Blog 20 February 2020

Energie fără cărbune

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că își dorește ca România să renegocieze cu Uniunea Europeană cantitatea gazelor cu efect de seră pe care țara noastră le eliberează în atmosferă. Altfel spus, oficialul român caută soluții să putem polua mai mult, ignorând cu desăvârșire țintele de reducere a emisiilor din Pactul Ecologic European.

În mod ironic, același ministru poartă responsabilitatea pentru finalizarea celui mai important document privind planificarea acțiunilor României pe energie și schimbări climatice. Miza acestui document este extrem de mare. El ar trebui să cuprindă angajamentele noastre către UE privind reducerea emisiilor, decarbonificare și o tranziție accelerată către surse regenerabile de energie. 

De mai bine de o săptămână, acest plan este în dezbatere publică. Guvernul nu a depus niciun efort pentru informarea cetățenilor, așa că nu-i de mirare că mai nimeni nu știe despre procesul de consultare derulat. În martie, planul, numit în jargonul oamenilor din minister PNIESC, va fi trimis către Bruxelles. În condițiile în care a fost făcut în spatele ușilor închise, angajamentele asumate de țara noastră sunt foarte slabe.

Așa că ne-am reunit forțele cu Bankwatch România și Centrul pentru Studiul Democrației pentru a vedea care sunt acele propuneri care trebuie să fie incluse în PNIESC. De exemplu, România e unul din puținele state membre care nu și-a stabilit o dată pentru a renunța la cărbune. 

Prin urmare, am pregătit un formular cu propuneri clare pe care să le transmitem către minister, cât mai curând posibil. Doar așa vom putea spera la investiții în producerea de energii regenerabile și nu la bani publici care să subvenționeze termocentrale poluante. Doar așa, România va putea deveni independentă energetic și va reduce tot mai mult dependența de gaze, fie ele rusești sau exploatate în Marea Neagră. 

Acestea sunt propunerile,
pe scurt:

  • Mai multă energie regenerabilă;
  • Renunțarea la cărbune până în 2030;
  • Tranziție justă pentru lucrătorii afectați și comunitățile lor;
  • Eficiență energetică mai mare, gaze naturale mai puține;
  • Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;
  • Corelarea și publicarea datelor statistice pentru politici publice de combatere a sărăciei energetice.

Dacă nu ne mobilizăm în număr mare, ministrul e foarte probabil să ignore propunerile noastre. E nevoie ca fiecare dintre noi, cei care înțelegem pericolul schimbărilor climatice, să ne facem timp cinci minute și să participăm la această consultare publică. Doar așa putem combate, cu argumente, măsurile deloc ambițioase propuse de minister. Timpul e deosebit de scurt. Putem trimite comentariile până cel târziu pe 28 februarie, când se încheie consultarea publică. 

Citește propunerile, pe care noi, comunitatea Declic, vrem să le vedem incluse în acest plan integrat. Trimite mai apoi aceste propuneri către minister, completând cu datele tale formularul creat cu ajutorul Bankwatch România și a Centrului pentru Studiul Democrației. Termenul e 28 februarie. Trimiți și tu chiar acum propunerile?

Da, trimit

Pentru energie fără cărbune,
Echipa Declic

PS: “Dacă nu se iau măsuri, omenirea riscă să eșueze într-un scenariu similar celui întâlnit, de pildă, în filmul „Interstellar”. Cu diferența că, în realitatea noastră, nu dispunem nici de nave stelare și nici de găuri de vierme prietenoase, capabile să ne transporte în alte lumi, ceva mai favorabile”. Acesta e un pasaj dintr-un articol apărut pe Digi24 despre efectele schimbărilor climatice în România. Am convingerea că dacă acționăm împreună și ne vom implica activ, putem să convingem Ministerul Economiei să ne condamne copiii la un viitor apocaliptic.

Citește aici analiza realizată de Bankwatch România și susținută de comunitatea Declic.