Blog 4 February 2021

Dezaburit

Ana, campaigner Declic, ne scrie: Ești prima persoană căreia îi spun asta. Când eram în școala generală, aveam o pasiune pentru foile A4 de hârtie colorată. Erau albastre, roz, galbene și se găseau la papetăria din drumul spre școală.

Deși foile colorate făceau același lucru ca foile albe – te ajutau să scrii comentariul la română pe ele, mie mi se părea că cele colorate erau speciale. Parcă mă ajutau să înțeleg mai bine lecția.

Când văd clipurile video făcute de Guvern pentru campania de informare despre vaccinul împotriva COVID-19, mă gândesc la foile albe. Găsești în ele informații, dar sunt reci și tehnice. Pentru că nu au emoție, n-au succes nici pe rețelele sociale.

De asta, vom face un filmuleț care explică vaccinul COVID-19 într-un mod în care nu te lasă rece.

Alături de echipa Dezaburit, un canal explicativ de Youtube și Facebook, i-am desenat informației medicale mustăți și am făcut-o umană, ca să rămână lipită de mintea celor care vor vedea clipul. Dezaburit are o mulțime de explicații video pe tot felul de subiecte tehnice. De la legi, credite ipotecare sau cum funcționează Parlamentul European, până la hărțuire pe stradă.

Deși nu-mi place deloc să recunosc, trebuie să-ți spun că trăim într-o epocă foarte vizuală. Tirania vizualului pe rețelele sociale se întâmplă astfel: dacă un clip nu atrage privirea din prima secundă, mesajul n-are nicio șansă. Pentru asta, la un video bun sub 3 minute, lucrează o echipă întreagă, uneori chiar și săptămâni.

Pentru că am vrut ca filmulețul Declic să fie de calitate, am apelat la echipa Dezaburit. Onorariul lor este de 12.182 de lei. Acoperă munca celui care a făcut documentarea, scenariul, onorariul actorului, al ilustratorului și al celui care editează clipul. Avem câteva zile să strângem banii și să plătim factura. Contribui și tu cu o sumă oricât de mică?


Eu cred că un clip despre vaccinare poate fi și informativ, și amuzant. Dacă este realizat cu cap, ar putea fi ca o foaie roz pe care îmi plăcea mie să scriu în generală. Un astfel de clip ar putea să te ajute să înveți mai ușor lecția despre vaccin.

Oamenii tind să țină minte povești și emoții, nu statistici. Poate îți mai amintești un alt video care a circulat pe Facebook, la începutul campaniei de vaccinare, tot despre vaccin. Era făcut de o fetiță de 12 ani și mama acesteia, medic român stabilit în străinătate.

Unul dintre motivele pentru care s-a viralizat un video făcut de o fetiță (și nu unul realizat de Guvern) este pentru că primul spune o poveste și face informația mai digerabilă. În timp ce al doilea doar o prezintă într-un mod rece și obiectiv.

Asta vom face și noi în clipul Declic, alaturi de Dezaburit, vom face informația despre vaccin mai prietenoasă. Scenariul este gata, urmează filmările. Toate informațiile medicale au fost verificate cu Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia, și Gloria Olar, o membră Declic licențiată în biologie aplicată la Hochschule Bonn-Rhein-Sieg din Bonn (Germania).

Pentru a acoperi factura echipei care lucrează la film, avem nevoie să strângem 12.182 de lei. Este greu să strângem acești bani printr-o singură donație, dar, dacă am împărți-o la câteva sute de membri, nu ar fi mai mult decât prețul unei călătorii cu taxiul pentru fiecare. Crezi că ne poți ajuta și tu cu o donație, ca să acoperim costurile? Avem doar câteva zile la dispoziție să strângem banii.


Îți mulțumesc pentru implicare,
Ana și echipa Declic

P.S. Dezinformările despre vaccinul împotriva Coronavirus se răspândesc instantaneu pe internet, pentru că alimentează neobosit fricile oamenilor. Din păcate, explicațiile din clipurile video care ar trebui să combată aceste dezinformări nu ajută întotdeauna. E din cauză că vorbesc într-o limbă a medicilor, necunoscută pentru cei mai mulți. Contribuie și tu pentru clipul Declic si Dezaburit despre vaccin, ca să traducem informația medicală și să o facem mai ușor de înțeles.