Comisia Europeană, informată despre tergiversarea închiderii Secției Speciale
SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PREȘEDINTELE COMISIEI EUROPENE, PRIVIND DESFIINȚAREA SECTIEI SPECIALE
În atenția: Președintelui Comisiei Europeane, Ms Ursula von der Leyen
Mr Didier Reynders, comisar Justiție
Mr Julien Mousnier, șeful departamentului Drepturile Consumatorilor și Stat de Drept
Mr Martin Wasmeier, Direcția Generală Justiție, Libertate și Securitate
Noi, Comunitatea Declic, vă transmitem această scrisoare deschisă, ca urmare a petiției semnate de peste 18.000 de cetățeni. Vă rugăm să aveți în vedere următoarele aspecte, atunci când purtați discuții oficiale cu reprezentanții Guvernului României, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, în legătură cu desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (Sectiei Speciale).
Comunitatea Declic a lansat Campania pentru desființarea Sectiei Speciale în perioada Guvernului Dăncilă. Apoi am continuat discuțiile cu noul Guvern, care avea ca prioritate închiderea acestui parchet, o amenințare la adresa Justiției, așa cum arăta GRECO (Grupul de State Împotriva Corupției) în raportul întocmit anul trecut.
Prin programul de Guvernare, PNL a prioritizat desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Ulterior, după ce a preluat guvernarea, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat public că va desființa Secția doar prin proiect de lege dezbătut în Parlamentul României.
În luna februarie, Ministerul Justiției a comunicat finalizarea proiectului de lege și a programat o dezbatere publică. Apoi, dezbaterea a fost amânată, până la învestirea unui nou Guvern PNL. A urmat pandemia, iar proiectul de lege privind desființarea SIIJ nu a mai fost dezbătut public.
În data de 29 aprilie 2020, Comunitatea Declic a trimis o corespondență oficială către Ministerul Justiției, în care a cerut informații despre reluarea dezbaterii publice. Pe 12 mai, Ministerul Justiției a răspuns, prin e-mail, că ”proiectul de lege se află în curs de elaborare și analiză, dezbaterea publică fiind suspendată”. Astfel, un proiect despre care eram informați în luna februarie că este finalizat, 3 luni mai târziu se afla în elaborare și analiză. Am fost invitați să trimitem propunerile prin e-mail, urmând ca dezbaterea să se reia la o dată ulterioară, nestabilită.
În aceste condiții, considerăm că Ministerul Justiției a tergiversat nejustificat finalizarea și trimiterea proiectului de lege pentru desființarea SIIJ către Parlament. În tot acest timp, conform declarațiilor oficialilor din Ministerului Public, 1400 de dosare sunt nelucrate la Secția Specială, din cauza lipsei de procurori.
De asemenea, posibile infracțiuni pe care judecătorii și procurorii le-ar fi săvârșit în tot acest timp nu sunt anchetate, pentru că doar SIIJ are competență în acest caz.
După comunicarea din 12 mai transmisă către Declic de Ministerul Justiției, peste 400 de membrii ai Comunității au scris mesaje pe pagina de Facebook a ministrului Cătălin Predoiu, în care i-au cerut să respecte programul de guvernare și să urgenteze proiectul pentru desființarea Secției. Autoritățile nu au răspuns la niciunul dintre aceste mesaje.
În data de 11 iunie, Comunitatea Declic a lansat o campanie în presa online, în care a arătat public că PNL nu respectă propriul program de guvernare și menține în viață Secția Specială. În aceeași zi, după amiază, am fost contactați de reprezentanții Ministerului Justiției, care ne-au informat că ”în cursul săptămânii viitoare va fi anunțată data unei dezbateri publice având ca obiect proiectul sus-menționat.”
Suntem extrem de îngrijorați că acest anunț va fi folosit, în discuțiile de 15 și 16 iunie, de către Guvern, pentru a pretinde că s-au înregistrat progrese atunci când în realitate s-a întâmplat contrariul.
Ne dorim să vă aducem la cunoștință această situație, care nu corespunde declarațiilor publice făcute de premierul Ludovic Orban și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care susțin că vor desființarea Sectiei Speciale, însă, în realitate, tergiversează de 6 luni închiderea secției și reluarea anchetelor care vizează posibile infracțiuni săvârșite de magistrații din întreaga Românie.
Petiția Declic poate fi accesată apăsând aici.
Press here for English version of the letter.