Stire 25 August 2021

CSAT, cu peste 22.000 de semnături pe masă: vize pentru afganii care au colaborat cu România

Comunitatea Declic a trimis Consiliului Suprem de Apărare a Țării peste 22.000 de semnături ale cetățenilor care solicită ca statul român să elibereze vize pentru cetățenii afgani care au colaborat cu România și NATO în cei aproape 20 de ani de prezență militară în Afganistan, precum și pentru familiile acestora și pentru alte categorii vulnerabile. 

Petiția, inițiată de Comunitatea Declic, a adunat în doar o săptămână peste 22 de mii de semnături și a fost înaintată către CSAT și Ministerul de Externe.

„România este datoare să îi protejeze pe traducătorii, jurnaliștii, reprezentanții ONG-urilor și pe toate categoriile vulnerabile din Afganistan. De asemenea, România trebuie să acorde vize pentru cetățenii afgani expuși violenței talibanilor: activiști și activiste pentru drepturile omului, jurnaliști, magistrați, profesori și profesoare, studenți”, se arată în petiția semnată de peste 22.000 de oameni.

Relatările din presa internațională arată cum forțele talibanilor fac liste de răzbunare față de toți cei care au sprijinit, direct sau indirect, activitatea forțelor NATO în Afganistan sau care au militat pentru un regim politic fără talibani. O viză poate face diferența între viață și moarte, la fel cum viteza de reacție într-o astfel de criză este crucială.

„Decizia trebuie luată de îndată. România nu poate rămâne datoare tuturor acelor oameni care și-au pus viața în pericol în cei 20 de ani de război, în misiuni cot la cot cu militarii români. Înțelegem temerile din rândul societății și riscurile unei decizii insuficient documentate, dar, în același timp, avem încredere că instituțiile de forță ale statului, menite să ne protejeze pe noi toți, își vor face datoria și își vor dovedi utilitatea în acest caz”, a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic.

Cetățenii semnatari ai petiției susțin că România trebuie să acorde vize pentru cetățenii afgani expuși violenței talibanilor: activiști și activiste pentru drepturile omului, jurnaliști, magistrați, profesori și profesoare, studenți. În plus, textul petiției cuprinde și solicitarea clară către autorități de a trimite aeronave care să ajute la evacuarea din Afganistan a civililor care încearcă disperați să plece, înainte de a fi uciși.