Blog 12 July 2021

Copiii care fac copii. Chestionar

Probabil ai aflat veștile proaste. Senatorii au votat pentru ca România să rămână fruntașă în Europa la numărul de mame minore. Mai avem o șansă: legea educației sexuale va fi dezbătută și de deputați, vrem să decidem împreună cum să-i convingem. De aceea, ți-am pregătit un scurt chestionar. Îl poți completa acum, te rog?


Dacă legea educației sexuale promulgată de președintele Iohannis ar fi rămas neatinsă, toți elevii ar fi putut avea acum acces la cursuri ținute de medici sau psihologi. Tinerii ar fi aflat din timp cum să se ferească de sarcini nedorite și de boli venerice sau care este limita între abuz și consimțământ.

Doar că parlamentarii români, convinși că educația sexuală este pornografie, au decis anul trecut să cenzureze accesul la educație sexuală. Am făcut presiuni pentru ca președintele să se mobilizeze și am cerut reexaminarea acestei legi. Din păcate, cererea sa a fost respinsă inclusiv de senatorii PNL.

În ziua votului, am retrăit momentele de anul trecut. Parlamentarii au venit cu aceleași discursuri despre inocența copiilor. Niște ipocriți, am zice, în condițiile în care medicii avertizează de ani de zile că numărul copiilor care fac copii este în creștere, iar o cauză importantă este lipsa accesului la educația sexuală.

Legea a fost trimisă acum la Camera Deputaților. Dar noi nu știm ce să facem în continuare. Să-l mobilizăm pe președintele Iohannis, ca să pună presiune pe parlamentarii PNL? Sau să ne gândim la strategii prin care să punem presiune pe Comisia de raport și pe deputați?

Nu putem lua singuri o decizie atât de importantă. Când suntem în impas, cele mai bune soluții le găsim împreună, în Comunitatea Declic. Părerea ta ne ajută să găsim cea mai bună variantă ca să fim convingători în campanie.

De exemplu, ne gândim la dosarul 10 august. După ce judecătorii au închis inițial dosarul, am avut un scurt blocaj, nu știam cum să continuăm. Dar apoi ne-am mobilizat, am strâns în Comunitate suma necesară ca să acoperim onorariul avocaților și am obținut redeschiderea dosarului.

O mamă minoră este, de cele mai multe ori, o fată nevoită să abandoneze școala pentru că are de crescut un copil. O lege bună a educației sexuale poate opri societatea noastră să devină una a copiilor cu copii. Știi că strategiile convingătoare se construiesc în timp. De aceea, e important să cunoaștem acum opinia ta, ca să știm pe ce variantă mergem. Apasă, te rugăm, pe butonul de mai jos și bifează în chestionar o opțiune, durează un minut.

Află mai multe despre campania „Susține educația sexuală pentru toți elevii” urmând acest link.