Blog 2 April 2020

Constanța: nu suntem singuri

Comunitatea Declic e solidară!
Dacă ai peste 65 de ani, suferi de boli cronice sau ești într-o categorie de risc privind coronavirusul alege să fii protejat, stai în casă.
Mai jos vei găsi informații utile și actualizate privind felul în care comunitatea din Constanța s-a mobilizat pentru a te ajuta să fii în siguranță. Apelează la aceste servicii cu încredere!

SOS Constanța s-a mobilizat pentru a crea două linii telefonice speciale pentru cetățeni și cadre medicale din județ. Linia exclusivă pentru a prelua cererile si nevoile cadrelor medicale este 0341.406.518 (la acest numãr pot suna doar cadrele medicale, medicii, institutiile si voluntarii sau donatorii pentru medici).

SOS Constanța a deschis o linie telefonică și pentru cei afectați de restricțiile impuse. Voluntarii oferă servicii gratuite de transport cumpãrãturi alimente și medicamente la domiciliu. Află mai multe apăsând aici sau sună la 0341.406.517

Primăria Constanța ajută persoanelor vulnerabile, fără aparținători. Echipele Direcției Generale de Asistență Sociale sunt disponibile 24/7 la numărul de telefon 0737.55.22.70 pentru a face cumpărăturile de strictă necesitate bătrânilor fără niciun ajutor. Ei pot fi identificați datorită legitimațiilor de serviciu și a echipamentelor de protecție. Serviciul este gratuit, dar cumpărăturile se achită în baza bonului fiscal.

Studenții de la construcții (ASCB) livrează bătrânilor și persoanelor vulnerabile din Constanța produse și medicamente. Poți suna la 0770.655.304 sau la 0723.506.265

Direcția de Sănătate Publică Constanța realizează politici și progame de sănătate publică și monitorizează starea de sănătate a constănțenilor. Instituția pune la dispoziția cetățenilor, pentru informare privind infecția cu COVID-19, o serie de numere de telefon: 0241.481.640 // 0241.481.634 // 0241.481.631 // 0241.481.626

Ai ajuns pe această pagină și dorești să oferi ajutorul tău celor care ar putea avea nevoie în această perioadă? Atunci completează acest formular și revenim cu informații utile.

Românii s-au mobilizat și la nivel național, nu doar în Constanța, și ți-au pus la dispoziție o serie de servicii de asistență. Aruncă o privire mai jos și apelează la voluntari în cazul în care ai nevoie de ajutorul lor.

Institutul Național de Sănătate Publică îți pune la dispoziție Telefonul Verde pentru a primi informații despre cum prevenim îmbolnăvirea cu coronavirus. Sună gratuit în intervalul 08-23 la 0800.800.358

DepreHUB a lansat linia de apel Helpline Anti Anxietate gratuit, deschisă 24 de ore. În confidențialitate, vei putea discuta cu psihologi despre momentele grele prin care treci în această perioadă. Sună la 0374.456.420 sau la 0800.080.020

Află informații adevărate și atent verificate despre situația din România a COVID-19 de pe site-ul oficial. Intră pe sitirioficiale.ro pentru a fii la curent cu ce se mai întâmplă.

Ești părinte, elev sau profesor și ți-e greu să te descurci cu noutățile situației de criză? Asociația Proacta EDU îți face legătura cu psihologi sau psihoterapeuți care să te ajute să gestionezi mai bine rolul pe care îl ai în comunitate. Află mai multe aici despre proiectul Ambasador pentru comunitate. Specialiştii asociaţiei oferă sfaturi la numerele de telefon 0771.141.767 şi 0771.141.750, dar şi prin e-mail, la adresa [email protected]

Ai vrea să rămâi calm în această perioadă? Alocă 30 de minute de calm, apelând la Organizația Minte Forte. Ei sunt disponibili de luni până vineri, între orele 10-12 și 16-18 la numărul de telefon 0775.312.002

Rețeaua 2.0 este formată din farmaciști, medici și oameni care pot oferi din timpul și energia lor pentru a veni în ajutor. Spunele care sunt medicamentele de care ai nevoie în acest formular.

În această perioadă este dificil să faci parte din personalul medical, paramedical sau sanitar implicat în tratarea persoanelor infectate cu COVID-19. Însă 4medicALL a lansat o linie de consiliere. Sună de luni până vineri în intervalul 10-18 la 0758.119.314, 0758.119.313 sau 0758.119.304 și primește ajutorul necesar. Poți trimite și mail la [email protected]

În perioada aceasta, căminul nu este neapărat un spațiu sigur. Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați a creat o linie de telefon națională destinat victimelor violenței domestice. Sună gratuit și oricând la 0800.500.333

Dacă ești profesor și dorești să continui să predai elevilor folosind mediul online, platforma Școala pe net este mediul perfect din care să iei informațiile necesare. Proiectul este realizat în parteneriat cu Ministerul Educației și este inițiat ca urmare a necesității de a utiliza noile sisteme de predare digitale, pe durata epidemiei de COVID-19.

Dorești însă să interacționezi mai mult cu elevii? Kinderpedia vine în întâmpinarea familiilor și a dascălilor preocupați de discontinuitatea activității școlare cu un modul de predare video, la distanță. Profesorii își vor putea susține clasele în format live video, pe Kinderpedia. Aplicația de comunicare și management pentru grădinițe și școli a integrat funcționalitățile Zoom și le permite astfel utilizatorilor să creeze video conferințe pentru materiile din orar și să invite copiii direct în aplicație.

Vecinul tău te poate ajuta. Intră pe platforma Vecinultau.ro și află pe cine te poți baza din zona în care locuiești pentru a te ajuta cu diferite probleme izvorâte în situație de urgență. Caută în lista de voluntari înscriși cine ar putea da o fugă la magazin sau să îți plimbe câinele.

Pentru cei mici cu spirit de aventură, Delfinariu Constanța pregătește weekend de weekend două spectacole online. Intră pe pagina lor de Facebook aici în fiecare sâmbătă și duminică de la orele 11 și 15 pentru a-i urmări pe cei doi delfini: NI-NI și CHAN-CHAN. Spectacolele vor fi live pe Facebook!

Seara, cei mici adorm cel mai bine cu o poveste. Dacă nu mai știi ce să spui, Poveștile Cristinei te pot asista. Poți da play direct de pe site-ul oficial și să asculți oameni publici cu voci minunate citind povești pentru copii.

Teatrul Național Radiofonic a realizat începând din 1929 Ora Copiilor. Poți asculta poveștile audio realizate de ei chiar de pe site-ul GoKid. Intră aici și apasă play!

Nici muzeele nu se lasă mai prejos. Acestea au realizat tururi virtuale pentru ca tu să poți sta acasă, dar să și vezi ce expoziții există. Intră aici pentru a vedea o listă a muzeelor românești care oferă tururi virtuale. Sau poți să explorezi muzee din străinătate. Atenție, următoarele linkuri sunt în limba engleză: Muzeul Luvru din Paris, British Museum din Londra, Muzeul Pergamon din Berlin, Galeria Națională de Artă din Roma, Muzeul Van Gogh din Amsterdam, Muzeul Național de Artă Modernă din Seul, Muzeul Orsay din Paris, The Met din New York, Muzeul de Antropologie din Mexico City, ș.a.

Stres, anxietate și frică. Dacă simți aceste lucruri și ai nevoie de susținere, Asociația Română de Psihoterapie Integrativă (ARPI) a mobilizat o echipă de 50 de profesioniști prietenoși și experimentați, psihoterapeuți și consilieri integrativi gata să discute cu tine. Ei oferă câte 6 ședințe pro bono. Solicită ajutor trimițând un mail la: [email protected]

Ești vârstnic și ai dori să vorbești cu cineva care să înțeleagă exact care sunt nevoile tale și să îți ofere o soluție? Atunci apelează cu încredere la Telefonul Vârstnicului (0800.460.001). Apelul este gratuit, disponibil de luni până vineri în intervalul orar 8–20, și sâmbăta în intervalul 8-16. Poți plasa comenzi pentru produse alimentare și bunuri de strictă necesitate sau doar să discuți cu voluntarii psihologi.

Ai nevoie de consiliere psihologică on-line gratuită pentru familiile cu copii cu TSA sau tulburări comportamentale, află mai multe despre Autism Voice Line aici.

Dorești să îți concentrezi energia pe comunitatea din jurul tău? Observatorul de sănătate ți-a pregătit două afișe pe care le poți pune la intrarea în bloc sau pe stradă, pentru a-ți ajuta vecinii. Descarcă-le de aici.

Nici lanțurile mari de magazine nu se dau în lături. Auchan promite livrare gratuită pentru coșuri peste 200 RON. Kaufland livrează produsele în parteneriat cu Glovo și Fundația Regina Maria. Sună la 0720.009.595 de luni până sâmbătă în intervalul 08:30-21:30.

Ai nevoie de un gastroenterolog? Numai bine, DigestMed oferă consultanță gratuită la numărul 0743.344.378 sau pe e-mail ([email protected]). Le poți transmite analizele efectuate online și ei te vor ajuta.

Ai nevoie de alt doctor? Peste 80 de medici din 26 de specializări așteaptă să fie contactați online. Medic Chat e numai bun dacă te descurci cu internetul și ai peste 50 de ani. Intră pe acest link, loghează-te, pune întrebarea și aplică cuponul pentru gratuitate: IZOLARE50 (până pe 6 aprilie)

Echipa Institutului de Psihologie și Psihoterapie Adleriană oferă sprijin psihoemoțional în situație de criză, telefonic sau online, gratuit, personalului medical aflat în aceste momente în linia întâi, persoanelor aflate în carantină sau autoizolare. Intră pe acest link pentru a vedea cum să îi contactezi!

Ești blocat(ă) în casă și te plictisești? Andreea Berkhout Academy te invită la o lecție faină de engleză, online, gratuit și gândită special pentru seniori. Dacă ai telefon sau tabletă conectată la internet, atunci înscrie-te trimițânt un email la [email protected], cu numele “elevului” și subiectul “Engleza online gratuită pentru seniori”.

Asociația Română de Psihologie Analitică oferă gratuit suport psihologic și consiliere online personalului medical care are nevoie în această perioadă critică. Intră pe acest link pentru a afla care sunt numerele de telefon la care poți apela.

Ministerul Afacerilor Interne a dezvoltat platforma Fii Pregătit unde poți afla informații de pregătire pentru situații de urgență. Aici poți verifica conținutul Ordonanțelor Militare, poți găsi ghiduri și te poți informa.

Psihoterapeut Roxana Negoita oferă consiliere psihologică și suport emoțional pentru medicii din prima linie și pacienții infectați cu coronavirus. Serviciul este gratuit pe perioada de urgență instaurată oficial, iar ședințele țin 45 de minute pe Skype sau telefon. O poți contacta pe Roxana Negoiță la numărul 0744.310.758

PSYCOVID -19 a făcut o centralizare a tuturor psihologilor care doresc să ajute în această perioadă. Registrul voluntarilor comunității PSY HELP îți oferă informații despre specializările psihologilor, datele de contact și efectiv metodele preferate de aceștia pentru a fi contactați. Intră aici pentru a vedea baza de date.

Tot PSYCOVID – 19, grupul de prim ajutor psihologic, oferă asistență psihologică și pentru medici și personalul medical aflat în prima linie în această perioadă. Informații utile (nume, date de contact și disponibilitate) poți găsi urmând acest link.

Ești parte din sistemul medical și ai de-a face direct cu persoane infectate cu COVID-19? În cazul în care te resimți în urma activității derulate, d-ma terapeut RTT/coach Oana Berdila te poate ajuta prin servicii de hipnoterapie și coaching. Ea poate ajuta și pentru managementul situațiilor de criză, astfel încât dacă ai nevoie de susținerea ei, sună la 0722.204.784 și programează o sesiune online.

Psihoterapeutul Sinziana Scriosteanu oferă consiliere psihologică părinților pentru copii, adolescenților, adulților și seniorilor pentru tulburări de comportament alimentar TCA, aparținătorii persoanelor cu tulburări cu spectru autist, consiliere psiho-oncologică, pentru cazuri de violență domestică și consiliere spirituală. În limita a 30 de minute, apelează la serviciile ei pe e-mail la lilianascriosteanu @ yahoo.com sau telefonic în intervalul 10-13/15-20 la numărul 0720.025.266


*Inițiativele cetățenești și ale autorităților descrise în textul de mai sus nu sunt proiecte ale Asociației Declic. În consecință, nu putem asigura disponibilitatea sau siguranța acestor servicii.

Află și ce servicii sunt disponibile în București, Brașov, Cluj, Sibiu, Timiș, Prahova, Craiova+Dolj, Arad, Suceava și Hunedoara (+Valea Jiului).