Blog 20 July 2022

Educație sexuală. Am pierdut

Am fost puțini și am pierdut. Mai uniți și vocali au fost tradiționaliștii care cred că este rușine să se vorbească despre educație sexuală în școli. Iar parlamentarii i-au ascultat pe ei. Au votat ca educația sexuală să fie studiată doar începând cu clasa a VIII-a și doar cu acordul părinților.

Poate unii dintre noi am considerat că accesul la educație sexuală în școli nu este un subiect pentru care merită să ne implicăm atât de mult. Ori ne-am lăsat descurajați de vocile opuse progresului, care ne-au criticat cu vehemență. Cert este că prea puțini ne-am unit eforturile în sprijinul tinerilor.

Votul parlamentarilor împotriva educației sexuale în școli m-a dus cu gândul la o fostă colegă din școala generală. Ramona a rămas însărcinată în clasa a VII-a. A devenit brusc o țintă pentru mulți dintre colegi. Râdeau când o vedeau, își dădeau coate și șușoteau pe la colțuri. Îmi era milă de ea. Aș fi vrut să-i iau apărarea. Sau măcar să vorbesc cu ea, să simtă că nu e singură. Dar nu am avut curaj. Mi-am zis că nu mă privește pe mine viața ei. Am preferat să rămân în banca mea, martoră la batjocură.

După câteva zile, Ramona nu a mai venit la ore.

Dacă Ramona ar fi avut sprijinul colegilor și profesorilor, probabil că nu ar fi renunțat la școală. Însă mulți, ca și mine, au considerat că nu e cazul să se implice.

Ani de zile mi-a părut rău că am stat deoparte atunci, în loc să intervin. Chiar și acum mă mustră conștiința.

Ori de câte ori aflu despre o minoră însărcinată, îmi amintesc de Ramona. Citesc destul de des despre asta, căci România are cel mai mare număr de mame minore din Uniunea Europeană. Și, în lipsa unor cursuri de educație sexuală în școli, cel mai probabil voi citi mai des asemenea știri.

Deși își doresc să se informeze corect și în siguranță, tinerii din România nu prea au cu cine să vorbească despre sexualitate. De multe ori, adulților le este rușine. Și asta în timp ce, în alte țări, cursuri de educație sexuală sunt de mulți ani în programa școlară.

Nu știu ce simți în timp ce citești acest mail. Eu, una, sunt mâhnită. Ne-a lipsit spiritul de solidaritate cu acești tineri. I-am lăsat pe cei tradiționaliști să decidă pentru ei. Și, din păcate, decizia nu îi ajută deloc să evolueze. În continuare, fete ca Ramona vor deveni mame la 13-14 ani. Și vor abandona școala. Pentru că nimeni nu le-a explicat cum să se ferească de o sarcină.

Pe lângă mâhnire, am multă îngrijorare în suflet. Mă tem ca nu cumva acest eșec să ne taie aripile. Și să simțim că nu mai are rost să continuăm campaniile pentru tineri, uneori până în pânzele albe. Ori să inițiem altele noi.

Mereu se vor găsi oameni cu concepții diferite, care să ne combată sau să încerce să ne pună bețe în roate. Sau pur și simplu să ne înjure până ne lovește apatia. Putem să ne dăm bătuți. Ori să luptăm până câștigăm, așa cum am făcut cu legea anti-viol.

Luni la rând am ținut piept atacurilor și i-am presat pe senatori. Peste 100.000 de membri și membre Declic ne-am implicat. Și i-am convins să voteze legea prin care orice act sexual al unui adult cu un minor sub 15 ani este viol. Atunci s-a văzut cât a contat solidaritatea din Comunitatea Declic. Am reușit să-i combatem pe acei politicieni și funcționari care îi favorizează pe prădătorii sexuali.

Putem arăta în continuare că suntem bătăioși și că nu ne lăsăm descurajați de vocile critice. Ori de înfrângerile de etapă.

Îți dau 2 exemple de campanii pentru tineri, pe care vrem să ne concentrăm în perioada următoare: introducerea mesei calde în școli și votul de la Camera Deputaților pe legea anti-viol. Prima depinde de presiunea pe care o punem pe ministrul Educației. Cealaltă, de tacticile pe care le folosim ca să-i convingem pe deputați când dau votul final.

Nu este o noutate că, fără contribuțiile membrilor, nu reușim să fim convingători. Multe dintre campaniile Declic au la bază expertize pe care le plătim unor cercetători cu experiență. Sau consultații juridice când ne pregătim de procese cu statul. Ca să convingem publicul larg să ne sprijine în unele cazuri, trebuie să cumpărăm spațiu de promovare online. Cel mai mult ajută, în astfel de situații, contribuțiile lunare.

De aceea îți mulțumim pentru implicarea ta costantă. Ceea ce contează, la final, este ca niciunul dintre noi să nu rămână indiferent în fața provocărilor din Comunitate și să abandoneze cauzele tinerilor care vor să trăiască într-o Românie mai bună.

Rămânem solidari și solidare,
Denisa și echipa Declic

Poți vedea aici întreaga campanie Declic „Susține educația sexuală pentru toți elevii”.