Stire 1 October 2022

Cerem demisia ministrului Tánczos Barna, după conflictul iscat de acesta în satul său natal

Comunitatea Declic cere demisia ministrului Tánczos Barna după scandalul iscat de acesta, în Sâncrăieni, satul său natal, în timpul Caravanei Declic de protejare a pădurilor.

Ministrul Mediului, alături de un grup de localnici, a reacționat sub demnitatea funcției de membru al Guvernului României, la adresa membrilor organizației Declic. Ministrul i-a apostrofat pe membrii Declic și a refuzat dialogul civilizat, în timp ce un mai mulți localnici care au venit odată cu ministrul adresau injurii echipei Declic.

Imaginile incredibile cu reacția deplasată a ministrului:

În imagini, se vede cum doar poliția a reușit să-i potolească pe localnicii care adresau injurii membrilor Declic, în prezența ministrului Barna. Pe lângă acuzațiile aduse membrilor Declic, ministrul Mediului a încercat chiar să justifice reacția agresivă a oamenilor din jurul său: „Sunteți într-o campanie mincinoasă, josnică și oamenii vă înjură pentru că faceți acest lucru.”

Reprezentanții Declic se aflau în satul Sâncrăieni, județul Harghita, într-o campanie de informare privind protecția parcurilor naționale.

Totul a decurs excelent, până am ajuns în satul ministrului. Chiar si acolo, oameni au vorbit cu noi, au fost curioși ce-i avem de reproșat consateanului lor. Asta până când a aparut chiar Tánczos Barna însoțit de mai multe persoane agresive. Am fost înjurați pe un ton extrem de ridicat. Din fericire, un echipaj de poliție prezent la fața locului a intervenit și situația nu a escaladat. Este un comportament inacceptabil din partea unui ministru. Cerem demisia ministrului Tánczos Barna, imediat. Cerem demisia de onoare și să-și ceară scuze public.

Antoniu Bumb, campaigner Declic

Caravana rușinii” este o acțiune pașnică a comunității Declic, desfășurată în 22 de orașe și comune din județele Harghita și Covasna. Caravana a plecat, vineri, din Piața Constituției, din apropierea ministerului Mediului.

Acțiunea este menită să arate adevărata față a ministrului Mediului, Tanczos Barna, ale cărui decizii duc la distrugerea pădurilor din parcurile naționale. Până la apariția ministrului, în satul său, Caravana s-a desfășurat fără niciun fel de conflicte.

Lista lista tuturor localităților prin care trece Caravana Rușinii: Sfântu Gheorghe, Ozun, Tusnad, Sântimbru, Sâncrăieni, Miercurea Ciuc, Mădăraș, Dănești, Cîrta, Voșlobeni, Gheorgheni, Suseni, Ciumani, Joseni, Praid, Ocna de Sus, Corund, Lupeni, Odorheiul, Căpâlnița, Vlăhița, Lueta.

Comunitatea Declic a lansat, în urma incidentului, petiția prin care cere demiterea ministrului Mediului. Petiția poate fi semnată aici.