Blog 11 November 2020

M-a mințit în față

Știm că îți pasă de educație. Din păcate, veștile care urmează nu sunt prea bune.

Din 9 noiembrie, peste 2,9 milioane de copii au revenit în online pentru ore. Cei mai mulți dintre ei nu au primit cele 250.0000 de tablete promise de Ministerul Educației. De 3 luni, echipamentele trebuiau să ajungă în școli. Însă performanța ministerului a fost să livreze doar 26% până în 4 noiembrie [1].

Nimeni nu a tras la răspundere Ministerul Educației și Guvernul pentru modul jalnic în care s-au ocupat de tabletele elevilor. Drept dovadă, ministrul Educației, Monica Anisie, a trecut Programul Național Școala de Acasă (cel cu 250.000 de tablete) printre realizările de mandat [2].

Adică după ce că nu și-a respectat promisiunea, ministrul încearcă să ne păcălească și să ne-o prezinte ca pe o realizare.

Ca să afle toată România cum și-a albit ministrul Monica Anisie realizările de mandat, vom publica o machetă în ziarul Libertatea. Vrem să afle cât mai mulți cum Ministerul Educației le-a tăiat elevilor accesul la educație. Cum NU le-a pus la dispoziție tablete pentru școala online. Macheta va intra în ediția tipărită a ziarului de joi, 12 noiembrie. Mai sus este imaginea machetei.

Imaginează-ți ce față va face ministrul Educației când își va vedea poza în ziar. Cum se va înroși de furie că a fost ironizată și trasă la răspundere pentru promisiunea nerespectată. Suntem în campanie electorală pentru alegerile parlamentare. Iar puncte în minus la imagine pentru Ministerul Educației înseamnă puncte minus pentru tot partidul.

Costul pentru machetă este de 5.790 lei. Dacă 579 de membri Declic contribuie cu 10 de lei, vom strânge banii imediat. Crezi că ai putea contribui și tu cu valoarea unui pix cu gel, ca să-i facem de rușine în ziar, că nu au asigurat tinerilor accesul la educație? În două zile trebuie să plătim factura.


Ana, campaignerul Declic pe teme de educație, își amintește cu câtă siguranță de sine i-a zis ministrul Anisie că restul echipamentelor din primul lot vor fi livrate în maximum 2 săptămâni. Se întâmpla în septembrie, când am fost să protestăm la sediul Ministerului Educației, alături de tineri din Consiliul Național al Elevilor. Atunci, ministrul Anisie a mințit privind-o pe Ana direct în ochi.

Au trecut 3 luni de la termenul limită și nici măcar cele 83.000 de tablete din primul lot nu s-au livrat în totalitate. Iar pentru restul de loturi încă nu s-au încheiat procedurile de achiziție.

Așa că, crezi că te poți lipsi de 10 lei? Gândește-te că e un mod în care poți contribui pentru campaniile civice ale Declic. Plata este la fel de sigură ca orice cumpărătură online, făcută cu cardul. Folosim aceleași servicii sigure de plăți, ca marile magazine online.

Trăim vremuri grele din toate punctele de vedere. Dacă bugetul tău lunar nu este afectat, contribuie și tu cu valoarea unui pix cu gel, ca să facem de rușine Ministerul Educației în ziarul Libertatea.


Nu e nicio noutate în faptul că Ministerul Educației nu își asumă modul în care a fost făcută achiziția tabletelor. Atât ministrul, cât și reprezentanți din minister, au zis asta în repetate rânduri. Însă, să treci digitalizarea educației drept realizare în raportul de mandat este pur și simplu o sfidare. Contribuie și tu cu 10 lei, pentru a face de rușine Ministerul Educației în ziarul Libertatea.


Note:

[1] Potrivit solicitării Declic nr. 147/BCC/27.10.2020, 64.270 de dispozitive electronice (cu conectare la Internet) au fost distribuite în Municipiul București și în județele Ilfov, Brașov, Harghita, Mureș, Prahova, Sibiu, Argeș și Teleorman până în 4 noiembrie.

[2] Ministrul Monica Cristina Anisie la un an de mandat, edu[.]ro