Actiune 15 July 2021

Ce avem sub preș

Mai ții minte atacul asupra justiției de acum câțiva ani? Mai ții minte sutele de mii de oameni ieșiți în stradă pentru a apăra justiția de politicieni corupți ce și-o doreau îngenuncheată?

Te-ai întrebat poate, și tu, ce s-a întâmplat de atunci cu justiția. E simplu, noii guvernanți au pus mâna pe mătură, au ridicat preșul, și au împins acolo toată mizeria lăsată de PSD. Iar ceea ce e pus la păstrare sub preș a început să pută. Știm, este un cuvânt care sună urât de tot, dar nu putem evita să-l folosim.

Chiar oficialii de la Bruxelles au constatat, în ultimul raport MCV, că nicio reformă promisă n-a fost dusă până la capăt. Secția Specială este tot acolo, modificările operate de PSD la Codul Penal și Codul de Procedură Penală nu au fost reparate.

Mii de persoane cercetate pentru fapte de corupție au rămas cu dosarele închise, sunt ca și scăpate. Iar cei aflați la putere par a fi mână în mână cu ei. Nu dau niciun semn că ar intenționa să repună în mișcare justiția. Asta poate însemna că, de fapt, le convine situația de față.

Foarte grav este și ceea ce se întâmplă la DIICOT. Instituția care ar trebui să destructureze rețelele de crimă organizată, să combată legăturile de tip mafiot, să oprească traficul de oameni sau de droguri, e pe butuci. Condusă de un interimar, DIICOT pare să fi oprit motoarele de tot.

Ultima știre despre procurorii de la Crimă organizată ne spune că șeful unei ample rețele de trafic de țigări a fost informat că urmează să fie ridicat și… a fugit de acasă. Iar aceasta este singura știre pe care am găsit-o, timp de luni de zile, despre anchetele DIICOT.

În acest timp, Președintele României și Ministrul Justiției amână să numească un procuror șef care să aibă autoritatea necesară pentru a reporni marile anchete împotriva crimei organizate. Au trecut aproape 10 luni de când DIICOT e, practic, decapitat.

Dar ce facem noi, cei ce am ținut în viață, ani de zile, protestele #rezist sau Toți pentru Justiție? Dacă trecem cu vederea greșelile actualei puteri, o să pară că nici măcar nu ne păsa de justiție. O să pară că eram, de fapt, doar împotriva fostei puteri.

Am putea să le punem pe masă președintelui și ministrului o petiție semnată de zeci de mii de oameni. Să le cerem să numească, urgent, un șef la DIICOT. Să le spunem că lipsa lor de acțiune face, zilnic, servicii mafiei.

Am lansat această petiție dar, după mai bine de o lună, nu am reușit să ne strângem decât 12.000 de semnatari. Ne explicăm numărul foarte mic de semnături tocmai prin ceea ce ziceam mai sus. Ne-am lăsat păcăliți, mizeria din justiție e aici, doar că e ascunsă sub preș.

Nu putem lăsa lucrurile așa. Trebuie să dovedim că încă ne pasă de justiție. Că nu suntem genul de cetățeni care reacționăm doar la mizeriile unei anumite părți din clasa politică.

Vom reuși doar dacă semnezi și tu petiția. Apasă butonul de mai jos și alătură-te celor ce continuă lupta pentru o justiție puternică, indiferent de numele partidelor aflate la putere.


Trebuie să creștem foarte rapid numărul de semnături. Nu ne putem propune să organizăm un protest la Ministerul Justiției și o depunere a petiției până nu suntem măcar 30.000 de semnatari. Altfel transmitem exact mesajul opus, că românilor nu le mai pasă de justiție. Iar asta le convine de minune liderilor politici, pentru că o justiție slabă îi protejează pe cei cu interese să încalce legea.

Și fiecare zi în care DIICOT nu are un procuror-șef e o zi în care rețelele de crimă organizată devin mai puternice. Semnează această petiție acum.

Justiția din România are nevoie de ajutorul tău.