții lunare. Pentru că o astfel de susținere ne permite să ne gândim la cum să facem campaniile, nu la din ce bani să le plătim. Pentru că așa putem să apelăm la profesioniști și ne facem auziți și văzuți. Iar vizibilitatea aduce cu sine schimbare.

De aceea, am vrea să știm că ne putem baza și pe contribuția ta lunară. Am făcut un calcul. Dacă 200 de membri Declic contribuie lunar cu 25 de lei, ne-am putea baza pe 5.000 de lei în fiecare lună. Cam cât avem nevoie de obicei la acțiunile noastre inopinate ca să oprim autoritățile din a lua decizii greșite: pentru o machetă în ziar, pentru publicitate online, pentru organizarea unei acțiuni offline la sediul unui minister.

Știm că este o perioadă destul de grea pentru fiecare dintre noi, de nesiguranță și temeri. Pandemia și-a pus amprenta. Tocmai de aceea, vrem să te asigurăm că nu trebuie să îți faci griji dacă începi o contribuție recurentă. Suma poate fi oricât de mică, plus că o poți opri în orice moment. Însă, atât timp cât ne susții, contribuția ta ne ajută să acționăm rapid și cu real impact.

Dacă avem bani pe care să ne bazăm, putem apela la profesioniști și acțiunile sunt mult mai de răsunet. Așa am reușit să atragem atenția asupra dosarului 10 august, atunci când am plimbat un elefant roz uriaș prin fața tuturor instituțiilor statului implicate. Elefantul a apărut inclusiv în The New York Times și s-a vorbit zile în șir despre subiect.

Dacă și tu crezi că poți să susții acțiunile în care crezi, atunci te invităm să contribui recurent cu 25 de lei. Ar fi echivalentul mesei de prânz de la birou, de care nu te mai poți bucura în lockdown. Sau cafeaua în oraș cu un prieten. Intră aici și susține lupta pentru o societate mai dreaptă.

Contribui și tu lunar cu 25 de lei?


Am reușit, alături de civicii din Polonia și Ungaria, să convingem Parlamentul European și Consiliul UE să condiționeze acordarea fondurilor de respectarea statului de drept. De data aceasta ne-am mobilizat și am câștigat. Susține-ne și tu, ca să putem și pe viitor să acționăm rapid când e nevoie ca vocea cetățenilor să se facă auzită. Intră aici și contribuie lunar cu 25 de lei. Poți opri oricând recurența.