Blog 12 February 2022

După dezbateri, au fugit de vot

Săptămâna trecută am primit un mail de la un consilier parlamentar. Eram invitată la dezbateri online din Comisia Juridică a Senatului. Am avut o zi la dispoziție să-mi pregătesc argumentele strânse timp de un an, de când derulăm campania pentru o lege anti-viol.

Mereu am emoții înainte de momentele importante. Îmi îngheață mâinile și picioarele. Imaginează-ți că, înainte de dezbateri pe legea anti-viol, m-am lipit de calorifer ca să nu simt că îngheț.

Când am început să vorbesc în Comisie, am uitat de emoții. Știam că nu sunt singură. Aduceam în Senat mesajul a aproape 100 000 de cetățeni din Comunitatea Declic. Anume, introducerea în Codul Penal a pragului de vârstă sub care actul sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol.

După ce am transmis mesajul Declic, un senator PSD a ripostat cu indignare. A catalogat această dezbatere cu societatea civilă drept „o discuție pompieristică”. M-am simțit ca la un examen, evaluată de un profesor care se crede, în mod nejustificat, superior.

Acesta a fost doar începutul. Mărul discordiei l-a reprezentat amendamentul pornit de la petiția Declic. Adică modificarea Codului Penal în varianta în care orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani să fie pedepsit ca viol.

Cei mai reticenți la această modificare au fost chiar reprezentanții sistemului de justiție. Fără pic de empatie față de victime, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susține un prag maxim de 14 ani. Iar angajații din Ministerul Justiției (MJ) sunt atât de obtuzi încât au impresia, din birourile lor, că totul funcționează perfect. Și că legea nu are nevoie de modificări.

Am simțit cum îmi fierbe sângele de revoltă când le-am auzit argumentele.

Ministerul Justiției refuză vehement orice modificare legislativă în favoarea victimelor, pe motiv că ar duce la pedepse prea mari pentru agresori.

Mi-a rămas bine întipărit în minte și acest argument invocat de angajații cu concepții învechite din justiție: „(…) simpla existență a consimțământului, chiar viciat fiind, justifică o altă încadrare juridică decât cea de viol”. Cred că ți-e limpede și ție cât de mult contează protejarea minorilor în ochii ministrului Justiției.

Transparența este o calitate la care ținem în Comunitatea Declic. Nu puteam păstra doar pentru mine ce am auzit la aceste dezbateri pe legea anti-viol. Am dat un comunicat de presă [1], în care i-am cerut ministrului Cătălin Predoiu să explice public opoziția față de o lege anti-viol. Și s-a dezlănțuit „războiul”. Ministerul ne-a acuzat, public, de rea credință și calomnie. A ajuns să nege până și faptul că România este pe primul loc în UE la numărul de minori abuzați sexual, deși informația apare peste tot în spațiul public [2].

Am rămas cu multă dezamăgire în suflet după aceste dezbateri. Chiar și așa, am sperat că senatorii ne vor susține cererea.

Dar am avut parte de o nouă deziluzie. Membrii Comisiei Juridice din Senat nu s-au mai întrunit pentru a vota proiectul de lege care conținea amendamentul obținut la solicitarea Declic. Au preferat să nu-și asume responsabilitatea unui vot și au pasat „cartoful fierbinte” direct la Camera Deputaților. Asta înseamnă că trebuie să o luăm de la capăt și să găsim alți parlamentari care să-și asume reglementarea infracțiunii de viol cu introducerea pragului de 16 ani.

Tot ce am făcut până acum a fost posibil datorită implicării financiare a 1 175 de donatori. Ei ne-au ajutat să susținem costurile pentru protestul de la Parlament cu fetița-statuie care reprezintă suferința unui copil abuzat sexual. Tot din donații am achitat costurile promovării petiției în social media. Așa am ajuns la mulți cetățeni care s-au alăturat demersului Declic. Și am putut plăti și mentenanța platformei de pe care le-am trimis senatorilor mii de mailuri în doar 2 ore.

Fără sprijinul Comunității, nu avem energia necesară să ținem ritmul la fel de intens. Până acum, costurile din campanie depășesc 12 000 de lei.

Proiectul de lege a fost inițiat de USR. Va merge în Camera Deputaților, care este cameră decizională. Acum, PNL promite un alt proiect de lege, care să fie agreat în noua coaliție.

Indiferent de deciziile politicienilor, noi rămânem de partea victimelor. Iar solicitarea cu pragul de vârstă de 16 ani nu este negociabilă.

Ca să obținem iar acest amendament, trebuie să continuăm demersurile către deputați. Îți mulțumim pentru că ești alături de noi.

Iată planul pentru perioada următoare:

  • Vom identifica deputați preocupați de binele copiilor, dispuși să legifereze în favoarea victimelor, nu a agresorilor
  • Vom apela și la sprijinul unor specialiști din sistemul judiciar, ca să ne pregătim și mai bine argumentele
  • Vom continua să promovăm petiția și mesajele de informare, să fim și mai mulți de partea victimelor

Ca să avem o lege care să protejeze copiii,
Denisa și echipa Declic


Note:

[1] declic[.]ro, 4.02.2022: Aviz șocant al Ministerului Justiției: se opune modificării legii care ar trimite la închisoare violatorii de copii

[2] dw[.]com, 2.07.2021: Violarea minorilor, deseori un strigăt în pustiu