Blog 16 September 2021

Dezinformarea despre parcurile naționale

Parcurile naționale vor continua să fie distruse de mafia lemnului, atâta timp cât nici măcar autoritățile nu știu ce se întâmplă acolo. Mii de copaci seculari vor fi răpuși zilnic, apele vor fi otrăvite, iar animalele sălbatice vor rămâne fără habitat.

Fotografia de mai sus e de la protestul Declic de la Ministerul Mediului, de acum 3 săptămâni. I-am înmânat lui Tánczos Barna petiția prin care cerem oprirea exploatărilor forestiere din parcurile naționale. Antoniu și-a ieșit complet din fire când ministrul ne-a spus că el nu a fost informat despre abuzuri sau ilegalități în ariile protejate. Și că exagerăm, că lucrurile stau de fapt bine în parcurile naționale.

Cu asemenea discurs nu e greu să se amâne la nesfârșit ceea ce i-am cerut ministrului prin petiție, adică schimbarea legii. Pur și simplu se prefac că totul e bine și că nu se impune interzicerea tăierilor de pădure.

Ei bine, avem dovezi că abuzurile din parcurile naționale sunt pur și simplu strigătoare la cer. Unul dintre cele mai afectate parcuri este Semenic. Am fost acolo, am filmat dezastrul și am documentat abuzurile și ilegalitățile. Le-am pus cap la cap și le vom trimite ministrului, așa cum ne-a cerut de față cu presa.

Dar un email poate fi ușor ignorat. Am aflat că autoritățile ignoră de ani buni scrisorile scrise de unii biologi care au semnalat și ei pericolul în care se află pădurile de care au grijă.

Aici poți da tu o mână neprețuită de ajutor. Dacă mii de membri Declic îi scriem ministrului, nu va putea să mai pretindă că nu știe că mafia lemnului ne ciopârțește cele mai valoroase păduri. Și că o face cu complicitatea celor ce administrează parcurile.

Miile de mailuri pe care le-au trimis membrii Declic miniștrilor chiar sunt eficiente. Cel mai recent exemplu este campania prin care peste 2000 de oameni au scris celor din Guvern. Astfel i-am convins să includă în PNRR fonduri pentru supraveghere video a transporturilor de lemn și pentru alerte satelitare privind tăierile ilegale. Au făcut-o, deși inițial planul era ca banii destinați protecției mediului să fie folosiți, ține-te bine, pentru construcția de… „cabane de vânătoare”.

Nu-ți face griji dacă nu ai mai scris autorităților. E cât se poate de simplu. Am pregătit totul, trebuie doar să parcurgi textul de mai jos, să preiei informațiile de acolo și să apeși pe butonul verde de la finalul mailului. Vei ajunge pe o pagină în care mai trebuie doar să te semnezi și să-i transmiți ministrului Mediului informațiile despre ilegalitățile din Semenic. Și, mai ales, cere-i să schimbe legea care permite tăierea pădurilor din parcurile naționale.

Iată un mesaj din care te poți inspira când îi scrii ministrului.


Domnule ministru, peste 30.000 de oameni vă cerem să opriți toate tăierile industriale din parcurile naționale. Ați declarat că nu ați fost informat despre neregulile din zonele ce ar trebui să fie protejate. În Semenic, parcul este administrat de aproape 20 de ani fără un plan de management. Acest fapt este ilegal și lasă la discreția administratorilor decizia de a tăia sau nu pădurea.

Mai mult, limitele ariilor protejate au fost falsificate de administrația parcului, fapt semnalat autorităților de foști angajați. Modificarea abuzivă a limitelor ariilor protejate a permis autorizarea a numeroase exploatări forestiere, distrugerea cursurilor de apă și a habitatelor animalelor sălbatice.

Foarte grav este și faptul că, în imediata apropiere a vârfului Semenic și la doar câțiva kilometri de un sit UNESCO, s-au defrișat zeci de hectare de pădure pentru construcția unei pârtii de schi. Numeroși biologi și activiști de mediu au tras deja semnale de alarmă despre faptul că acest proiect distruge iremediabil integritatea parcului național.

Ilegalitățile și abuzurile din Semenic, dar și din celelalte parcuri naționale pot fi oprite, definitiv, prin lărgirea la sută la sută a zonelor protejate de exploatările forestiere cu scop industrial. Vă cerem să interveniți urgent și să salvați ce a mai rămas din parcurile naționale.


Suntem în contratimp. La protestul Declic de acum 3 săptămâni, ministrul a promis că va face publică o listă cu parcurile în care protecția poate crește la cel puțin 75%. E posibil să o facă săptămâna viitoare. Dar, dacă nu creștem presiunea acum, ne putem trezi că numărul parcurilor vizate de această măsură e infim. Sau că ariile protejate sunt zone în care oricum drujbele nu au ce tăia, de exemplu pășuni alpine sau zone prea accidentate.

Am aflat de la colaboratori silvicultori că am creat valuri de îngrijorare în industria forestieră. Perspectiva de a nu mai putea tăia în parcuri naționale înseamnă pentru ei pierderea unui profit ușor de realizat. Așa că e de așteptat ca cei ce le servesc interesele în guvern să fi intervenit deja pe lângă ministru. O fac de fiecare dată când avem inițiative ce pot diminua masiv tăierile de copaci.

Așa că trebuie să fim mai vizibili decât ei. Primul pas e să-i umplem emailul ministrului cu mii de mesaje.

Îi scrii și tu?