Blog 8 September 2021

Criza din Guvern: mesajul tău

Partidele majorității parlamentare sunt prea ocupate să se certe pe Guvern și au uitat promisiunile făcute pentru reforma legilor justiției. Coaliția s-a rupt pentru că miniștrii USR PLUS și-au dat demisia în bloc. S-a întâmplat după ce deputații și senatorii din Birourile Permanente Reunite au amânat de 3 ori stabilirea unui calendar pentru moțiunea de cenzură împotriva Premierului Cîțu. Moțiunea de cenzură a fost depusă de AUR și USR PLUS.

E greu de zis dacă moțiunea de cenzură va trece sau nu. Oricum ar fi, Prim-ministrul Cîțu trebuie să vină în maximum 45 de zile în Parlament pentru votul de învestitură, cu propuneri de miniștri pentru un nou guvern. Până atunci, executivul funcționează cu miniștri interimari. Un nou guvern înseamnă că promisiunile pentru reforma Justiției s-ar putea să fie uitate.

După cum ai văzut deja, singura lor grijă este criza guvernamentală. Dacă în urmă cu un an ar fi făcut orice pentru votul nostru, acum nu mai sunt deloc preocupați de ce avem de zis.

Săptămâna trecută am făcut un sondaj în Comunitate despre situația din guvern. În urma centralizării răspunsurilor, 67% dintre membrii care au răspuns cred că această criză pune în pericol independența justiției. Iar 53% au fost de părere că partidele de guvernare, indiferent care vor fi acestea, trebuie să-și asume ferm desființarea Secției Speciale și numirea unor procurori-șefi independenți.

E momentul ca cetățenii implicați civic din Comunitatea Declic să se facă auziți. Solicitările noastre nu trebuie să se audă doar o dată la 4 ani, așa cum ar vrea unii din Parlament.

Nu putem să-i lăsăm pe cei din majoritatea parlamentară să uite ce au promis: că desființează Secția Specială și că repară legile Justiției.

Acum e cel mai bun moment să le aducem aminte liderilor partidelor PNL, USR PLUS și UDMR. Zilele astea sunt foarte sensibili la imaginea lor, inclusiv cea din online. Mai e foarte puțin până la congresele partidelor. Dorința fiecărui lider este să-și păstreze poziția de putere printre membrii lui de partid. Iar puterea politică vine din bunul cel mai de preț al unui politician: imaginea.

De aceea, mii de comentarii pe paginile de Facebook ale lui Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor îi vor trezi la realitate și le vor strica imaginea exact înainte de congres. Merită să fie arătați cu degetul pentru că partidele lor nu au făcut nimic din ce au promis pe justiție.

Mai jos ne-am gândit la câteva argumente pe care să le folosești când le scrii liderilor PNL, USR PLUS și UDMR: Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor. Te poți inspira de acolo pentru a-ți personaliza mesajul. Acordă un minut și scrie-le chiar acum pe Facebook liderilor de partide. Te vei simți mai bine după.

  • În calitate de președinte al partidului, v-ați asumat, prin programul comun de guvernare PNL USR PLUS UDMR, că desființați Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), că veți reorganiza Inspecţia Judiciară şi că veți întări lupta anticorupţie;
  • De asemenea, v-ați mai asumat că veți armoniza legile justiției cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor MCV, GRECO și Comisia de la Veneția; nici până azi nu ați îndreptat abuzurile PSD din perioada lui Tudorel Toader;
  • Totodată, ați promis că numirea procurorilor-șefi la DNA, DIICOT și Parchetul General va fi transparentă și că veți crește rolul Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul acestei proceduri; trebuie să vă asumați ca procurorii-șefi să fie numiți fără ingerința politicului. Altfel, vom avea la nesfârșit cazuri precum fosta șefă a DIICOT, Georgiana Hossu – numită fără avizul CSM, care a îngropat dosarul 10 august și apoi a demisionat după condamnarea soțului său;
  • Au trecut 8 luni în care nu ați făcut nimic din ce ați promis în domeniul Justiției. Nu ați desființat Secția Specială, ați blocat procedura de numire a procurorilor șefi și ați uitat de recomandările MCV și ale Comisiei de la Veneția;
  • Dacă nu vă respectați promisiunile, vom pierde șansa de a fi ridicat MCV-ul și riscăm chiar declanșarea infringementului, din cauza menținerii SIIJ.

Noi suntem cei care i-am trimis în Parlament pe cei care se ceartă acum pe guvern. Tot noi putem să-i penalizăm pentru că nu se țin de programul asumat. Oprește-te un minut din ce faci și scrie-le un mesaj pe Facebook lui Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și lui Kelemen Hunor. Miile de mesaje de la cetățeni vor funcționa mai bine decât echinaceea pentru memorie. O să le aducă aminte ce au promis în urmă cu mai puțin de un an. Le lași și tu un mesaj? Chiar durează puțin.