Stire 6 October 2022

Declic, sesizare la CNATDCU pentru plagiatul premierului Nicolae Ciucă

Noua sesizare către CNATDCU vine după ce toate celelalte solicitări de analiză a tezei de doctorat au fost anulate în instanță. De această dată, sesizarea către CNATDCU a fost redactată cu sprijinul unor avocați specializați în domeniu și respectă „la virgulă” metodologia.

Ne vom opri doar atunci când doctoratul va fi verificat”, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic.

Sesizarea CNATDCU a devenit cu atât mai urgentă cu cât, în curând, ar putea intra în vigoare proiectul de lege promovat de ministrul demisionar al Educației, Sorin Câmpeanu, la rândul său, acuzat de plagiat.

Generațiile viitoare de impostori cu diplome vor prospera de pe urma proiectului de lege privind învățământul superior. După ce intră în vigoare legea, CNATDCU se desființează. Nu va mai fi nicio instituție independentă care să verifice plagiatul din teza premierului Ciucă. Am văzut după acțiunea din instanță că premierul nu are de gând nici să demisioneze, nici să lase specialiștii să îi analizeze teza. Dar nu cedăm. Furtul nu e acceptabil.

Ana Racheleanu, reprezentant Declic

Conform proiectului de lege, plagiatul va putea fi sancționat doar timp de 3 ani de la data la care a fost comis. În plus, vor fi eliminate toate sancțiunile pentru plagiatori. 

Mai mult, poate cea mai gravă modificare este că fostul ministrul Câmpeanu a propus, în același proiect, dizolvarea Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Adică singura instituție nepolitizată care putea stabili plagiatul în lucrările de doctorat.

Toate aceste prevederi îl ajută direct pe premierul Nicolae Ciucă, a cărui teză de doctorat nu a fost verificată încă. Astfel, odată desființat CNATDCU generalul-doctor Nicolae Ciucă scapă definitiv.

Sesizarea CNATDCU nu este prima măsură a comunității Declic luată în acest caz. Pe 25 august, Declic a depus, la DIICOT, o plângere penală prin care a cerut investigarea modului în care au fost anulate în instanță sesizările de plagiat în cazul premierului Nicolae Ciucă. Plângerea penală înregistrată la parchet vizează infracțiunea de alterare a integrității datelor informatice, după ce în presă a apărut informația că s-ar fi intervenit în repartizarea aleatorie a dosarului la Curtea de Apel București, ca să ajungă la un „judecător dedicat”.

Suspiciunile privind plagiatul comis de prim ministrul României, Nicolae Ciucă, au apărut în urma unei investigații a jurnalistei Emilia Șercan, care a dezvăluit că cel puțin 42 de pagini, dintr-un total de 138 din teza de doctorat a premierului Ciucă, au fost plagiate.

Costurile pentru documentarea și redactarea sesizării CNATDCU, la fel ca în cazul plângerii penale, au fost susținute integral din donațiile membrilor Declic.