Blog 12 April 2021

În ce orașe din țară ajung plămânii?

Am montat instalația cu plămânii care respiră chiar în Piața Victoriei din Capitală, lângă Guvern. În doar 10 zile, plămânii și-au schimbat culoarea și au devenit gri. Acesta e doar primul semn că aerul este foarte poluat. Vom vedea cum evoluează, timp de o lună, plămânii care respiră.

După aceea, însă, vrem să mutăm plămânii în alte orașe din țară. Să facem un tur cu instalația care arată în timp real indicele calității aerului și face vizibilă poluarea. Doar că nu știm cu ce orașe să continuăm. Avem deja foarte multe solicitări ca plămânii să ajungă în diverse localități. Nu vrem să luăm singuri decizia. Ca de fiecare dată, vrem ca decizia să fie luată de membrii Comunității Declic.

De aceea, am nevoie să răspunzi la un scurt chestionar. Vom centraliza apoi răspunsurile și vom face un calendar și un traseu pentru plămâni.

Ne ajuți să decidem unde instalăm plămânii?


Sperăm să ducem instalația cu plămâni în cât mai multe orașe din țară. Plămânii se înnegresc și arată nivelul calității aerului. Sunt puține orașe care au astfel de senzori, așa că oamenii habar nu au ce respiră. Un astfel de panou ar pune presiune pe autorități și le-ar mobiliza să înceapă să ia măsuri împotriva poluării. Dar ne e greu și nici nu vrem să alegem singuri unde merg plămânii. Întotdeauna am ținut cont de vocea membrilor și așa vrem și de această dată.

Instalația a costat 25.000 de lei, iar montarea în fiecare nou oraș va fi aproximativ 5.000 de lei. Aceasta este suma la care am estimat costurile pentru schimbarea filtrelor, transport, autorizare și montaj.

Știm că e important să arătăm cât de mare e poluarea și în alte orașe din țară. Ca să alegem traseul plămânilor pentru acest an, avem nevoie de părerea membrilor Declic. Nu știm dacă să începem cu cele mai poluate sau cu cele mai mari. Iar decizia trebuie luată de membrii Comunității. De aceea, avem nevoie de opinia ta.

Ne ajuți să decidem unde instalăm plămânii?


Află mai multe despre instalație urmând acest link.